close search results icon

Πυρά σε ελληνόκτητο τάνκερ που επιχείρησαν να καταλάβουν Ιρανοί

Πρόκειται για το ελληνόκτητο πλοίο Richmond Voyager που ναυλώνεται από την αμερικανική Chevron.

Το Ιράν προσπάθησε να καταλάβει δύο πετρελαιοφόρα κοντά στα στρατηγικά στενά του Ορμούζ, πυροβολώντας ένα από αυτά, ανακοίνωσε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Είπε ότι και στις δύο περιπτώσεις, τα ιρανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού υποχώρησαν μετά την απάντηση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και ότι και τα δύο εμπορικά πλοία συνέχισαν τα ταξίδια τους.

«Το ιρανικό ναυτικό έκανε προσπάθειες να καταλάβει εμπορικά δεξαμενόπλοια που διέρχονται νόμιμα από τα διεθνή ύδατα», δήλωσε ο διοικητής Τιμ Χόκινς, εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου του Ναυτικού των ΗΠΑ. «Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ απάντησε αμέσως και απέτρεψε αυτές τις κατασχέσεις».

Είπε ότι τα πυρά που στράφηκαν στο δεύτερο πλοίο δεν προκάλεσαν θύματα ή μεγάλες ζημιές.
Δεν υπήρξε κανένα άμεσο ιρανικό σχόλιο για τα περιστατικά, αναφέρει το Associated Press.

Η Ambrey, μια ναυτική υπηρεσία πληροφοριών, είπε ότι το δεξαμενόπλοιο που πυροβολήθηκε ήταν ένα δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου υπό τη σημαία των Μπαχάμες, ελληνικής ιδιοκτησίας και διαχείρισης των ΗΠΑ, το οποίο διέρχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Σιγκαπούρη. Ανέφερε ότι οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν 28 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του Μουσκάτ, της πρωτεύουσας του Ομάν.

Σύμφωνα με το Reuters πρόκειται για το ελληνόκτητο πλοίο Richmond Voyager που ναυλώνεται από την αμερικανική Chevron.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ λέει ότι το Ιράν έχει κατασχέσει τουλάχιστον πέντε εμπορικά πλοία τα τελευταία δύο χρόνια και έχει παρενοχλήσει αρκετά άλλα. Πολλά από τα περιστατικά έχουν συμβεί μέσα και γύρω από το στενό του Ορμούζ, το στενό στόμιο του Περσικού Κόλπου από το οποίο διέρχεται το 20% του συνόλου του αργού πετρελαίου.

Τον Απρίλιο, μασκοφόροι κομάντο του ιρανικού ναυτικού πραγματοποίησαν επιδρομή με ελικόπτερο για να καταλάβουν ένα πετρελαιοφόρο με προορισμό τις ΗΠΑ στον Κόλπο του Ομάν. Το Ιράν είπε ότι το τάνκερ κατασχέθηκε μετά τη σύγκρουση με άλλο ιρανικό σκάφος, αλλά δεν προσκόμισε στοιχεία. Στο παρελθόν, το Ιράν έχει κατασχέσει εμπορικά πλοία για να τα χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικά χαρτιά με τη Δύση.

Οι εντάσεις ΗΠΑ-Ιράν αυξάνονται σταθερά από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ αποσύρθηκε μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις και αποκατέστησε τις εξοντωτικές κυρώσεις.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ