close search results icon

Πόλεμος τιμών για τη θέρμανση

Στην εξίσωση πρέπει να προσθέσουμε και την κυβερνητική πρόθεση να εκτονώσει τις πιέσεις που δέχεται για φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων κερδών».

Χαμηλότερα του αναμενόμενου ξεκίνησε η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης χθες στην πρεμιέρα της χειμερινής περιόδου. Πέρα από τον μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που ισχύει για τον ειδικό τύπο πετρελαίου θέρμανσης τη χειμερινή περίοδο (280 ευρώ ανά κυβικό, αντί για 410 ευρώ κατά τη θερινή περίοδο), από χθες μέχρι το τέλος της χρονιάς ο κρατικός προϋπολογισμός επιδοτεί τα διυλιστήρια κατά 200 ευρώ ανά κυβικό έτσι ώστε η λιανική τιμή διάθεσης στους καταναλωτές να είναι τουλάχιστον 25 λεπτά μικρότερη (αλλιώς θα άγγιζε το... 1,80 ευρώ ανά λίτρο με τη φόρα που έχουν πάρει οι διεθνείς τιμές και τα περιθώρια διύλισης).

Λίγο πριν ξεκινήσει η χειμερινή περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης ήταν εμφανές ότι οι εταιρείες θα έκαναν το παν για να εντυπωσιάσουν με την τιμή διάθεσης στην πρεμιέρα, είτε από τις δημόσιες δηλώσεις τους, είτε από τα περίεργα σκαμπανεβάσματα στις τιμές χονδρικής του πετρελαίου θέρμανσης (τιμοκατάλογοι ανακοινώνονται όλο τον χρόνο, απλώς τη χειμερινή περίοδο οι φόροι είναι μειωμένοι).

Στην εξίσωση πρέπει να προσθέσουμε και την κυβερνητική πρόθεση να εκτονώσει τις πιέσεις που δέχεται για φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων κερδών» - δεν είναι άσχετο ότι η έκπληξη ήρθε από την πλευρά τής HELLENiQ ENERGY (πρ. ΕΛΠΕ) στην οποία η κυβέρνηση ελέγχει το 35% των μετοχών, με πρωτοβουλία της οποίας η χονδρική τιμή θα είναι μειωμένη κατά 60 ευρώ ανά κυβικό μέχρι το τέλος Οκτωβρίου (αντιστοιχεί σε 6 λεπτά ανά λίτρο ή 7,5 λεπτά μειωμένη τιμή μαζί με τον ΦΠΑ).

Ανταγωνισμός

Σύμφωνα με πηγές τής HELLENiQ ENERGY, η τιμή αυτή μαζί με τα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας εκτιμάται ότι θα πρέπει να οδηγήσει την αρχική τιμή διάθεσης στον τελικό καταναλωτή από 1,37 έως 1,39 ευρώ το λίτρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον χθες η ΕΚΟ ανακοίνωσε πρόσθετη έκπτωση 5% για πληρωμές μέσω πιστωτικής κάρτας (ισχύει μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2022) και δόσεις, οδηγώντας ακόμη χαμηλότερα τις τιμές ανάλογα φυσικά με την περιοχή ή την ποσότητα της παραγγελίας.

Σε αυτή την κίνηση ακολούθησαν οι εμπορικές εταιρείες του ομίλου Motor Oil (Shell, Avin και Cyclon) που διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης απευθείας στους καταναλωτές, οι οποίες διαχρονικά ανταποκρίνονται προσαρμοζόμενες στον ανταγωνισμό «είτε απέναντι στον κυρίαρχο παίκτη ή απέναντι σε οποιονδήποτε άλλον τοπικά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά» σύμφωνα με πηγές. Ετσι διαπιστώσαμε ότι Shell και Avin ανακοίνωσαν χθες παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης προς 1,385 ευρώ ανά λίτρο.

Με αυτές τις κινήσεις τα ιδιολειτουργούμενα δίκτυα των δύο ομίλων διύλισης εμφανίζονται με χαμηλότερες λιανικές τιμές από τους ιδιώτες πρατηριούχους (πελάτες τους κι αυτοί) στην εκκίνηση της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, διεκδικώντας με τους δικούς τους όρους μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Αναμένουμε λοιπόν και την απάντηση των πρατηριούχων, για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

Μερίδια αγοράς

Καλοδεχούμενη πάντως η όποια -έστω πρόσκαιρη- μείωση στα περιθώρια κέρδους ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ και οι εμπορικές εταιρείες των δύο ομίλων διύλισης στην Ελλάδα για το πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν αντισταθμίζει τα θηριώδη «ουρανοκατέβατα κέρδη» του πρώτου εξαμήνου (και των επόμενων μηνών, σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών αναλυτών) ή τα τεράστια περιθώρια διύλισης στο πετρέλαιο, ούτε «σβήνει» τις επιπτώσεις τους στην τσέπη του καταναλωτή, όμως είναι μια πρώτη ένδειξη ότι ακούνε την αγορά και εκτονώνουν κάπως την κατάσταση όταν τα πράγματα ξεφεύγουν. Είναι προφανές ότι η διαφάνεια στον τρόπο που λειτουργεί η αγορά πετρελαιοειδών τελικά... σώζει τον καταναλωτή.

πηγή: efsyn.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ