close search results icon

Nord Stream: Η Ρωσία σφραγίζει τους αγωγούς

Οι εξαγωγές της κρατικής Gazprom σχεδόν μειώθηκαν στο ήμισυ το 2022 για να κατρακυλήσουν στο μετασοβιετικό των 101 δισ. bcm.

Οι υποθαλάσσιοι αγωγοί Nord Stream που μεταφέρουν το φυσικό αέριο της Ρωσίας και έχουν υποστεί ρήγματα, πρόκειται να σφραγιστούν και να μείνουν ανενεργοί καθώς δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την επισκευή ή την επανενεργοποίησή τους. Αυτό αναφέρει με σημερινό του δημοσίευμα το Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση επί του θεμάτος.

Οι αγωγοί Nord Stream 1 και Nord Stream 2, έχουν κατασκευασθεί από την κρατική ρωσική Gazprom για την μεταφορά 110 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως στη Γερμανία κάτω από τα νερά της Βαλτικής Θάλασσας. Τρεις από τους σωλήνες υπέστησαν ρήγματα έπειτα από εκρήξεις τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ένας από τους σωλήνες στον αγωγό Nord Stream 2 παραμένει άθικτος.

Nord Stream: Από «πέτρα του σκανδάλου», ένα «μάτσο παλιοσίδερα» στον βυθό της Βαλτικής

Υπό τη σκιά των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο Nord Stream 1 ήταν ανενεργός, ενώ ο Nord Stream 2 ο οποίος επικρίθηκε από Ουάσιγκτον και Κίεβο καθώς μεγάλωνε η εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία, δεν μπήκε ποτέ σε λειτουργία.

Η Gazprom έχει δηλώσει ότι είναι τεχνικά δυνατό να αποκατασταθούν οι βλάβες, ωστόσο δύο πηγές με γνώση των σχεδίων δήλωσαν ότι η Μόσχα θεωρεί ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες οι σχέσεις με τη Δύση να βελτιωθούν στο άμεσο μέλλον ώστε να λειτουργήσουν οι αγωγοί.

Η Ευρώπη μείωσε δραστικά τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία πέρυσι, ενώ οι εξαγωγές της κρατικής Gazprom σχεδόν μειώθηκαν στο ήμισυ το 2022 για να κατρακυλήσουν στο μετασοβιετικό των 101 δισ. bcm.

Μία εκ των πηγών ανέφερε ότι η Ρωσία θεωρεί το έργο τελειωμένο. Δύο άλλες πηγές σημείωσαν ότι ενώ δεν υπάρχει σχέδιο για την επισκευή των αγωγών, εντούτοις θα επισκευασθούν για ενδεχόμενη επανενεργοποίησή τους μελλοντικά.

Μια άλλη πηγή επιβεβαίωσε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη εξετάζουν το ενδεχόμενο τουλάχιστον της διατήρησης του υπάρχοντος δικτύου. Κάτι που πιθανότατα θα σήμαινε τη σφράγιση των σπασμένων άκρων και την τοποθέτηση μιας επικάλυψης στους σωλήνες για την αποφυγή περαιτέρω διάβρωσης από το θαλασσινό νερό.

Μία από τις πηγές στη Ρωσία δήλωσε ότι εάν το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ που χρησιμοποιεί η Ευρώπη για να αντισταθμίσει ορισμένες από τις ρωσικές προμήθειες της καταστεί πολύ πιο ακριβό, η Ευρώπη μπορεί και πάλι να στραφεί στο αέριο της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας παρέπεμψε τις ερωτήσεις στους φορείς εκμετάλλευσης του αγωγού, αλλά ούτε αυτοί ούτε η Gazprom απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Οι Engie, Gasunie και Wintershall DEA- με συμμετοχή στη Nord Stream, του φορέα εκμετάλλευσης του Nord Stream 1- επίσης αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Εκπρόσωπος της γερμανικής E.ON, η οποία κατέχει επίσης μερίδιο στη Nord Stream, δήλωσε: «Εξ όσων γνωρίζουμε ως μέτοχος μειοψηφίας, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, είτε υπέρ είτε κατά της αποκατάστασης της γραμμής».

4.jpg

Ποιος ευθύνεται για το ρήγμα;

Από τη μεριά της η Μόσχα υποστήριξε -δίχως να παρέχει στοιχεία- ότι η Δύση βρισκόταν πίσω από τις εκρήξεις. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε ως μυθιστόρημα την ανάρτηση σε blog του Αμερικανού ερευνητή δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς στην οποιά ισχυριζόταν ότι η Ουάσιγκτον ήταν υπεύθυνη. Οι έρευνες από τη Δανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο Nord Stream 1 ήταν ούτως ή άλλως σε αδράνεια από τα τέλη Αυγούστου, όταν έκλεισε για συντήρηση και δεν επανήλθε σε λειτουργία ποτέ καθώς η Ρωσία και η Δύση διαφωνούσαν για τη συντήρηση μιας τουρμπίνας άντλησης στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης.
Ο παρόμοιου μεγέθους Nord Stream 2 είχε ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 κι ενώ οι εντάσεις με τη Ρωσία κλιμακώνονταν οι ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας αρνήθηκαν να τον πιστοποιήσουν.

πηγή: ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ