close search results icon

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα

Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 19 Μαρτίου.

1831 Η τράπεζα citιbank της Νέας Υόρκης, γίνεται η πρώτη τράπεζα, που ληστεύεται στην ιστορία των Η. Π. Α. Οι δράστες αφαίρεσαν 245.000 δολάρια.

1900 Σαν σήμερα πεθαίνει η Ελένη Μπούκουρα – Αλταμούρα, γνωστή Ελληνίδα ζωγράφος.

1932 Σαν σήμερα εγκαινιάζεται η γέφυρα του Σίδνεϊ.

1939 Καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «δεκαήμερο φτήνιας» στα καταστήματα της χώρας.

1955 Σαν σήμερα γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Μπρους Γουίλις, βραβευμένος με Έμμυ.

1983 Σαν σήμερα δολοφονείται μέσα στο γραφείο του ο εκδότης της εφημερίδας «Βραδινή» Τζόρτζης Αθανασιάδης. Την ευθύνη ανέλαβε η «Αντικρατική Πάλη».

2004 Η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

2009 Σαν σήμερα ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης διορίζεται ανώτατος διοικητής των Νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη.

2010 Πεθαίνει η Καλλιόπη Παΐσιου, παρουσιάστρια του ραδιοφώνου της ΕΡΤ, η φωνή που έλεγε την ώρα στον ΟΤΕ για πάρα πολλές δεκαετίες.

2013 Σαν σήμερα ιστορική χαρακτηρίζεται η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου Α’. Είναι η πρώτη φορά μετά το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών, τον 11ο αιώνα, που ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρίσταται στο γεγονός. Όλες οι Εκκλησίες των Ορθοδόξων χωρών είχαν στείλει αντιπροσωπείες και ευχετήριες επιστολές, ενώ την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος. Στην Ρώμη προστέθηκαν στην Πατριαρχική αντιπροσωπεία οι Μητροπολίτες Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος, Περγάμου κ. Ιωάννης και Μπουένος Αϊρες κ. Ταράσιος. Την Ελλάδα στην τελετή εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

dogma.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ