Νέα εποχή για την ελληνική οικονομία – Βγαίνει σήμερα από την ενισχυμένη εποπτεία – Τι αλλάζει για την χώρα μας
Άλλο ένα σημαντικό ορόσημο, το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, καταγράφεται σήμερα έτσι ώστε η χώρα μας και οι πολίτες της μακροπρόθεσμα, να αρχίζουν να ζουν αυτό που ονομάζεται ευρωπαϊκή κανονικότητα. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι αυτός δεν είναι παρά ένας σταθμός, ιδιαίτερα σημαντικός μεν αλλά χρειάζονται και άλλα σκαλοπάτια προς την πλήρη αυτονομία.
Παρόλα αυτά, όπως τονίζουν με έμφαση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός μετά από πολλά χρόνια, ο οποίος θα ανέβει στην Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ και τα όσα θα εξαγγείλει δεν θα είναι υπό την αίρεση των δανειστών.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν με αφορμή την σημερινή ημέρα ότι από την μια η ικανοποίηση είναι μεγάλη, ξεκαθαρίζουν όμως ότι οι στόχοι μας για μια ισχυρή οικονομία χωρίς περιττούς ελέγχους δεν έχουν επιτευχθεί πλήρως και για τον λόγο αυτό δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί ούτε αλόγιστη σπατάλη και παροχολογία, αλλά συνέχιση της σκληρής δουλειάς.
Σε σημειολογικό επίπεδο, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι είναι σημαντικό πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως το «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ και αυτό επισφραγίζεται ακριβώς από το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας.
Παράλληλα, όπως συμπληρώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας αποτελεί και ένα μήνυμα προς τους υποψήφιους επενδυτές, καθώς η εξωστρεφής πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει αναστρέψει ήδη το κλίμα σε αυτόν τον τομέα.
Πιο σημαντική ακόμα θεωρείται για την κυβέρνηση η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τοποθετήσει στις αρχές του 2023.
Τι σημαίνει το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας
Όπως τόνιζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Newsbeast το βασικότερο κέρδος από το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας θα είναι η μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην οικονομική πολιτική.
Θυμίζουν ότι σε αυτό το καθεστώς το οποίο τελειώνει σήμερα βρισκόμαστε εδώ και 12 χρόνια. Δηλαδή, μια στενή τριμηνιαία επιτήρηση της οικονομίας με την Ελλάδα να είναι υποχρεωμένη να ανακοινώνει στους δανειστές της κάθε μέτρο με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, το οποίο μπορούσε να το εφαρμόσει, μόνο μετά από την πλήρη συμφωνία των θεσμών και πολλές φορές να αναγκάζεται να ενσωματώνει αλλαγές που θα ζητούσαν.
Πλέον, μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας και την ένταξη της χώρας στην αξιολόγηση με βάση το ευρωπαϊκό εξάμηνο η Ελλάδα δεν θα κρίνεται για κάθε μέτρο που λαμβάνει, αλλά από την επίτευξη ή όχι των στόχων που θα δηλώνει στους προϋπολογισμούς της όπως και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.
Παρόλα αυτά θα υπάρχει παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μέχρι να εξοφλήσουμε το 75% των δανείων που λάβαμε στο πλαίσιο των μνημονίων έως το 2059.
Η επόμενη έκθεση που θα συνταχθεί για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο και θα είναι η πρώτη σε απλό καθεστώς παρακολούθησης.
newsbeast.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
π. Γεώργιος Σχοινάς: Να έχετε θάρρος και να ζητάτε μετάνοια
16 Σεπτεμβρίου 2024 -
Ρυμουλκήθηκε σε ασφαλή περιοχή το MV Sounion
16 Σεπτεμβρίου 2024 -
Νέα συνεδρίαση της Π.Γ. εν μέσω καταγγελιών Νοτοπούλου για bullying
16 Σεπτεμβρίου 2024 -
Ιράν: Ο πρόεδρος υπόσχεται «ελαστικότητα» για την μαντίλα των γυναικών
16 Σεπτεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ