close search results icon

Ποιοι και πότε δικαιούνται τηλεργασία στους δήμους , στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Αναλυτικά όσα προβλέπει η κοινή Υπουργική Απόφαση Χατζηδάκη-Πλεύρη. 

Υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, και τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η απόφαση για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με τηλεργασία, μετά από αίτηση του εργαζομένου, που εξειδικεύει τις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 67).
Το νέο πλαίσιο θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2023, όπως ήδη προβλέπεται και για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.
Στην ΚΥΑ προσδιορίζονται οι παθήσεις των εργαζομένων που θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν κίνδυνο της υγείας τους, που μπορεί να αποφευχθεί αν τηλεργάζονται. Περιγράφεται επίσης η διαδικασία, μέσω της οποίας υποβάλλεται η αίτηση (για παροχή τηλεργασίας) του εργαζομένου προς τον εργοδότη, καθώς και η διαδικασία επίλυσης διαφοράς σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν αποδεχθεί την αίτηση.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι βασικότερες προβλέψεις είναι οι εξής:
Παροχή εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας δικαιούνται να ζητήσουν εργαζόμενοι με τις ακόλουθες παθήσεις, νοσήματα ή αναπηρίες:
1. Νεοπλασματική νόσος υπό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή βιολογική ή άλλη στοχευμένη θεραπεία ή μετά το πέρας της θεραπείας και μέχρι την ικανοποιητική αποκατάσταση της υγείας.
2. Αιματολογικές κακοήθειες υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή μετά το πέρας της θεραπείας και μέχρι την ικανοποιητική αποκατάσταση της υγείας.
3. Μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου με λήψη ≥2 ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
4. Μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή/και λήψη ≥2 ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
5. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) με FEV1 <50% ή/και DLCOxtagstartz40%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ