close search results icon

Νέο πλαίσιο για ασθενείς με άνοια ή αλτσχάιμερ - Οι 7 άξονες στο εθνικό σχέδιο δράσης

Νέο πλαίσιο για ασθενείς με άνοια ή αλτσχάιμερ - Οι 7 άξονες στο εθνικό σχέδιο δράσης

Μία σημαντική καινοτομία εισάγει το νέο σχέδιο δράσης για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, το οποίο παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Για πρώτη φορά θα υπάρξει ηθική οριοθέτηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών, αλλά και θεσμική αναγνώριση των άτυπων φροντιστών, ο ρόλος των οποίων είναι πολυποίκιλος και πολύ σημαντικός στη διατήρηση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ασθενών στο οικιακό τους περιβάλλον.

Στο νέο προτεινόμενο σχέδιο νόμου εισάγεται ο θεσμός του «πληρεξούσιου περίθαλψης και φροντίδας», που θα συνοδεύεται από τις «προγενέστερες οδηγίες περίθαλψης και φροντίδας». Και τα δύο έρχονται να καλύψουν ένα σημαντικό θεσμικό κενό που υπάρχει στη χώρα μας, αυτό του άτυπου μέχρι σήμερα ρόλου των φροντιστών ασθενών.

Ετσι, πλέον, για κάθε ασθενή με άνοια και Αλτσχάιμερ θα ορίζεται ένα πρόσωπο το οποίο θα καθίσταται νομικά υπεύθυνο γι’ αυτόν, όταν χάσει τις νοητικές του λειτουργίες και δεν θα είναι σε θέση να αποφασίσει για τη ζωή του.

Το «πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας» θα συντάσσεται όταν τίθεται η διάγνωση και η νόσος βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια. Τότε ο ασθενής, διατηρώντας ακόμη τη διαύγειά του, θα μπορεί να δηλώσει ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο που ο ίδιος επιθυμεί να τον εκπροσωπεί νομικά για τα θέματα της φροντίδας του και της αντιμετώπισης τη νόσου.

Στη συνέχεια, με το θεσμό των «προγενέστερων οδηγιών» θα ορίζεται εκ προοιμίου από τον ίδιο τον πάσχοντα πώς και σε ποιο χώρο θα παρέχεται προς αυτόν η ιατρική και η γενικότερη φροντίδα, όταν η νόσος δεν θα του επιτρέπει την έκφραση έγκυρης βούλησης.

Ετσι, σε επόμενα στάδια κι όταν η νόσος θα έχει εξελιχθεί με τρόπο αρνητικό για τον πάσχοντα, συγκεκριμένες εξουσιοδοτήσεις και εντολές του θα διατηρούν την ισχύ τους και θα γίνονται σεβαστές οι επιθυμίες του έως το τέλος της ζωής του.

Οι επτά βασικοί άξονες

Παρουσιάζοντας το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοια και το Αλτσχάιμερ, το οποίο περιλαμβάνει 7 βήματα υλοποίησης, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως ήρθε η ώρα για την Ελλάδα να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των ασθενών με άνοια και των φροντιστών τους, αλλά να γίνει και μία χώρα-πρότυπο, φιλική προς τους πάσχοντες από άνοια και συναφείς διαταραχές, και τους φροντιστές τους.

«Αποδεικνύουμε ότι προοδεύουμε στην κατανόηση και θεραπεία της άνοιας και της νόσου Alzheimer, και μπορούμε να παρέχουμε τώρα αποτελεσματική φροντίδα στους πάσχοντες και τις οικογένειές τους», σημείωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Πλέον η πρόληψη είναι εφικτή και μπορούμε να την πετύχουμε».

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου που παρουσίασε, ο οδικός χάρτης έχει ορίζοντα δράσης την περίοδο 2023-2028.

Για την υλοποίησή του, ιδρύεται το Εθνικό Συμβούλιο για την Ανοια και τη Νόσο Alzheimer με συμμετοχή εκπροσώπων τεσσάρων υπουργείων, και συγκεκριμένα των υπουργείων Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εργασίας και Οικονομικών.

Οι 7 άξονες του σχεδίου είναι οι εξής:

Καταγραφή και ταξινόμηση των ατόμων με άνοια στην Ελλάδα

Πρόληψη-ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού

Υποστήριξη φροντιστών των ατόμων με άνοια

Αντιμετώπιση της άνοιας

Νομοθεσία-δικαιώματα των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους

Ερεύνα για την άνοια

Εκπαίδευση στην άνοια

Η Ελλάδα στο επίκεντρο λόγω του γερασμένου πληθυσμού

Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά: η Ελλάδα θα πληγεί σημαντικά από την πανδημία της Ανοιας και των Σχετικών Διαταραχών (ΑΚΣΔ), λόγω του ιδιαίτερα γερασμένου πληθυσμού της.

Σύντομα το 1/4 των κατοίκων θα είναι άνω των 60 ετών, ενώ άνω των 450.000 ατόμων πάσχουν ήδη από ΑΚΣΔ.

Κάθε άτομο με ΑΚΣΔ χρειάζεται μακροχρόνια περίθαλψη και φροντίδα (5-15 έτη) από 2-3 μέλη της οικογένειάς του, οπότε πάνω από το 10% των Ελλήνων είναι πάσχοντες ή ασχολούνται καθημερινά ως φροντιστές με άτομα που πάσχουν από ΑΚΣΔ.

Η άνοια έχει αναδειχθεί παγκόσμιο ιατρικό, κοινωνικό και δημοσιονομικό πρόβλημα, με τους πάσχοντες από τη νόσο Αλτσχάιμερ να προσεγγίζουν για το έτος 2019 τα 55 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα 15-20 χρόνια, φτάνοντας τα 139 εκατομμύρια το 2050.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ