close search results icon

Ψυχρολουσία μέσα στο καλοκαίρι - Στα ύψη οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κοροναϊού

Ανησυχία για την υποπαραλλαγή Eris.

Αύξηση παρουσιάζει η θετικότητα για SARS-CoV2 στα ελεχθέντα δείγματα, το ίδιο και οι εισαγωγές για κοροναϊό, την εβδομάδα 7-13 Αυγούστου, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Η υποπαραλλαγή Eris φαίνεται να κερδίζει έδαφος, και εμφανίζεται η τρίτη συχνότερη με ποσοστό 16%.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19: Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=563) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 71% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=3) παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 50% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 14. Καταγράφηκαν 20 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 61-98 έτη).

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον. Η συχνότερη υποπαραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (49%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (32%) και την EG.5 (16%).

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Για τον ιό της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel). Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά έχουν νοσηλευθεί 70 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 27 θάνατοι.

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου): Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV: Όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά για RSV.

Στο 11% των κρουσμάτων στην Ελλάδα» εντοπίζεται η νέα παραλλαγή Eris του κοροναϊού που απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα.

Η παραλλαγή αυτή του κοροναϊού έχει αυξήσει τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα και δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα έξαρση τον Σεπτέμβριο, με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή στην καθημερινότητα. Ωστόσο, όπως τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «δεν φαίνεται να είναι κάτι πιο επικίνδυνο».

Λουκίδης: 7 στους 10 θανάτους αποτρέπονται από τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων

Στην αποτελεσματικότητα των αντιικών φαρμάκων στάθηκε ο Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σχολιάζοντας την πρώτη ελληνική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε σε ένα πολύ έγκριτο αμερικανικό περιοδικό και αφορά την ελληνική εμπειρία σε 34.000 ασθενείς δήλωσε ότι «η μείωση της νοσηλείας και της θνητότητας έφτασε στο 70 – 72%. Γεγονός που σημαίνει ότι 7 στις 10 νοσηλείες και 7 στους 10 θανάτους αποτρέπονται από τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων».

Τα συμπτώματα της Eris

Η συμπτωματολογία που δίνει η νέα παραλλαγή του κοροναϊού είναι όμοια με αυτή που έχουμε μέχρι τώρα συνηθίσει από την Όμικρον. «Δεν έχει καμία διαφορά» λέει ο κ. Λουκίδης.

Αναλυτικά τα συμπτώματα:

  • Καταρροή
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
  • Φτάρνισμα
  • Πονόλαιμος
  • Πυρετός (εάν εμφανιστεί), διαρκεί μία με δύο μέρες.

Τι ισχύει με το εμβόλιο από Σεπτέμβριο

Αναφορικά με το εάν θα χρειαστεί να κάνουν ορισμένες ομάδες πληθυσμού τον Σεπτέμβριο επαναληπτική δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό ο Στυλιανός Λουκίδης ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επιστημονική δημοσίευση που να καθορίζει τι πρέπει να γίνει.

«Γνωρίζουμε από τις ανακοινώσεις του αμερικανικού CDC ότι θα είναι ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα έχει κατεύθυνση την τελευταία επικρατούσα υπoπαραλλαγή. Aυτό που θα δώσουμε προτεραιότητα σίγουρα θα είναι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και οι ομάδες με χρόνια νοσήματα, αλλά περιμένουμε τη δημοσίευση και φυσικά πάντα τη θέση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών» εξήγησε.

πηγή: tanea.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ