close search results icon

Ροδάκινο: Ο Νταούκας φωνάζει "φτάνει άλλο πια" και κάνει κάλεσμα για "πρωτοβουλίες"

Απάντηση κάθετη και οριζόντια μαζί στον Πρόεδρο της ΕΚΕ Κωνσταντίνο Αποστόλου.

του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Προ ημερών, το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε ρεπορτάζ με την αναφορά του Προέδρου της ΕΚΕ Κωνσταντίνου Αποστόλου, σχετικά με την τμή του συμπύρηνου ροδάκινου, αναφερόμενος για το τελικό ξεκαθάρισμα μέσα στις επόμενες ημέρες. Βέβαια, το "ξεκαθάρισμα" που παρατηρούμε συνήθως είναι χαμηλή τιμή στον παραγωγό, "ρέντα" στους εμπόρους και...σούπερ κέρδος στο ράφι για το σούπερ μάρκετ ή τους πάγκους. 

Το ρεπορτάζ με κεντρικό πρόσωπο δηλώσεων τον Πρόεδρο της ΕΚΕ ανέφερε τα εξής:

Τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, ήτοι 31-33 λεπτά/κιλό στην πρώτη κλάση και 15-25 λεπτά τη δεύτερη, εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί η φετινή τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το τι μέλλει γενέσθαι ακριβώς, θα ξεκαθαρίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πάντως, όπως ο ίδιος επισημαίνει, παρά την αναμενόμενη μειωμένη φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, «δεν ανησυχούμε τόσο για τις ποσότητες που θα παραλάβουμε, όσο για την ποιότητα του προϊόντος, λόγω των απρόβλεπτων και δυσμενών καιρικών συνθηκών που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα κυρίως σε Πέλλα και Ημαθία».

Μέχρι και σε 400.000 τόνους η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου

Αν και ακόμη απομένουν δέκα ημέρες μέχρι την έναρξη της συγκομιδής του συμπύρηνου ροδάκινου, ο πρόεδρος της ΕΚΕ, διατύπωσε την εκτίμησή του ότι η φετινή παραγωγή θα κυμανθεί σε 350.000 με 400.000 τόνους, μειωμένη σε ποσοστό 15%-20% σε σχέση με πέρυσι. «Ακόμη όμως και με αυτή τη μείωση, καλύπτονται οι ανάγκες των βιομηχανιών», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα όμως, αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επικεφαλής των βιομηχανιών είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια τείνει να…παγιωθεί.

«Ήδη, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη δυσκολία για να βρει κανείς εργατικά χέρια και πλέον η εκτέλεση τριών βαρδιών στα εργοστάσια έχει εξελιχθεί σε πολυτέλεια», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει, «εύχομαι να διαψευστώ, αλλά φέτος εκτιμώ ότι ενδεχομένως
δεν θα καταφέρουν όλες οι βιομηχανίες να δουλέψουν τρεις βάρδιες», επισημαίνει.

«Κάποιες ημέρες, κάποια εργοστάσια ίσως και να κάνουν και τις τρεις βάρδιες, αλλά οι συνολικές βάρδιες μεταποίησης που θα γίνουν φέτος, θα είναι λιγότερες αυτών που γίνονταν παραδοσιακά», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η περίπτωση του βερίκοκου

Στα 50 λεπτά/κιλό στο χωράφι για την πρώτη ποιότητα και στα 25-30 λεπτά το κιλό για τη δεύτερη ποιότητα στο χωράφι, πληρώνονται και φέτος οι παραγωγοί βερίκοκου σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Μακεδονία και Χαλκιδική, με τον πρόεδρο της ΕΚΕ, Κώστα Αποστόλου, να σημειώνει ότι η φετινή παραγωγή του καταγράφεται μειωμένη σε ποσοστό 30% έως και 40%. Συνήθως μεταποιούνται 40.000-45.000 τόνοι βερικόκου σε κομπόστα, χυμό και κατάψυξη.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ’90 υπήρχαν περίπου 35 εργοστάσια, σήμερα λειτουργούν 14 κονσερβοποιεία, που παράγουν και χυμό ροδάκινου, καθώς και τέσσερα με πέντε ακόμη εργοστάσια που παράγουν προϊόντα κατάψυξης ή αποκλειστικά χυμό. Οι εγκαταστάσεις τους είναι στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Λάρισας.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΚΕ, «αν και είναι λιγότερες αριθμητικά σήμερα οι βιομηχανίες, ωστόσο έχουν πολύ μεγαλύτερη δυναμικότητα, δηλαδή μπορούν να επεξεργαστούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων, λόγω σημαντικών επενδύσεων στην τεχνολογία. Η δυναμικότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη από την παραγωγή που μπορεί να διοχετευθεί στην παγκόσμια αγορά».

Στον κλάδο της κονσερβοποιίας απασχολούνται 2.000 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ το καλοκαίρι υπάρχει ανάγκη για 10.000 εποχικούς εργάτες, «τους οποίους τα τελευταία χρόνια δυσκολευόμαστε να βρούμε, ενώ 12.000 αγροτικές οικογένειες προμηθεύουν τα φρούτα».

Α, ΝΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ...
Μέρες μετά, έρχεται "φωτιά" στο αγροτικό σκηνικό όσον αφορά το βιομηχανικό ροδάκινο, την οποία "βάζει" με "απάντηση" του κατά ένα μέρος, αλλά και θέση του κατά ένα άλλο, το μέλος της Εθνικής Επιτροπής της ΕΘΕΑΣ βιομηχανικού ροδάκινου, βερίκοκου και αχλαδιού, Στέφανος Νταούκας. Ο κ. Νταούκας αναφωνεί "φτάνει άλλο πια" και καλεί τους αγροτικούς συλλόγους και φορείς σε "πρωτοβουλίες". 


343822613-798600698602818-5654462756563452195-n.png

Αναλυτικά ο κ. Νταούκας αναφέρει τα εξής:

Από ευλογία της Ημαθίας έγιναν οργή και οικονομική καταστροφή.

Η αξία πώλησης στην αγορά της κομπόστας τα τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστεί [100%], από 15 ευρώ στα 30 ευρω!

Η τιμή στον παραγωγό αυξήθηκε μόνο 25% ??? Η αδικία κατάφωρη. Το αποτέλεσμα αυτής της σχέσης δηλαδή τιμή πρώτης ύλης με τελική τιμή προϊόντος έχει καταντήσει κοροϊδία σε βάρος του αγρότη παραγωγού. Η σταδιακή μείωση παραγωγής των στρεμμάτων περίπου 15% για το 2023 άρχισε!

Άμεσα οι βιομηχανίες πρέπει να μοιράσουν τα κέρδη της αγοράς των τελευταίων ετών με τους παραγωγούς, αλλιώς το εθνικό προϊόν βιομηχανικό ροδάκινο, τελειώνει για όλους!

Η μέση νέα τιμή φέτος, πρέπει να ακολουθεί τις τιμές πώλησης της κομπόστας, δηλαδή μια ικανοποιητική τιμή με εξασφάλιση πολυετών συμβολαίων πρέπει να κυμαίνεται πλέον των 0,50 ευρώ / κιλό !

Η συντήρηση μιας αβέβαιης προοπτικής με την τιμή του προϊόντος κάτω του νέου κόστους, πάνω από 1000 ευρω / στρέμμα , οδηγεί στο τέλος της καλλιέργειας. Κλιματικές συνθήκες, χαμηλή εξευτελιστική τιμή, μαζί με τα προβλήματα ανεξέλεγκτου κόστους, δημιουργούν ασφυκτική πίεση και έξοδο από την παραγωγή.

Φτάνει πια !!! Άμεσα καλούμε τις λίγες οργανωτικές δομές που απέμειναν από τις πολιτικές ενθάρρυνσης των εκατοντάδων νομίμων και παρανόμων στεκιών, να υιοθετήσουν την νέα πραγματικότητα και να δώσουμε τις μάχες της αναγνώρισης του δίκαιου αιτήματος για επιβίωση, αξιοπρέπεια επαγγελματική και κοινωνική.

Τέλος στην εκμετάλλευση και την αδράνεια.

Καλούμε τους ταξικούς αγροτικούς συλλόγους σε πρωτοβουλίες.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ;

Βροχοπτώσεις, παγετοί, χαλάζι, μύγα Μεσογείου, αποζημιώσεις, δηλώσεις Αποστόλου, ουδείς μίλησε. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι ζαλισμένοι μάλλον ακόμη από το mood των εθνικών εκλογών, οι Συνεταιρισμοί κοιτούν σχεδόν "μουδιασμένοι" και κοιτούν τι θα μπει στον κορβανά, ουδείς μιλά, ουδείς σχολιάζει, με αποτέλεσμα να το κάνει ένα μέλος του ΕΘΕΑΣ για να κάνει τη δουλειά που αποτελεί ρόλο άλλων.

Σαν τον προπονητή Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ, που με τις συνεχείς δηλώσεις του κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει η εξαφανισμένη διοίκηση του Ιβάν Σαββίδη ένα πράγμα...

298977389-763287721589465-8864656717865099486-n.jpg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ