close search results icon

Παράταση εξαμήνου στην κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά στην Ισπανία

Την ίδια στιγμή στη χώρα μας η ακρίβεια επιμένει.

Την παράταση των μέτρων κατά της ακρίβειας στην Ισπανία ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, καθώς συνεχίζει η πληθωριστική κρίση συνεχίζει απτόητη να σαρώνει την Ευρώπη εν μέσω των παγκόσμιων ανατιμήσεων προς τα πάνω και του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα μέτρα που εγκαινιάστηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 σε μια προσπάθεια να καμφθεί η ακρίβεια και να στηριχθεί το ψαλιδισμένο λαϊκό εισόδημα παρατείνονται για ένα ακόμη εξάμηνο, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αφορούν στην κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, όπως το ψωμί, τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ προβλέπουν μείωση του για τη βενζίνη.

Το αντιπληθωριστικό αυτό σχέδιο, που έχει αποτιμηθεί στα 3,8 δισ. ευρώ, ανεβάζει στα 47 δισ. το συνολικό ύψος των μέτρων που έχει λάβει η αριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ προκειμένου να υποστηρίξει την αγοραστική δύναμη των Ισπανών απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο, η οποία ανήκει στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Την ίδια στιγμή στη χώρα μας η ακρίβεια επιμένει χωρίς να έχουν ληφθεί από την αρχή ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πολιτών με την κυβέρνηση ΝΔ να βασίζεται σε μια επιδοματική πολιτική μικρών παροχών. Μένει να φανεί ποια μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις επόμενες μέρες, όπως ανήγγειλε. Πάντως, το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα δεν δίνει περιθώρια για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και είναι «χλωμό» να πλησιάζουν έστω την ουσία των κυβερνητικών μέτρων στήριξης στην Ισπανία.

«Η κατάργηση του ΦΠΑ σε ένα καλάθι βασικών προϊόντων, όπως το ψωμί, τα φρούτα και τα λαχανικά» θα παραταθεί «μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023», ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η Καλβίνιο.

Η παράταση αυτή θα αφορά επίσης τη μείωση του ΦΠΑ από το 10% στο 5% στο λάδι και στα ζυμαρικά, διευκρίνισε η Καλβίνιο.

Ο παγκόσμιος χάρτης ανταγωνιστικότητας του ΟΟΣΑ για τα φορολογικά συστήματα

screenshot-10-RAXKx.png
screenshot-11-Lk5pa.png

Η κατάργηση του ΦΠΑ στα προϊόντα διατροφής πρώτης ανάγκης, που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2022, επρόκειτο αρχικά να λάβει τέλος στις 30 Ιουνίου. Παρατάθηκε λόγω της επίμονης οικονομικής «αβεβαιότητας» που απορρέει από τη σύγκρουση, προσέθεσε η υπουργός.

Οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός νέου πακέτου αντιπληθωριστικών μέτρων που προβλέπουν την παράταση μέχρι τα τέλη του έτους των επιδοτήσεων για τις δημόσιες μεταφορές και της επιστροφής χρημάτων για τα καύσιμα των μεταφορέων και των αγροτών.

Αυτή η επιστροφή χρημάτων, που ανέρχεται σήμερα στα 10 σεντ ανά λίτρο καυσίμου, θα μειωθεί ωστόσο στα 5 σεντ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής, ο πληθωρισμός υποχώρησε καθαρά τους τελευταίους μήνες στην Ισπανία για να επανέλθει στο 3,2% στα τέλη Μαΐου, αφού είχε φθάσει το 10,8% στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022. Παραμένει ωστόσο πολύ υψηλός για τα τρόφιμα (12%).

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις έρχονται σε προεκλογική περίοδο, έναν μήνα πριν τις τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου, τις οποίες κήρυξε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Σάντσεθ μετά τη μεγάλη ήττα της Αριστεράς στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές της 28ης Μαΐου.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μέχρι στιγμής μεγάλο προβάδισμα στο Λαϊκό Κόμμα (PP, δεξιά) έναντι των Σοσιαλιστών, όμως το πρώτο θα χρειαζόταν την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox προκειμένου να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: Καταναλωτής πληρώνει για την προμήθεια λαχανικών στην αγορά Μαραβίγιας της Μαδρίτης - AP Photo/Manu Fernandez, File (efsyn.gr). 






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ