close search results icon

Πέθανε πλήρης ημερών ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ

Ήταν από τους πιο εμβληματικούς πολιτικούς και οραματιστές της ενωμένης Ευρώπης, με εκμοντερνιστικές τάσεις.

Σε ηλικία 98 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος πολιτικός Ζακ Ντελόρ. Είχε γεννηθεί στις 20 Ιουλίου του 1925 και είχε διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) από το 1985 μέχρι το 1995.

Ο Ντελόρ εργάστηκε στην Τράπεζα της Γαλλίας, υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και ευρωβουλευτής. Τη χρονική περίοδο 1969-1972 ήταν σύμβουλος του Γάλλου πρωθυπουργού Σαμπάν - Ντελμάς. Στη συνέχεια προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το 1981 έγινε Υπουργός Οικονομικών υπό τον Μιτεράν.

Ο Ντελόρ ήταν από τους πιο εμβληματικούς πολιτικούς και οραματιστές της ενωμένης Ευρώπης, με εκμοντερνιστικές τάσεις. Οι Γάλλοι τον αποκαλούσαν ως «σοφό οραματιστή».

Από την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος είχε επισημάνει την ανάγκη στήριξής του πάνω σε δύο πυλώνες: τον οικονομικό και τον νομισματικό. Μόνο έτσι θα είχε κατορθώσει να προχωρήσει ισορροπημένα η ευρωζώνη, έλεγε. Από το 1997 εξηγούσε, ότι ήταν απαραίτητο ένα σύμφωνο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, παράλληλα με τα δημοσιονομικά και νομισματικά δεδομένα. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο ίδιος το 2015, «κάνεις δεν με άκουσε».

Όσο για την ελληνική κρίση, ο Ντελόρ είχε μιλήσει από το 2014 για έλλειψη αλληλεγγύης: «Αυτή η κρίση λέει πολλά για την έλλειψη «affectio societatis » (κοινωνικής αλληλεγγύης), στην Ευρώπη του σήμερα», τονίζοντας ότι η Ευρώπη «δεν είναι πλέον μια ηθική εξουσία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ηθική δύναμη που αποτέλεσε τη δύναμη της Ευρώπης σε άλλες περιόδους, όπως σε αυτήν της πτώσης του τείχους του Βερολίνου».

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ