close search results icon

O Ανδρέας Καραφυλλιάς στο pellanews.gr: "Άλλο κριτική ουσίας και άλλο κριτική μηδενιστική"

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας/Περιβάλλοντος Ανδρέας Καραφυλλιάς μιλά για όλα-Τι αναφέρει για το έργο αλλαγής ηλεκτροφωτισμού με λάμπες LED

συνέντευξη στον Παύλο Νεκτάριο Παπαδόπουλο

Σε κάθε Δήμο, η υπηρεσία Καθαριότητας/Περιβάλλοντος, είναι αυτή που δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα. Τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν το καθήκον αυτό, είναι αυτά που συζητιούνται περισσότερο, ακούνε τα περισσότερα παράπονα και υπάρχουν οι περισσότερες απαιτήσεις. Φανταστείτε λοιπόν, πόσο βάρος πέφτει στις πλάτες του αρμόδιου στον Δήμο Πέλλας, του μεγαλύτερου Δήμου της περιφερειακής ενότητας, Ανδρέα Καραφυλλιά. Ο οποίος έχει να κάνει, στην κυριολεξία, με τον μισό Νομό, από τα Άθυρα έως και την Ακρολίμνη, με δυο αστικά κέντρα όπως τα Γιαννιτσά και η Κρύα Βρύση.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας-Πρασίνου-Περιβάλλοντος και Ηλεκτροφωτισμού, μιλά στην Πέλλαnews, μία συνέντευξη που λόγω της θέσης του, για πρώτη φορά, δέχεται ερωτήματα και απαντά ευθέως για όλα όσα κυρίως δεν γνωρίζουμε και κάποια απ’ αυτά θεωρούνται ακόμη και…ταμπού!

~ κ. Αντιδήμαρχε, βαρύ το φορτίο τώρα το καλοκαίρι. Πώς κινείται η υπηρεσία τους δύσκολους αυτούς μήνες που διανύουμε;

Πραγματικά σας λέω ότι δεν θα μετρούσα ούτε καύσωνα, ούτε κούραση αν αυτό το ενδιαφέρον για το βαρύ φορτίο της καθαριότητας το έδειχναν και κάποιοι από τους συνδημότες μου. Δεν ζητάω πολλά -τα σκουπίδια πάντα μέσα στους κάδους και ανακύκλωση όπου μπορούμε!

Σας μιλώ και εκ μέρους όλων των ανθρώπων της υπηρεσίας Καθαριότητας, Πράσινου και Περιβάλλοντος που δουλεύουν σκληρά, που δίνουν πραγματική μάχη κάθε μέρα, που δίνουν ψυχή όλοι τους. Λοιπόν θα σας πω πρώτα τι κάνουμε εμείς, θα βάλετε στο νου σας έναν αριθμό εργαζόμενων και μετά θα σας πω πόσοι είμαστε! Γιατί ό περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ποιες και πόσες δουλειές τελειώνει η διεύθυνση Καθαριότητας- Περιβάλλοντος – Πρασίνου και με πόσα άτομα μόνιμο προσωπικό.

Λοιπόν, ξεκινάμε: αποκομιδή απορριμμάτων και ανακύκλωσης σε 2 αστικά κέντρα και σε 36 τοπικές κοινότητες και οικισμούς, κούρεμα και φροντίδα όλων των χώρων πρασίνου (δηλαδή, πάνω από 400 σημεία σε σχολεία, πάρκα, γήπεδα, νησίδες, εκκλησάκια, πλατείες κ.ά.), αντικατάσταση και συντήρηση ηλεκτροφωτισμού σε όλο το δήμο, αποκαταστάσεις και φθορές στο οδόστρωμα, συντήρηση και διάνοιξη όλων των αγροτικών δρόμων, ελαιοχρωματισμούς και άλλες εργασίες συντήρησης σε σχολεία όπου μεταφέρουμε και τα βιβλία των μαθητών κάθε χρόνο, τα παιδιά με κινητικά προβλήματα καθημερινά από και προς το ΚΔΑΠμΕΑ, αποκομιδές μεγάλων αντικειμένων (έσπασε και είναι για πέταμα ο καναπές, εμείς!), αποκομιδές νεκρών ζώων (χτυπήθηκε σκυλάκι ή γάτα, εμείς!), ακόμα και για να στηθεί μια γιορτή στο πάρκο από ένα σύλλογο εμείς θα στήσουμε τα σπιτάκια, την εξέδρα, τον ήχο, το φωτισμό και ό,τι άλλο χρειαστεί. Το ίδιο για να παρακολουθήσουμε θερινό σινεμά, το ίδιο για να κάνουμε αγώνες δρόμου, το ίδιο για να κάνουμε πανηγύρια κτλ. Τα δικά μας μηχανήματα και οι δικοί μας υπάλληλοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε ενδεχόμενη πυρκαγιά. Και για να είμαι ακριβής θα σας πω ότι ακόμη και τις προάλλες που πήρε φωτιά μια δασική έκταση στο Δήμο Σκύδρας δύο υδροφόρες με προσωπικό έστειλε η διεύθυνση μας να ενισχύσουν το έργο της πυροσβεστικής. Εμείς θα πάμε να βάψουμε τα αστυνομικά τμήματα, εμείς θα πάμε να συντηρήσουμε το κέντρο υγείας Κρύας Βρύσης, οι δικοί μας εργαζόμενοι θα ανταποκριθούν σε οτιδήποτε ζητήσει το νοσοκομείο μας… και πολλά πολλά ακόμη που θα χρειαστεί ακόμη ένα φύλλο της εφημερίδας σας για να τα αναφέρω.

Να προσθέσω και τα καλοκαιρινά που είναι και επίκαιρα και πολύ σοβαρά; Tα ακαθάριστα οικόπεδα! Είναι επικίνδυνα για πυρκαγιές και αρκετοί ιδιοκτήτες είτε δεν ασχολούνται, είτε δεν ζουν καν στην περιοχή. Ο νόμος προβλέπει να τα καθαρίζουν, αλλιώς θα πρέπει να το κάνει ο δήμος και να τους χρεώσει.

Τώρα θα σας πω και πόσοι είμαστε και θα καταλάβετε γιατί δεν φτάνουμε να αποψιλώσουμε όλες αυτές τις εκτάσεις. 7 μόνιμοι υπάλληλοι στο τμήμα πρασίνου και μαζί με τους συμβασιούχους δύο μηνών ίσα-ίσα καλύπτουμε τις τακτικές ανάγκες. Ξέρετε πόσοι άνθρωποι εργάζονται συνολικά στη Διεύθυνση Καθαριότητας- Πρασίνου -Περιβάλλοντος; 107!!! Για όλο το Δήμο Πέλλας.

Γι αυτό παρακαλώ όλους τους συνδημότες μας να προσέχουν πως διαχειρίζονται τα απορρίμματα τους. Ελάχιστη φροντίδα από τον καθένα μας και θα έχουμε ακόμα καλύτερες συνθήκες ζωής στο δήμο μας. Το ξέρω ότι μπορούμε γιατί είμαστε ήδη από τους καλύτερους στην Ελλάδα στα αποτελέσματα ανακύκλωσης. Λίγη προσοχή ακόμα χρειάζεται στην καθημερινότητα μας.

~ Πώς ήταν η εμπειρία της περιόδου της πανδημίας; Το ζήσαμε κι αυτό, άλλαξαν διάφορα, όπως και η λειτουργία στα «πόστα» της αυτοδιοίκησης. Πώς το βιώσατε όλο αυτό;


Με δύο λόγια, χαμός και πείσμα! Αρχίσαμε με απώλειες! Περισσότερο από το μισό προσωπικό ήταν εκτός με άδειες ειδικού σκοπού, αναρρωτικές λόγω κρουσμάτων, καραντίνα, μειωμένα ωράρια …τα ζήσαμε όλοι. Και συνεχίσαμε με ακόμα περισσότερα καθήκοντα! Απολυμάνσεις σε κάδους, δρόμους, πλατείες, σχολεία, πάρκα, συγκέντρωση και διανομή τροφίμων πόρτα-πόρτα με χιλιάδες μερίδες φαγητού για 40 ημέρες, μεταφορές των δειγμάτων covid από το νοσοκομείο των Γιαννιτσών σε διαγνωστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, …πολλή δουλειά αλλά τη φέραμε εις πέρας! Νομίζω ότι δείξαμε τι μπορεί να καταφέρει μια ομάδα με δύναμη και πείσμα για να πετύχουμε. Μέσα σε όλα αυτά η υπηρεσία καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και η υπηρεσία πρασίνου εργάστηκαν με αμείωτους ρυθμούς 7 ημέρες την εβδομάδα και με το λιγότερο προσωπικό που είχαμε ποτέ!

~ Θα έλεγα, ότι πεδίο συνήθως «χτυπημάτων» γίνεται και σε δύο Αντιδημαρχίες. Στην Τεχνική Υπηρεσία και την Καθαριότητα, εκ των πραγμάτων λόγω αντικειμένου. Εννοώ κριτική από πλευράς αντιπολίτευσης. Αυτό συμβαίνει διότι οι δύο αυτές αντιδημαρχίες έχουν την ευθύνη για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στην καθημερινότητα των δημοτών…

pavlos-interview-karafyllias-989-foto2jpg.png

Καλά κάνουν και κάνουν κριτική, αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης και έτσι γινόμαστε όλοι καλύτεροι. Άλλο κριτική ουσίας όμως και άλλο κριτική μηδενιστική, για φτηνή επίδειξη ενδιαφέροντος για τους δημότες και τον τόπο μας. Η κριτική ουσίας σημαίνει ότι μελετάμε το θέμα, γνωρίζουμε τις συνθήκες και προτείνουμε λύσεις. Η φτηνή κριτική δεν χρειάζεται τίποτε από αυτά, ένα κινητό, λίγη ανευθυνότητα και πολύ λαϊκισμό χρειάζεται!

Θα σας δώσω ένα μόνο παράδειγμα που τα λέει όλα: Σάββατο ξημερώματα σε κεντρικό σημείο του πεζόδρομου των Γιαννιτσών υπάλληλος καταστήματος εστίασης αφήνει τα σκουπίδια σε σακούλες έξω από τους κάδους με αποτέλεσμα τα σκυλιά να τις σκίσουν και να γεμίσουν τον τόπο. Δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης φωτογραφίζει το σημείο, το ανεβάζει στο fb και ρίχνει την ευθύνη στο δήμο, προκαλώντας αρνητικά σχόλια.

Mόλις ενημερώθηκε η υπηρεσία καθαριότητας, αν και δεν υπήρχε κάποιος σε βάρδια, τα σκουπίδια μαζεύτηκαν αμέσως.

Η λεπτομέρεια; O βυθιζόμενος κάδος δίπλα ήταν άδειος!

Η λύση; Να προσέχουμε λίγο περισσότερο, να είμαστε όλοι πιο υπεύθυνοι! Λύση θα ήταν ίσως και τα πρόστιμα, αλλά ο δήμαρχος πιστεύει ότι είναι η έσχατη λύση και συμφωνώ μαζί του. Όσο για τα χτυπήματα της αντιπολίτευσης που αναφέρατε, τέτοια να είναι! Της συμφοράς!

~ Επειδή είστε από τα στελέχη που μπαίνετε στις «μάχες» με όσα αναφέρονται κατά περίπτωση, πως είδατε τα δύο ζητήματα που προέκυψαν, τόσο με την πεζογέφυρα στον Πλατανότοπο, όσο και με το περιβόητο πια έργο στην «περιοχή Βασιλόπουλου». Την ίδια στιγμή έντονη ήταν και η κουβέντα – και έπεται συνέχεια – με τις αλλαγές στον φωτισμό με λάμπες led και τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου.

Βλέπω τα πράγματα απλά, πάντα με βάση τα στοιχεία. Η πεζογέφυρα, για παράδειγμα, είναι μικρό τμήμα μιας μεγάλης παρέμβασης που θα αναμορφώσει μια από τις εισόδους της πόλης των Γιαννιτσών και θα δώσει χώρους αναψυχής και άθλησης στους συνδημότες μου. Θα ήταν προτιμότερο να ερχόταν μετά τη διαμόρφωση των γηπέδων, σαν το τελευταίο στολίδι ας πούμε, αλλά έτσι θα χανόταν ένα κονδύλι από άλλο έργο και 50 χιλιάδες ευρώ είναι υπολογίσιμο ποσό, νομίζω ότι όλοι το καταλαβαίνουμε.

Δέκα φορές πιο υπολογίσιμο -μισό εκατομμύριο ευρώ- είναι και το ποσό που θα μας κόστιζε η πρόταση της αντιπολίτευσης για να επιχωματώσουμε χωρίς να χρειάζεται την περιοχή Βασιλόπουλου. Άκουσα με προσοχή στο δημοτικό συμβούλιο την παρέμβαση της διευθύντριας της πολεοδομίας που δεν άφηνε καμιά αμφιβολία για την ασφάλεια του έργου από τα νερά της βροχής, όπως άκουσα και τον άξιο αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας να εξηγεί με στοιχεία γιατί μια επιπλέον δαπάνη δεν θα ήταν μόνο άχρηστη σπατάλη αλλά και λόγος ματαίωσης του έργου. Η απάντηση της αντιπολίτευσης ήταν "θα βρεθούν τα λεφτά, δεν ψηφίζουμε!". Θυμάστε τι σας είπα πριν για την αντιπολίτευση της συμφοράς; Αυτά είχαμε κι εδώ!

Όσο για τον ηλεκτροφωτισμό με LED, θα είμαι απόλυτος. Το έργο έπρεπε να γίνει χθες. Και μόλις απελευθερώθηκε από τη γραφειοκρατία ο δήμαρχος -ένα μέρος της αντιπολίτευσης ψήφισε επιτέλους τον ισολογισμό- και το έφερε για έγκριση, άρχισαν τα “όχι” και τα “ναι μεν αλλά”. Δεν είδα ούτε ένα νούμερο, ούτε καν ένα ισχυρισμό που να δείχνει ότι είναι οικονομικά πιο συμφέρον για το δήμο να το πάρει ιδιώτης αντί να το κάνουμε εμείς με δάνειο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ακόμα και αυτό το ώριμο έργο που το έχουμε απόλυτα ανάγκη -βλέπετε που πάμε με τα κόστη της ενέργειας- μερίδα της αντιπολίτευσης θέλει να το χάσουμε για μικροπολιτικό όφελος. Μιζέρια!

~ Ακούμε παράπονα από τους δημότες για την καθαριότητα, για χόρτα, αλλά παράλληλα, για να τα λέμε όλα, βλέπουμε και τους δημότες να μην σέβονται ιδιαίτερα το περιβάλλον που ζουν ή επισκέπτονται. Ποιες είναι οι δυσκολίες, που συναντώνται αυτά τα δύο;


Ευχαριστώ που το επισημαίνετε κι εσείς. Σας εξήγησα την κατάσταση, κάνουμε αγώνα και ζητάμε τη συμμετοχή των δημοτών στα λίγα και τα απλά. Να εξηγήσω: παρακαλώ τους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τους ακάλυπτους χώρους από τα ξερά χόρτα και τα εγκαταλελειμμένα υλικά για να μη κινδυνέψουμε από πυρκαγιά. Πόσο δύσκολο είναι; Και ποιος πραγματικός νοικοκύρης δεν θα ήθελε να προστατέψει πρώτα απ’ όλα το ίδιο του το σπίτι;

Παρακαλώ επίσης τους συμπολίτες μου να νοιάζονται για τα σκουπίδια τους, να μη τα αφήνουν έξω από τους κάδους ή να κάνουν το λογικό, να μειώνουν τους όγκους των απορριμμάτων, να διπλώνουν, για παράδειγμα, τα χαρτόκουτα για να πιάνουν λιγότερο χώρο στους κάδους ανακύκλωσης. Πόσο δύσκολο είναι;

Τώρα, γι αυτούς που δεν σέβονται τίποτα, που βρωμίζουν τα πάρκα και τα πεζοδρόμια, που στολίζουν με τις αηδίες τους παγκάκια, κάδους, στύλους φωτισμού, τοίχους σχολείων …κάθε τι που είναι δημόσιο και όχι δικό τους, έχω μόνο μια κουβέντα: όποιος δεν σέβεται το χώρο που ζει, δεν σέβεται πρώτα τον εαυτό του και δεν έχει κανένα δικαίωμα στην κριτική.

~ Τι αποκόμισε ο Ανδρέας Καραφυλλιάς, αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στην Αυτοδιοίκηση; Σε τρίτο πρόσωπο το ερώτημα, για να δείτε τον εαυτό σας μέσα από μία εικόνα, έναν καθρέφτη ας πούμε.

Ο δήμος είναι τρία πράγματα: προσφορά, συναίνεση και πολλή δουλειά! Όλη μου τη ζωή πορεύομαι με το τρίτο, αλλά τα δύο πρώτα τα έμαθα στην αυτοδιοίκηση. Και σας λέω ότι χρειάζονται και τα τρία. Έμαθα να προσφέρω στον συνάνθρωπο ακόμα και όταν χρειάστηκε να σφίξω τα δόντια μπροστά στις παράλογες απαιτήσεις και τις ανόητες κριτικές. Έμαθα να συνεννοούμαι με ανθρώπους που δεν είμαστε φίλοι και από χθες, αλλά βρισκόμαστε δίπλα-δίπλα, έχουμε τους ίδιους στόχους.

Ωρίμασα, δηλαδή, και το χρωστάω σε μεγάλο βαθμό στο παράδειγμα του Δημάρχου, στη μεθοδικότητα που έχει, στην ψυχραιμία και την αφοσίωση του στη δουλειά του δήμου. Με τιμάει η εμπιστοσύνη του γιατί ξέρω καλά ότι δεν είναι του χαρακτήρα του να “χτυπάει πλάτες”. Ό,τι λέει, το εννοεί.

~ Πολλοί υποψήφιοι φαίνεται ότι μαζεύονται κ. Αντιδήμαρχε. Η διοικούσα παράταξη θα βρεθεί και πάλι στην εκλογική μάχη. Έναν χρόνο και κάτι πριν την κάλπη, πως το βλέπετε αυτό;

Έλεγα προχθές σε ένα φίλο ότι όπως δεν είναι όλα τα σώματα κατάλληλα για όλα τα σπορ, όπως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι κατάλληλοι για όλα τα επαγγέλματα, έτσι δεν είναι και ο καθένας μας κατάλληλος να αναλάβει τη διαχείριση του μεγάλου οργανισμού που ονομάζεται δήμος, με όλα τα καθήκοντα και τις ευθύνες του. Η προσωπική φιλοδοξία δεν είναι κακή, δεν φτάνει όμως.

Θέλει και ήθος, θέλει και γνώσεις, θέλει και πνεύμα συνεργασίας και κυρίως θέλει πολλή δουλειά. Αυτά να κοιτάξουν οι υποψήφιοι, ας τα ζυγίσουν σωστά και έτσι να πάνε στους πολίτες. Και στο μεταξύ, το κυριότερο, να λένε αλήθειες. Κι όταν δεν την ξέρουν, ας ρωτάνε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ