close search results icon

Nordic Response: Άσκηση με 20.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ στη Σκανδιναβία

Nordic Response: Άσκηση με 20.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ στη Σκανδιναβία

Η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία φιλοξενούν φέτος εκτεταμένες διακλαδικές στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Η πρώτη σε αυτό το είδος εκπαιδευτική άσκηση στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες από 14 χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας έχει ξεκινήσει από χθες σε όλη τη Βόρεια Νορβηγία (Μπόντο, Τρόμσο, Χάμερλεστ κ.ά.), τη Σουηδία (Πιτέα, Λουλέα, Κιρούνα κ.ά.) και τη Φινλανδία (Ιβάλο, Κουλέα κ.ά.), τη Βαλτική, τον Βοθνικό Κόλπο, τη Νορβηγική Θάλασσα, καθώς συνολικά η Σκανδιναβική καθίσταται μια πλήρης επικράτεια του ΝΑΤΟ. Η κοινή αμυντική άσκηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου, ήταν παλαιότερα γνωστή ως «Ψυχρή Αντίδραση»/COLD RESPONSE και διεξαγόταν στη Βόρεια Νορβηγία (ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ) κάθε δύο χρόνια.

Σε αναγνώριση της πρόσφατης συμμετοχής της Φινλανδίας στη δυτική πολιτική-στρατιωτική συμμαχία, και με τη Σουηδία να εντάσσεται δυναμικά σε όλες τις διοικήσεις και επιτελεία του ΝΑΤΟ, η άσκηση σε αρκτικό περιβάλλον ονομάζεται για πρώτη φορά Nordic Response. Στη διακλαδική άσκηση (πέραν των σκανδιναβικών και βαλτικών δυνάμεων) συμμετέχουν στρατιωτικές μονάδες από ΗΠΑ-Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η άσκηση στοχεύει στο να επιδείξει τη διασυμμαχική διαλειτουργικότητα.

Η Nordic Response είναι μέρος της συνεχιζόμενης σειράς ασκήσεων του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Steadfast Defender», στις οποίες συμμετέχουν 90.000 στρατιώτες από όλα τα κράτη-μέλη και διαρκεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Είναι επίσης στενά ευθυγραμμισμένη και συντονισμένη με τη ναυτική άσκηση Joint Warrior υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία διεξάγεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σκωτίας, Νορβηγίας και Ισλανδίας από την περασμένη εβδομάδα. Η τελευταία άσκηση περιλαμβάνει περισσότερα από 50 υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, αεροπλανοφόρα και αμφίβια πλοία στη θάλασσα, πάνω από 100 μαχητικά αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης και μεταφοράς και χιλιάδες στρατιώτες στο έδαφος χρησιμοποιώντας συστήματα πυροβολικού, άρματα μάχης και διαφόρων κατηγοριών τεθωρακισμένα οχήματα.

Το μεγαλύτερο μέρος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας θα επικεντρωθεί στη βόρεια Κομητεία Tρόμσο/Νορβηγία, στα δυτικά της Κομητείας Φίνμαρκ στη Νορβηγία, αλλά θα υπάρχει επίσης θαλάσσια δραστηριότητα κατά μήκος των ακτών του Βορρά της χώρας, ως και ασκήσεις πέρα από τα σύνορα στη Βόρεια Φινλανδία και τη Σουηδία. Ο νεοεκλεγείς Φινλανδός πρόεδρος, Aλεξάντερ Σταμπ, ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, και η Σουηδή διάδοχος του θρόνου, πριγκίπισσα Βικτορία, έχει προγραμματιστεί να επισκεφθούν διάφορες περιοχές της άσκησης.

Την περασμένη Δευτέρα, το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας (ιστορικά ουδέτερης χώρας) σχεδόν δύο χρόνια μετά την υποβολή της αίτησής της. Η Φινλανδία έγινε μέλος τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Ο νορβηγικός στρατός επεσήμανε ότι η Nordic Response στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας των Σκανδιναβών και με τη σειρά τους στην ενίσχυση της ικανότητας της Συμμαχίας να υπερασπιστεί την αρκτική περιοχή.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ