close search results icon

ΝΑΤΟ: «Κωλοτούμπα» Ερντογάν για τη Σουηδία

ΝΑΤΟ: «Κωλοτούμπα» Ερντογάν για τη Σουηδία

Κάτω από την ασφυκτική διπλωματική ως και πολιτική πίεση των Αμερικανών, καθώς και την επιμονή ως και ιώβεια υπομονή του Νορβηγού γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν έδωσε το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Αμεσα κινούνται οι διαδικασίες στη Βουδαπέστη για την υποστήριξη του σουηδικού αιτήματος από το Κοινοβούλιο των Μαγυάρων.

Ως μία ιστορική ημέρα χαρακτήρισε τη χθεσινή ο Στόλτενμπεργκ (αργά χθες το βράδυ), αφού η Τουρκία δέχθηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη της Σουηδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Η σχετική ανακοίνωση έγινε μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης Στόλτενμπεργκ-Ερντογάν και του Σουηδού πρωθυπουργού, Ουλφ Κρίστερσον, στη λιθουανική πρωτεύουσα.

«Με χαρά ανακοινώνω ότι, μετά τη συνάντηση που φιλοξένησα μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Σουηδίας, ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το πρωτόκολλο εισδοχής στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το ταχύτερο δυνατό (“ASAP” όπως είναι η διατύπωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ) και να διασφαλίσει την επικύρωση. Είναι ένα ιστορικό βήμα που κάνει το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό και πιο ασφαλές», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ.

Στο κοινό ανακοινωθέν, η Σουηδία επαναλαμβάνει ότι δεν θα παρέχει υποστήριξη στις γνωστές εξτρεμιστικές κουρδικές οργανώσεις YPG/PYD και στο FETO, δηλαδή τον οργανισμό του Φετουλάχ Γκιουλέν. Επιπλέον, τα δύο μέρη συμφώνησαν να ενισχύσουν την οικονομική τους συνεργασία ως και το διμερές εμπόριο. Η Σουηδία δεσμεύεται ακόμη να υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., μεταξύ της οποίας και την αναθεώρηση στην Τελωνειακή Ενωση και τη βίζα.

Από την έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες δόθηκε στη δημοσιότητα το παρακάτω ανακοινωθέν:

1 Από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Τουρκία συνεργάστηκαν στενά για την αντιμετώπιση των θεμιτών ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η Σουηδία τροποποίησε το Σύνταγμά της, άλλαξε τους νόμους της, επέκτεινε σημαντικά τη συνεργασία της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κατά του PKK και επανέλαβε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκική Δημοκρατία, όλα τα βήματα που προβλέπονται στο τριμερές μνημόνιο που συμφωνήθηκε το 2022.

2 Η Σουηδία και η Τουρκική Δημοκρατία συμφωνούν σήμερα να συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Στην πρώτη συνεδρίαση αυτού του Συμφώνου Ασφαλείας, η Σουηδία θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη ως βάση για τη συνέχιση του αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της, προς την πλήρη εφαρμογή όλων των στοιχείων του τριμερούς μνημονίου, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 4.

3 Τόσο η Σουηδία όσο και η Τουρκική Δημοκρατία συμφώνησαν ότι η αντιτρομοκρατική συνεργασία είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί και μετά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

4 Δεσμευόμαστε στην αρχή ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί, εμπόδια ή κυρώσεις στο αμυντικό εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των συμμάχων. Θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση της εξάλειψης τέτοιων εμποδίων.

5 Η Σουηδία και η Τουρκική Δημοκρατία συμφώνησαν επίσης να εντείνουν την οικονομική συνεργασία μέσω της Μικτής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής Τουρκίας-Σουηδίας (JETCO). Η Σουηδία θα υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

6 Σε αυτή τη βάση και δεδομένων των επιταγών της αποτροπής και της άμυνας του ευρωατλαντικού χώρου, η Τουρκική Δημοκρατία θα διαβιβάσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και θα συνεργαστεί στενά με τη Συνέλευση για να εξασφαλίσει την επικύρωση.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ