close search results icon

Ο Δήμος Πέλλας και η "μπάλα" στη "σέντρα" για τις δημοτικές εκλογές

Ο Δήμος Πέλλας μπροστά στην αυτοδιοικητική κάλπη τον Οκτώβρη του 2023 - Όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία που υπάρχουν έναν χρόνο πριν την εκλογική αναμέτρηση.

Ο Δήμος Πέλλας και η "μπάλα" στη "σέντρα" για τις δημοτικές εκλογές

του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου

Είναι απορίας άξιο, πως μία περιοχή (που αποτελεί τον μισό Νομό Πέλλας και που κάποιοι επιμένουν να το ξεχνούν αυτό, αλλά δεν είναι του παρόντος), ενώ οι άλλοι Δήμοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου (καθώς υπάρχει και Δήμος που αντίπαλος δεν τολμά να εμφανιστεί, γιατί δεν υπάρχουν κότσια), αυτός έχει πάντα «υλικό» εκλογικού χαρακτήρα να σου δώσει.

Ο λόγος για τον Δήμο Πέλλας, που παραδοσιακά, οι παρατάξεις έχουν τον «τόνο της σύγκρουσης» και μάλιστα σε κάθε επίπεδο. Όλο και κάτι θα βρεθεί να κρατήσει το «επίπεδο» αυτό, που δεν σημαίνει «ποιότητα» οπωσδήποτε, αλλά εμπεριέχει έναν «αχταρμά» θεμάτων που προκύπτουν.

Δηλαδή, η δημοτική αρχή θέτει ζητήματα και η αντιπολίτευση αναλόγως αντιδρά ή όχι. Αυτή η τετραετία, με την προοπτική του ενός χρόνου και κάτι που υπάρχει ακόμη «αέρας» έως τις κάλπες, είχε πολλά περισσότερα σε σημεία αντιπαράθεσης, αυτό όμως δεν πάει να πει ότι υπήρξε και κάποιο «επίπεδο».

Είδαμε κόντρες, αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, συνθήκες «Βουλής» περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, τα τελευταία 13 τουλάχιστον χρόνια. Αυτό κράτησε ένα ενδιαφέρον, προσέλκυσε κατά ένα αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό τους δημότες σε σχέση με τις προηγούμενες τετραετίες, αλλά δεν πάει να πει ότι ήταν το «άλφα» και το «ωμέγα» για την πόλη των Γιαννιτσών, το ημιαστικό περιβάλλον της Κρύας Βρύσης και τις τοπικές μας κοινότητες.

Από την εποχή του Αντώνη Βασιλειάδη και του Στέλιου Βαμβίνη, έχουμε δει αντιπαραθέσεις, έχουμε δει συγκρούσεις, αλλά όχι σε τέτοιον βαθμό. Πάντα υπήρχε κόντρα, υπήρχαν ξεκάθαρες προθέσεις για να υπάρχουν διαφωνίες επί θεμάτων, τα οποία όμως προχώρησαν και δεν έμειναν στάσιμα, παρότι υπήρχε σχέδιο.

Από το χθες των αντιπαραθέσεων, στο σήμερα

Αντιπαραθέσεις είδαμε στα δίδυμα Βαμβίνης Δήμαρχος-Αχτσιόγλου αντιπολίτευση, Βαμβίνης Δήμαρχος-Παπανικολάου αντιπολίτευση, Παπανικολάου Δήμαρχος-Βαμβίνης αντιπολίτευση, με τις παρατάξεις Αντώνη Βασιλειάδη και Ηλία Πλιόγκα ανά τετραετίες, να αποτελούν την ελάσσον αντιπολίτευση που επίσης έβαζα «λίθο» αντιπαράθεσης, ανεβάζοντας αρκετά τους τόνους. Και πάλι όμως, όχι όπως σήμερα.

Οι διακυμάνσεις που πέρασαν εδώ και δύο τετραετίες, είναι πολλές και διαφορετικές. Είδαμε σχήματα Γρηγόρης Στάμκος Δήμαρχος με Παπανικολάου αντιπολίτευση και ελάσσον τον Καστερίδη, βλέπουμε και αυτό που διανύεται, δηλαδή Στάμκος Δήμαρχος-Καστερίδης αντιπολίτευση, με Θεοδωρίδη Θ. ελάσσον και Θεοδωρίδη Ηλ., ως δεύτερη δύναμη της. Στα «σχήματα» αυτά υπάρχει πάντα η «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ), που δεν αλλάζει στάση, υπόσταση, φιλοσοφία, παρουσία, παρεμβατικότητα, σε ένα πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει μία «ευθεία», χωρίς σκαμπανεβάσματα, ένας προβλέψιμος δηλαδή «ποδηλατόδρομος» που προχωρά πάντα ως η τελευταία δύναμη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά χωρίς την απαραίτητη ουσία που συνήθως αναζητάται.

Σημειολογία χαρακτηριστική

Και πάμε στην κάλπη ως «χαλί», για να έρθουμε στο σήμερα και να δούμε πως διακυμάνθηκε η κατάσταση τα τελευταία χρόνια.

Ο Γρηγόρης Στάμκος εμφανίστηκε έχοντας «πέσει» πάνω στην αλλαγή της αυτοδιοίκησης, η οποία έγινε «χάρτης» που πήρε δύο διαφορετικές μορφές, άρα και ονομασίες. Από τον «Καποδιστριακό» Δήμο Γιαννιτσών έως και τον «Καλλικρατικό» Δήμο Πέλλας, όπου εκεί, συμπεριλαμβανόμενης της Κρύας Βρύσης, τα πράγματα άλλαξαν. Ο νυν Δήμαρχος κατάφερε επί δύο τετραετίες να κερδίσει δυο διαφορετικούς κυρίως αντιπάλους. Τον Νίκο Παπανικολάου και τον Στάθη Καστερίδη, καθώς οι «δεύτερες Κυριακές» είναι αυτές που δημιουργούν ένα πρόσθετο εκλογικό ενδιαφέρον στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Δήμου Πέλλας. Ως άλλος «σκακιστής», ο Γρ. Στάμκος δημιούργησε τις συνθήκες εκείνες οι οποίες έστειλαν τον «αέρα» της νίκης στην παράταξη του. Όπως έχει καταγραφεί, αντιμετώπισε αυτές τις «δεύτερες» Κυριακές ακόμη και τις – τύποις, γιατί ο κόσμος δεν οδηγείται από το χέρι – συμπράξεις που έγιναν, μεταξύ 2ου και 3ου αντιπάλου. Αυτό δημιούργησε στην παράταξη του τον αέρα του «νικητή υπό όποιες συνθήκες» και οδήγησε την αντιπολίτευση σε πολλές πρώτες, αλλά όπως θα δούμε και δεύτερες σκέψεις, είτε κατάστασης, είτε «στάσης».

Οξεία αντιπαράθεση παραμένει να υπάρχει και μεγενθύνεται, όσο μπαίνουμε πια και επίσημα στην τελευταία χρονιά της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου, έως τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023. Οι κυρίως συγκρούσεις γίνονται μεταξύ δημοτικής αρχής και μείζονος αντιπολίτευσης. Η οποία, «ξερά» και ωμά, σε ύφος ευθείας αντιπαράθεσης αυξημένων τόνων, διαφωνεί και καταψηφίζει χειρισμούς μεγάλων θεμάτων που αφορούν τον Δήμο Πέλλας. Με την δημοτική αρχή να φέρνει ζητήματα τα οποία υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουν, χάνοντας όμως έτσι τη «ροή» τους, καθώς η καταψήφιση πρέπει να φέρει εκ νέου διαδικασίες αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών. Δεν είναι εύκολο και δεν ξέρουμε τι θα φέρει αυτό στο άμεσο μέλλον.

Η ελάσσον παρουσίασε δύο πρόσωπα. Από τη μία η παράταξη του Ηλία Θεοδωρίδη, που ενέκρινε (με τις ανάλογες παρατηρήσεις και επισημάνσεις) πολλές εκ των προτάσεων της δημοτικής αρχής, μία παράταξη που κάποιος θα περίμενε να «κινηθεί» διαφορετικά, μιας και επρόκειτο για μία παράταξη καθαρά «χτισμένη» από τον ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι σε μία διοίκηση που κατά κόρον κινείται στον χώρο της ΝΔ (πλην πινελιών που μπήκαν και, όπως αναφέρουν πληροφορίες, πρόκειται να μπουν).

Από την άλλη, η παράταξη του Θόδωρου Θεοδωρίδη, που ξεκίνησε με άλλο συγκρουσιακό ύφος και αυτή τη στιγμή έχει ρίξει τόνους, συνεχίζει με διαφωνίες επί των σημείων προτάσεων της δημοτικής αρχής, αλλά δείχνει ένα πνεύμα περισσότερης «κατανόησης» και «σύμπλευσης» σε «ζητήματα που αφορούν το συμφέρον του Δήμου». Η κάθοδος και πάλι των δύο παρατάξεων μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης (πλην αυτής του Ηλ. Θεοδωρίδη), θα καθορίσει εν πολλοίς τι θα συμβεί στο εκλογικό αποτέλεσμα και θα το δούμε αυτό ευθύς αμέσως.

Αρχίζει το ματς

Τον επόμενο μήνα, θα πάμε στην «άτυπη» έναρξη της προεκλογικής περιόδου, έως τον Οκτώβρη του 2023. Ο οποίος δεν φαίνεται να αλλάζει (πολλά φημολογήθηκαν, «απρόοπτο» αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και δεν διαφαίνεται) ως ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογικής αναμέτρησης στα δημοτικά και περιφερειακά πράγματα της χώρας. Ο Δήμος Πέλλας όμως ήδη παρουσιάζει… αναμμένες και ζεστές μηχανές!

Με τον Γρηγόρη Στάμκο σε μία ακόμη κάθοδο, έχοντας σχηματίσει μία «συμπαγής ομάδα», η οποία δεν φαίνεται να «σπάει», έχοντας δημιουργήσει μία ομαδικότητα όλα αυτά τα χρόνια. Οι αντιπαραθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο, δείχνουν έναν Δήμαρχο «κυρίαρχο», παρόλη τη φθορά που μπορεί να παρουσιάσει ένας συνδυασμός μετά από τρεις τετραετίες, με την προοπτική μίας τέταρτης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της διοικούσας παράταξης «κλείνει» ονόματα και από το παρελθόν («επανένταξη» τρόπον τινά), δημιουργώντας παράλληλα προϋποθέσεις για ένταξή νέων, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί «προσχώματα» για να μην υπάρξουν «διαρροές» προς άλλες παρατάξεις, ακόμη και πρώην στελεχών που δεν εξελέγησαν το 2019. Παραδείγματα ήδη υπάρχουν.

Στην αντιπολίτευση τα πράγματα επίσης κινούνται με ρυθμό ασταμάτητο. Η μείζον αντιπολίτευση, η παράταξη του Στάθη Καστερίδη που θα μπει στον «στίβο μάχης» για τρίτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «εν δυνάμει» τοπίο, παρουσιαζόμενη ως «φαβορί» για την προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Κινήσεις και επαφές γίνονται συνεχώς, στο δημοτικό συμβούλιο επιλέγεται η ευθεία αντιπαράθεση, με καταψήφιση θεμάτων που μπαίνουν στην ατζέντα ως «μεγάλα», ενώ έχει αποχωρήσει πολλάκις από συνεδριάσεις, ακόμη και σε ιντερνετική μορφή. Αυτό το μοτίβο θα διατηρηθεί, με το «στοίχημα» να βρίσκεται πάντα στο πεδίο του, κατά πόσο μπορεί να πάρει το βάρος της «παράταξης που έρχεται αυτή τη φορά». Εξαιρετικά δύσκολο το «έργο» της, μιας και υπήρξαν κι άλλες κινήσεις.

Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης, έχει επιλέξει να «ταράσσει» αλλά και να «ηρεμεί» τα νερά της παρουσίας του στο δημοτικό συμβούλιο. Η κάθοδος της παράταξης του και πάλι στις αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να θεωρηθεί ως έναν βαθμό «αιφνιδιαστική», μιας και υπήρχαν κι άλλα σενάρια. Φαίνεται όμως ότι υπήρξε αλλαγή «πλεύσης», ο ίδιος ο επικεφαλής δεν διεύψευδε ούτε επιβεβαίωνε κάποια εκ νέου κάθοδο, κάτι το οποίο δημιουργούσε ερωτηματικά. Η απάντηση δόθηκε και απεφασίσθη να κατέλθει και πάλι στο αυτοδιοικητικό τοπίο.

Ο Στάθης Φουντουκίδης, με συνεχείς παρεμβάσεις είτε με τη μορφή «δελτίων τύπου», είτε με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο, προχωρά στη δική του πορεία παρουσίας στην αυτοδιοίκηση, καθώς κατεβαίνει υποψήφιος Δήμαρχος. Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δημιούργησε έναν «πυρήνα» στελεχών, τα οποία θα είναι υποψήφια στις προσεχείς εκλογές της αυτοδιοίκησης. Συνεχίζει με παρουσίες παντού, τόσο σε πλαίσιο εκδηλώσεων όσο και κοινωνικών δράσεων και έπεται συνέχεια.

Ο Γαβριήλ Τεκτερίδης, πρώην Δήμαρχος Κύρρου, που διετέλεσε και 4 χρόνια μείζον αντιπολίτευση, αλλά και τρία χρόνια Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Πέλλας (με την παράταξη Παπαστεργίου) ανακοίνωσε πρώτος επίσημα την πρόθεση καθόδου του στις δημοτικές εκλογές. Καθημερινά «ανιχνεύει» τις προθέσεις του κόσμου, αλλά και το κατά πόσον δημότες θέλουν να θέσουν εαυτόν σε μία νέα παράταξη, καθώς έχει κάνει τουλάχιστον δύο ανοιχτά καλέσματα δια μέσου ανακοινώσιμων μηνυμάτων. Συνεχίζει στα ίδιο πεδίο, χωρίς να «απασχολεί» εντόνως την επικαιρότητα.

Το κοινωνικό πεδίο

Ερωτήματα στον κόσμο υπάρχουν πολλά, οι συζητήσεις ποικίλουν, αλήθειες λέγονται και έχουν διαπιστωθεί, ακόμη και σε σημεία που δεν βλέπουν ίσως οι επικεφαλείς των παρατάξεων. Όμως, στην πολιτική, πολύ περισσότερο και στην αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να επικρατεί μόνο η «λογική» των κινήσεων. Ούτε μπορούν να αποκλειστεί οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη μπορεί να επιφέρει η εκλογική αναμέτρηση των Εθνικών εκλογών, που θα προηγηθούν. Και αυτό θα παίξει το δικό του, πολύ σημαντικό ρόλο. Όσοι παρακολουθούν πιο στενά τα πολιτικά πράγματα, η «αλληλεπίδραση» αυτή δεν θα περάσει αμελητέα, ίσως να είναι ακόμη και καθοριστική για πολλά πράγματα.

Μην ξεχνάμε και το στοίχημα της αποχής, το οποίο κανείς δεν έχει καταφέρει να «προσελκύσει», με την ευθύνη να μοιράζεται σε όλους. Ίσως και σ’ αυτούς που τελικά δεν μπήκαν μπροστά, για να αποτελέσουν ένα αυτοδιοικητικό αύριο και ο νοών…Κάτι σημαίνει η αποχή, αλλά δεν φαίνεται να προβληματίζει κανέναν. Γιατί άλλωστε, αφού δεν υπάρχει κάτι επί του παρόντος να ταράσσει τα νερά; Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται, στο χέρι του καθένα είναι να το διαψεύσει αυτό. Στη πράξη, όχι με τηλεφωνικές διαμαρτυρίες…

Υπάρχει το προσκήνιο, αλλά και το παρασκήνιο, που πολλές φορές είναι και εντυπωσιακό. Πολύ πιο εντυπωσιακό από το προσκήνιο, που κρατά επιμελώς πάντα την κουρτίνα μισάνοιχτη, μέχρι να έρθει η στιγμή που θα ανοίξει διάπλατα…

*από την έντυπη Πέλλαnews. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ