close search results icon

Φωτιές: Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών – Οι επιχορηγήσεις και τα έκτακτα βοηθήματα

Φωτιές: Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών – Οι επιχορηγήσεις και τα έκτακτα βοηθήματα

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πύρινης λαίλαπας, αλλά και για να μη χαθεί ούτε λεπτό, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές και να επιστρέψει η κανονικότητα στις πληγείσες περιοχές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε και χθες, κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται δίπλα στους πολίτες των οποίων οι περιουσίες υπέστησαν ζημιές, ώστε να γίνει άμεσα η καταγραφή, η ταυτοποίηση και να δοθεί η στήριξη της Πολιτείας. Οι συσκέψεις συνεχίστηκαν και το απόγευμα, με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστα Κατσαφάδο, να διαβεβαιώνει για την άμεση στήριξη των πληγέντων.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής, πραγματοποίησε χθες σύσκεψη στο δημαρχείο Ευπαλίου Φωκίδας και, όπως δήλωσε, τα συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους και την έρευνά τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο δήμος έχει καταθέσει αίτημα ώστε να κηρυχθούν οι περιοχές που επλήγησαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, τα πληγέντα κτίρια από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Σκάλωμα Φωκίδας είναι οκτώ.

«Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε και να αποκαταστήσουμε τις υποδομές οι οποίες υπέστησαν διάφορες φθορές», επισήμανε ο κ. Κατσαφάδος, ενώ πρόσθεσε ότι ο δήμος έχει καταθέσει αίτημα για να κηρυχθεί η πληγείσα περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Περιμένουμε τα αιτήματα τόσο του δήμου όσο και της Περιφέρειας, ούτως ώστε μέσα από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής να εκτιμηθεί το ποσό για τα έργα τα οποία θα ζητήσουν, για να προχωρήσουμε και στην περαιτέρω και καλύτερη θωράκιση της περιοχής, αλλά και στην επισκευή όλων των έργων τα οποία επλήγησαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οπως τόνισε, οι πολίτες θα μπορούν άμεσα με το φύλλο αυτοψίας -για το οποίο θα βγάλει ανακοίνωση ο δήμος- «να έρθουν και, έχοντας το Ε1, Ε9 και ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, να καταθέσουν την αίτησή τους για να πάρουν το έκτακτο βοήθημα πρώτων βιοτικών αναγκών και, φυσικά, το επίδομα σε ό,τι έχει να κάνει με την οικοσκευή τους».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει τη δυνατότητα κάθε πολίτης, του οποίου κάποιο κτίριο έχει πληγεί, να καταθέσει στην υπηρεσία, αυτή τη φορά, αίτηση, ούτως ώστε να προχωρήσει στην επισκευή και στην ανακατασκευή του κτιρίου του. Οπως ανέφερε, στόχος είναι η γρήγορη επιστροφή των πληγέντων στην κανονικότητα. Για τις κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές, διευκρίνισε ότι η κρατική επιχορήγηση για επισκευή ή ανακατασκευή ανέρχεται πλέον στο 100%, τόσο για κύριες όσο και για δευτερεύουσες κατοικίες.

Παράλληλα, προβλέπονται έκτακτα βοηθήματα για την οικοσκευή και τις βιοτικές ανάγκες των πολιτών, τα οποία μπορούν να φτάσουν έως και τα 6.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς.

Σε περιπτώσεις όπου ένα κτίριο κριθεί προσωρινά ακατάλληλο για χρήση, οι πολίτες θα μπορούν να λάβουν επιδότηση ενοικίου, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 500 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Ο υφυπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε και στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών αποζημίωσης, σημειώνοντας ότι με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στο τέλος Αυγούστου οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους, να καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να παρακολουθούν την πορεία των διαδικασιών μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, ανέφερε ότι θα υπάρξει αντίστοιχο πλαίσιο στήριξης.

Φωτιές: Διαγραφή δανείων για τις οικογένειες των πέντε θυμάτων

Δέσμη έκτακτων μέτρων στήριξης για τις οικογένειες των θυμάτων των πρόσφατων πυρκαγιών, αλλά και για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφές, ανακοίνωσε η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν διαγραφή δανειακών υποχρεώσεων, οικονομική ενίσχυση και εξάμηνη αναστολή πληρωμών.

Σύμφωνα με τη Μαρία Μόσχου και τα όσα έγραψε στον “ΕΤ”, στο πλαίσιο δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς προχωρούν στη διαγραφή των ατομικών δανειακών υποχρεώσεων (στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και οφειλές από πιστωτικές κάρτες) έναντι των τεσσάρων τραπεζών για τους γονείς, τους συζύγους και τα προστατευόμενα παιδιά των πέντε θυμάτων -πυροσβεστών και χειριστών του ελικοπτέρου- που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους στο Γύθειο, στο Ρέθυμνο και στην Ψάθα.

Παράλληλα, οι τέσσερις τράπεζες θα καταβάλουν από κοινού και ισομερώς το ποσό των 50.000 ευρώ σε καθεμία από τις πέντε οικογένειες των θυμάτων, ως πρόσθετη οικονομική ενίσχυση. Για την υλοποίηση των δύο αυτών μέτρων, οι τράπεζες όρισαν ως εντολοδόχο την Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Οι οικογένειες των θυμάτων καλούνται να επικοινωνήσουν με την acting γενική διευθύντρια της ΕΕΤ, Χαρούλα Απαλαγάκη, προκειμένου να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Επιπλέον, όλες οι τράπεζες-μέλη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται για έξι μήνες η καταβολή δόσεων όλων των μορφών δανείων για ιδιώτες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλονται και οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης απαιτήσεων, προσφέροντας πρόσθετη οικονομική ανάσα σε όσους δοκιμάζονται από τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν στους δανειολήπτες που εμπίπτουν στις περιοχές οι οποίες θα χαρακτηριστούν επισήμως ως πυρόπληκτες από την κυβέρνηση. Οι δικαιούχοι καλούνται να επικοινωνήσουν με την τράπεζα συνεργασίας τους και να υποβάλουν το σχετικό αίτημα.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ