close search results icon

Πανελλήνιες 2025: Μικρές αυξομειώσεις στις βάσεις

Πανελλήνιες 2025: Μικρές αυξομειώσεις στις βάσεις

Παρά την κοινή πεποίθηση των εκπαιδευτικών ότι τα φετινά θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων ήταν ευκολότερα από την προηγούμενη χρονιά, οι επιδόσεις των μαθητών δεν διαφέρουν πολύ από αυτές του 2024.

Μία πρώτη εκτίμηση για τις βάσεις εισαγωγής κάνει λόγο για μικρές αυξομειώσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 100 με 200 μόρια, χωρίς θεαματικές μεταβολές στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, ύστερα από μία χρονιά -την περσινή- που κατεγράφη καθολική και «ηχηρή» βουτιά.

Τα Μαθηματικά ήταν γι’ ακόμα μία χρονιά το μοιραίο μάθημα για πολλούς υποψηφίους, με τους εκπαιδευτικούς να σημειώνουν ότι το φετινό διαγώνισμα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό. Ο μέσος όρος των υποψηφίων του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου που έγραψε κάτω από τη βάση έφτασε σχεδόν το 60%, ενώ ειδικότερα στο 4ο επιστημονικό πεδίο που διαχρονικά καταγράφονται πολύ «χαμηλές πτήσεις», πάνω από το 73% έγραψε κάτω από τη βάση.

Ενα ακόμα «μοιραίο» μάθημα κυρίως για τους αριστούχους ίσως αποδειχθεί η Νεοελληνική Γλώσσα, καθώς μόλις 669 υποψήφιοι από το σύνολο των 73.700 κατάφεραν να πετύχουν βαθμούς από 18 και πάνω. Πέρσι, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.208 άτομα, δηλαδή τα διπλάσια. Ο «Ελεύθερος Τύπος» παρουσιάζει τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο.

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

(Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές)

Πτωτική τάση

Μεικτά είναι τα συμπεράσματα από τις επιδόσεις των υποψηφίων στο 1ο επιστημονικό πεδίο. Στο μέτωπο των δημοφιλών σχολών, οι υποψήφιοι αριστούχοι ήταν αισθητά περισσότεροι σε σχέση με πέρσι στα μαθήματα των Αρχαίων και της Ιστορίας, γεγονός που ίσως δώσει ελαφριά ώθηση στις βάσεις της Νομικής και της Ψυχολογίας, αν και θα μπορούσε να εξισωθεί με το χαμηλό ποσοστό αριστούχων σε Εκθεση αλλά και Λατινικά.

Για μία ακόμα χρονιά τα ποσοστά υποψηφίων με επιδόσεις κάτω από τη βάση ήταν υψηλά. Ειδικότερα, στα Αρχαία, το 47,69% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40%. Αντιστάθμισμα σε αυτό ίσως αποτελέσει η Ιστορία, που οι υποψήφιοι με επιδόσεις κάτω από τη βάση ήταν λιγότεροι λόγω ευκολίας των θεμάτων.

Η τάση πάντως είναι πιθανόν να είναι πτωτική στο εν λόγω πεδίο, χωρίς όμως αξιόλογες μεταβολές. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι οι Νομικές έχασαν μέχρι και 300 μόρια, με τη Νομική Αθήνας να έχει βάση εισαγωγής τα 18.025 μόρια.

2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

(Θετικές και Τεχνολογικές Σπουδές)

Μικρή άνοδος

Στο επιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνει τις περιζήτητες πολυτεχνικές σχολές, οι επιδόσεις φέτος δείχνουν ελαφρώς καλύτερες απ’ ό,τι πέρσι, χωρίς όμως να αναμένονται θεαματικά άλματα στις βάσεις. Στα Μαθηματικά οι αριστούχοι άγγιξαν τους 2.853, ενώ πέρσι ήταν μόλις 1.864, ενώ υψηλότερος ήταν ο αριθμός και στο μάθημα της Φυσικής.

Σε ένα επιστημονικό πεδίο που πέρσι κατέγραψε ιλιγγιώδη πτώση βάσεων ακόμα και στα κεντρικά Ιδρύματα, που άγγιξε τα 300 μόρια, οι ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις είναι πιθανόν να φέρουν μικρή άνοδο λίγων μορίων σε κάποιες πολυτεχνικές σχολές.

Οι εκτιμήσεις για τις σχολές κάτω από 15.000 μόρια δείχνουν και σε αυτό το πεδίο αυξομειώσεις, καθώς ναι μεν οι επιδόσεις στη Φυσική ήταν καλύτερες σε σχέση με πέρσι, με το 45,9% να γράφει κάτω από τη βάση έναντι του 54% πέρσι, όμως η Χημεία κατέγραψε χειρότερες επιδόσεις, επιβαρύνοντας τον μέσο όρο υποψηφίων που στοχεύουν σε σχολές με υψηλό συντελεστή στο μάθημα της Χημείας.



3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

(Επιστήμες Υγείας)

Πιο κάτω οι Ιατρικές

Το μάθημα της Βιολογίας φαίνεται να δυσκόλεψε φέτος τους υποψηφίους, με τον αριθμό των αριστούχων να πέφτει στους 2.483 φέτος, έναντι 3.000 πέρσι, ενώ σχεδόν σταθερό παρέμεινε το ποσοστό όσων έγραψαν κάτω από τη βάση κοντά στο 30%.

Οι επιδόσεις στο μάθημα της Φυσικής ήταν καλύτερες στο εν λόγω πεδίο, αν και το ποσοστό που έγραψε κάτω από τη βάση ξεπέρασε και φέτος το 50%. Πάντως πέρσι άγγιξε το 63%. Χειρότερες ήταν οι επιδόσεις στη Χημεία, με ελαφρώς αυξημένο ποσοστό υποψηφίων με επιδόσεις κάτω από τη βάση.

Η τάση και σε αυτό το πεδίο όπως και στο 1ο αναμένεται ελαφρώς πτωτική. Σημειώνεται ότι οι Ιατρικές πέρσι έχασαν το κατώφλι των 19.000 μορίων, με απώλειες που άγγιξαν τα 350 μόρια.

Οι χαμηλότερες επιδόσεις ανά επιστημονικό πεδίο (Ε.Π.)

Μαθηματικά 4ου Ε.Π. 73,68% κάτω από τη βάση

Φυσική 3ου Ε.Π. 54,48% κάτω από τη βάση

Ιστορία 1ου Ε.Π. 53,31% κάτω από τη βάση

Αρχαία 1ου Ε.Π. 47,69% κάτω από τη βάση

Φυσική 2ου Ε.Π. 45,94% κάτω από την βάση

Πληροφορική 4ου Ε.Π. 42,64% κάτω από τη βάση

Χημεία 3ου Ε.Π. 38,58% κάτω από τη βάση

Χημεία 2ου Ε.Π. 35,86% κάτω από τη βάση

4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

(Οικονομία και Πληροφορική)

Προς τα πάνω

Πιθανή κρίνεται μία πολύ μικρή άνοδος στις υψηλόβαθμες σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου, καθώς οι αριστούχοι στην Οικονομία ξεπέρασαν τους 7.000, αν και στην Πληροφορική ήταν ελαφρώς μειωμένοι σε σχέση με πέρσι.

Παρά τις κάκιστες επιδόσεις στο μάθημα των Μαθηματικών με το 73,68% να γράφει κάτω από τη βάση, το ποσοστό δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές σε σχέση με πέρσι που το ποσοστό ήταν 72%.

Οι οικονομικές σχολές αλλά και τα τμήματα Πληροφορικής πέρσι έχασαν έως και 870 μόρια σε κεντρικά Ιδρύματα, σε αντίθεση με τα τμήματα της περιφέρειας που είδαν άνοδο των βάσεων τους.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ