close search results icon

Ο "Ατρόμητος" Γιαννιτσών και το αφιέρωμα στην ιστορία

Μία πρωτότυπη ανάρτηση του αθλητικού συλλόγου. 

Αναφορά στη Μάχη των Γιαννιτσών, εις την οποία σηματοδοτήθηκε η απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό, έκανε με ανάρτηση του ο Α.Σ.. Ατρόμητος Γιαννιτσών. Δείτε όλα όσα αναφέρει, με παράλληλη ανάρτηση υπενθύμισης από το 2020. 

Αναγράφοντας "20 Οκτωβρίου 1912" σημειώνει τα εξής:

screenshot-36-uLMiS.png
Έγραφε τότε, στις 19 Οκτωβρίου του 2020:
Σας ενημερώνουμε ότι αύριο Τρίτη 20 Οκτώβρη ο Ατρόμητος θα παραμείνει κλειστός, δεν θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα του συλλόγου μας, λόγω του εορτασμού της απελευθέρωσης των Γιαννιτσών.
Απο Τετάρτη κανονικά στο πρόγραμμα.

Η μάχη των Γιαννιτσών έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις σπουδαιότερες και δυσκολότερες μάχες που κλήθηκε να δώσει ο Ελληνικός στρατός στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών τις οποίες αντιμετώπιζε ο στρατός καθ' όλη τη διάρκεια από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, τα προβλήματα εφοδιασμού που είχαν προκύψει αλλά και λόγω τις έλλειψης πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις και τις θέσεις του Τουρκικού στρατού, που καθιστούσε πρακτικά αδύνατη την κατάρτιση οργανωμένου σχεδίου επίθεσης.

Τα Γιαννιτσά θεωρούνταν ιερή πόλη για τους Οθωμανούς (στην πόλη υπήρχε ο τάφος του Γαζή Εβρενός Μπέη, του πρώτου Τούρκου κατακτητή της Ευρώπης και των απογόνων του) και η απελευθέρωσή της θα κατάφερνε ένα ακόμα καίριο πλήγμα στο ήδη πληγωμένο από τη μάχη του Σαρανταπόρου γόητρο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, έτσι η αντίσταση του Τούρκικου στρατού ήταν ιδιαίτερα σκληρή.
Στις 20 Οκτωβρίου (2 Νοεμβρίου) 1912 το ένατο ευζωνικό τάγμα, με διοικητή τον αντισυνταγματάρχη Κ.Παπαδόπουλο κατόρθωσε να καταλάβει το ύψωμα των νεκροταφείων της πόλης και κυνήγησε τους υποχωρούντες Τούρκους ανατολικά.
Η πόλη των Γιαννιτσών απελευθερώνεται, ο Διάδοχος Κωνσταντίνος εισέρχεται στην πόλη και στη συνέχεια τελείται νεκρώσιμη ακολουθία για τους πεσόντες στο πεδίο της μάχης.


Τώρα, τα πράγματα άλλαξαν. Η 20η Οκτωβρίου έπεσε Παρασκευή και ο Σύλλογος διατηρεί την παράδοση ως είθισται και θα τηρήσει την επέτειο.
392878823-1219283585681610-3225566341877249773-n.jpg



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ