close search results icon

Περιοδείες σε όλη τη χώρα ξεκινά ο Μητσοτάκης

Περιοδείες σε όλη τη χώρα ξεκινά ο Μητσοτάκης

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς θα αναλάβει από την Πέμπτη χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού και θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ύστερα από την ολοκλήρωση των διερευνητικών εντολών που αποδείχτηκαν άκαρπες και την σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου θα επικυρωθεί η αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης από την νεοεκλεγμένη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραδώσει στον κ. Σαρμά και στη συνέχεια θα μεταβεί στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς, που θα αποτελέσει το στρατηγείο του για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου.

Ήδη πολλοί συνεργάτες του έχουν αρχίσει να μετακομίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου στην Πειραιώς όπου οι συσκέψεις των κομματικών στελεχών είναι πυρετώδεις ώστε να προετοιμάσουν την καμπάνια για τις δεύτερες εκλογές. Επί τάπητος μπήκαν χθες οι περιοδείες του κ. Μητσοτάκη σε όλη την Ελλάδα, καθώς όπως σημείωναν πηγές «θα υπάρξει ένας δεύτερος μαραθώνιος επισκέψεων σε όλη την χώρα». Πρώτος σταθμός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η Κρήτη που για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση βάφτηκε γαλάζια με την Νέα Δημοκρατία να επικρατεί και στους τέσσερις νομούς. Μία νίκη που οφείλεται στην εντυπωσιακή άνοδο των ποσοστών της ΝΔ που κέρδισε την πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών και δεν μπορεί να αποδοθεί στην διάσπαση των κεντροαριστερών δυνάμεων στο νησί, καθώς σε Χανιά και Ρέθυμνο ακόμα και αν αθροιστούν τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ υπολείπονται αυτών της κεντροδεξιάς παράταξης. Ήταν ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του κ. Μητσοτάκη από το 2019 το οποίο τελικά κέρδισε και η επίσκεψη του αυτή έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα.

Η στρατηγική της ΝΔ επικεντρώνεται στην αύξηση των ποσοστών στη Βόρεια Ελλάδα σε περιοχές όπου κινήθηκε χαμηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο με την ταυτόχρονη αντιμετώπιση των πιέσεων που δέχεται από τα δεξιά της. Στο στόχαστρο βρίσκεται το νεοπαγές κόμμα ΝΙΚΗ που έφτασε πολύ κοντά στο όριο εισόδου στη Βουλή συγκεντρώνοντας 2,9%, με τις καλύτερες επιδόσεις να τις σημειώνει σε περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, στην Πιερία συγκέντρωσε 7,46%, στο Κιλκίς 5,27%, στην Πέλλα 6,10% και στην Β’ Θεσσαλονίκης 5,63%. Η είσοδος στην Βουλή ενός έκτου κόμματος θα επηρεάσει τον πήχη της αυτοδυναμίας και σε κάθε περίπτωση θα μειώσει των αριθμό των εδρών για το πρώτο κόμμα, άρα η αποδυνάμωση των ποσοστών της ΝΙΚΗΣ στη Βόρεια Ελλάδα θα απομακρύνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Μπορεί η πρωτιά να έχει κριθεί, αλλά η αυτοδυναμία δεν είναι δεδομένη», όπως τονίζουν κομματικά στελέχη που σημειώνουν με νόημα πως η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση κρύβει παγίδες και απαιτεί σκληρή δουλειά ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μία ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι περιφέρειες που αναφέρθηκαν θα μπουν στο πρόγραμμα περιοδειών του κ. Μητσοτάκη το οποίο θα οριστικοποιηθεί σήμερα, ενώ θα επισκεφθεί και περιοχές στις οποίες δεν πήγε στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Πυκνό πρόγραμμα περιοδειών καταρτίζεται και για κομματικά κλιμάκια με την συμμετοχή βουλευτών και κορυφαίων στελεχών, ενώ την οργάνωση έχουν αναλάβει ο γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης και ο γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος, Στέλιος Κονταδάκης που πιστώνονται την εξαιρετική δουλειά που έγινε στην προεκλογική εκστρατεία των εκλογών της 21ης Μαΐου. 


iefimerida.gr

φωτο- ΑΡ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ