close search results icon

Ναυάγιο Ζακύνθου: Απαγορεύεται η πρόσβαση στην παραλία -Μόνο από τη θάλασσα οι τουρίστες, κίνδυνος κατολίσθησης

Ναυάγιο Ζακύνθου: Απαγορεύεται η πρόσβαση στην παραλία -Μόνο από τη θάλασσα οι τουρίστες, κίνδυνος κατολίσθησης

Στους λόγους για τους οποίους έγινε εισήγηση να κλείσει το χερσαίο τμήμα της παραλίας Ναυάγιο στη Ζάκυνθο αναφέρθηκε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας, με την ιδιότητα του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), ήταν εξ αυτών που εισηγήθηκαν να κλείσει η παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου, για λόγους ασφαλείας.

Το κλιμάκιο ειδικών του ΟΑΣΠ διαπίστωσε εκτεταμένο κίνδυνο κατολισθήσεων λόγω διάβρωσης στα βραχώδη τμήματα που περιβάλλουν το Ναυάγιο. Ο κ. Λέκκας μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το ζήτημα και για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση της παραλίας από τους λουόμενους.

Ο καθηγητής υποστήριξε αρχικά ότι το Ναυάγιο της Ζακύνθου είναι «μία από τις πιο διάσημες παραλίες που υπάρχουν στον κόσμο. Είναι μια παραλία όπου συγκεντρώνεται κόσμος, αλλά και μια παραλία που λόγω της φυσικής ομορφιάς της συγκεντρώνει κινδύνους. Αυτά είναι αλληλένδετα: όπου υπάρχει ομορφιά υπάρχει και ο κίνδυνος».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, «έχουμε να κάνουμε με μια παραλία με πολύ μεγάλο πρανές, γύρω στα 110 μέτρα. Και από το πρανές κατά περιόδους αποσπώνται βραχώδεις όγκοι. Έχουμε δηλαδή κατολισθήσεις που πολλές φορές έχουν προκαλέσει ατυχήματα, με πιο ιδιαίτερο ατύχημα το 2018 που είχαμε τον τραυματισμό πολλών ατόμων. Και πέρσι, βέβαια, είδαμε μια μεγάλη κατολίσθηση», είπε αρχικά.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Σεπτεμβρίου του 2018 τραυματίστηκαν 7 άνθρωποι από κατολίσθηση στο Ναυάγιο, με τους τρεις εξ αυτών να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Η αποκόλληση των βράχων έγινε σε τρία στάδια. Στην αρχή ακούστηκε ένας θόρυβος και έπεσε ένα μικρό κομμάτι βράχου. Αυτό, ευτυχώς, λειτούργησε ως προειδοποίηση και αρκετοί επισκέπτες απομακρύνθηκαν από τα βράχια. Στη συνέχεια έπεσε ένα μεγαλύτερο τμήμα βράχου και ακολούθησε η μεγάλη κατολίσθηση. Από τη δίνη που σχηματίστηκε αναποδογύρισαν βάρκες. Να σημειωθεί ότι την ώρα της κατολίσθησης στην παραλία Ναυάγιο βρίσκονταν εκατοντάδες τουρίστες με μικρά παιδιά.

«Επανεκτιμώντας την κατάσταση από το 2018-2019, βλέπουμε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Τότε είχαμε κάνει τρεις ζώνες κατολισθήσεων: η μία ήταν η επικίνδυνη, όπου δεν επιτρεπόταν να επισκεφθούν οι τουρίστες στην περιοχή αυτή, μια ζώνη αυστηρής επιτήρησης, όπου μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορεί να παρευρίσκεται κάποιος, και μια ζώνη ελεύθερης πρόσβασης, όπου οι τουρίστες θα μπορούσαν να μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

«Με βάση την τελευταία αυτοψία που κάναμε και είδαμε ότι όγκοι κατολίσθησαν, υπάρχει έντονη σεισμικότητα αλλά και έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τα οποία διευκολύνουν και επιταχύνουν τις κατολισθήσεις. Κάναμε μια εισήγηση η οποία δεν είναι η απαγόρευση της προσέγγισης στο Ναυάγιο. Τη χερσαία ζώνη μόνο σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών θα μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε, και οι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται την περιοχή μόνο από τη θάλασσα, έτσι ώστε να κάνουν το μπάνιο τους, να φωτογραφίζουν το Ναυάγιο, αλλά η προσέγγιση στο χερσαίο κομμάτι της παραλίας είναι επικίνδυνη», τόνισε σχετικά με την εισήγηση που έκανε για τη μη χρήση της παραλίας από ξηράς.

Η ανακοίνωση για το Ναυάγιο

Σύμφωνα με την αυτοψία που διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου 2023 από επιστημονικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ, υπό την καθοδήγηση του προέδρου του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, διαπιστώθηκε εκτεταμένος κατολισθητικός κίνδυνος λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά πρανή.

Με βάση τα ευρήματα της αυτοψίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής, του υπουργείου Τουρισμού, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης, για την εφαρμογή της απαγόρευσης πρόσβασης στην παραλία «Ναυάγιο» για τη φετινή τουριστική περίοδο.

Επανεκτίμηση δύο φορές τον χρόνο

Συμφωνήθηκε, επίσης, η κατάσταση να επανεκτιμάται δύο φορές ετησίως μετά από νέες επιτόπιες αυτοψίες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Σεπτεμβρίου του 2022 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου είχε αποφασίσει την απαγόρευση της πρόσβασης για λόγους ασφαλείας.

«Η ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών είναι πάνω απ' όλα, και η απόφαση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιστημονικά δεδομένα του ΟΑΣΠ και του προέδρου του, καθηγητή Ε. Λέκκα, δεδομένης της μεγάλης επισκεψιμότητας της περιοχής κατά την τουριστική περίοδο», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

 iefimerida.gr

Φωτογραφίες: SHUTTERSTOCK / INSTAGRAM

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ