close search results icon

Santorini Experience 2022: Πολιτισμός και Αθλητικός Τουρισμός

Γνωστά ονόματα και αθλητές τιμήθηκαν στη διοργάνωση. 

Santorini Experience 2022: Πολιτισμός και Αθλητικός Τουρισμός

Η σπουδαία διοργάνωση SantoriniExperience που υμνεί τον πολιτιστικό, αθλητικό και θαλάσσιο τουρισμό ενός εκ των κορυφαίων προορισμών στον κόσμο, επέστρεψε δυναμικά μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Με φόντο τις μοναδικές αιγαιοπελαγίτικες εικόνες των Φηρών, της Οίας, του Ημεροβιγλίου, του Ακρωτηρίου και του Ηφαιστείου, οι νέες εντυπωσιακές διαδρομές στο τρέξιμο και η καθιερωμένη και μοναδική διαδρομή κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης, συγκέντρωσαν στη Σαντορίνη, ερασιτέχνες και επαγγελματίες κολυμβητές και δρομείς από 22 χώρες όπως μεταξύ άλλων από Η.Π.Α., Βραζιλία, Ουρουγουάη, Νότια Αφρική, Νιγηρία, Τζαμάικα, Ινδία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία στις 23-25 Σεπτεμβρίου.

Ανάδειξη του Πολιτισμού με τη Δαιδαλική Κόρη της Θήρας

Με κάθε επισημότητα, παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού, κας. Σοφίας Ζαχαράκη, του Δημάρχου Θήρας, κ. Αντώνιου Σιγάλα και της Αντιδημάρχου Θήρας και Υπεύθυνης Πολιτισμού, κας. Σοφίας Κίτσου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Δαιδαλική Κόρη της Θήρας. Το σπάνιο αριστούργημα της ελληνικής γλυπτικής του 7oυ αιώνα π.Χ., που ήρθε στο φως το 2000 από τον Θηραίο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Θήρας, στη νοτιοανατολική Σελλάδα, αποτελεί πλέον το κεντρικό έκθεμα του υπό ανακαίνιση Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας. Το παγκόσμιο κοινό έχει πλέον τη δυνατότητα να θαυμάσει την υπερφυσικού μεγέθους αρχαϊκή κόρη από λευκό ναξιώτικο μάρμαρο, ύψους 2,30μ. και βάρους 750 κιλών, 22 ολόκληρα χρόνια μετά την ανακάλυψή του, στο υπό ανακαίνιση Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, στα Φηρά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της στη Σαντορίνη, η Υφυπουργός Τουρισμού, κα. Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «Είχα την ιδιαίτερη χαρά να βρεθώ στη Σαντορίνη στις 23 με 25 Σεπτεμβρίου, σε ένα εμβληματικό δρώμενο αθλητικού τουρισμού, το SantoriniExperience, το οποίο αναβίωσε μετά από δύο χρόνια απουσίας και καθιερώνεται πλέον ως ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, που ενώνει πολιτισμό και αθλητισμό, με πολλούς συμμετέχοντες αθλητές από όλον τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες είχαν μάλιστα τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο υπό ανακαίνιση μουσείο της Σαντορίνης και να θαυμάσουν την Κόρη της Θήρας, ένα μοναδικό σημείο πολιτιστικής αναφοράς όχι μόνο για το νησί αλλά και την Ελλάδα και τον κόσμο. Με τις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο αθλητικός και πολιτιστικός τουρισμός, αναδεικνύεται το γεγονός ότι όλοι οι προορισμοί της χώρας μας, ακόμα και οι πιο δημοφιλείς όπως η Σαντορίνη, έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουν περαιτέρω το τουριστικό τους προϊόν, δίνοντας ακόμα περισσότερες ποιοτικές επιλογές στον επισκέπτη. Αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του Υπουργείου Τουρισμού η ενίσχυση διοργανώσεων όπως το SantoriniExperience, στο οποίο με μεγάλη χαρά δώσαμε την αιγίδα μας, αποτυπώνοντας την βούληση μας για έμπρακτη στήριξη σε ανάλογες πρωτοβουλίες σε όλη την επικράτεια της χώρας. Η Ελλάδα και Έλληνες, με τη φετινή επιτυχία της τουριστικής χρονιάς, δείξαμε ότι όχι μόνο μπορούμε να υπερβούμε τις παγκόσμιες κρίσεις, αλλά και να ξεπεράσουμε κάθε προσδοκία. Το στοίχημα για το μέλλον, είναι η τουριστική ανάπτυξη να είναι βιώσιμη, ισόρροπη και ποιοτική. Και σε αυτό, κομβικός είναι ο ρόλος θεσμών όπως το SantoriniExperience».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνιος Σιγάλας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είχαμε μια πολύ επιτυχημένη διοργάνωση που έκανε μια νέα εκκίνηση και μια δυναμική παρουσία και στον πολιτισμό. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο Ημιμαραθώνιος ονομάστηκε Δαιδαλική Κόρη της Θήρας και σήμερα βρισκόμαστε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαντορίνης όπου είχαμε την τιμή και τη χαρά να συνοδεύσουμε την Υφυπουργό Τουρισμού κα. Ζαχαράκη ώστε να απολαύσει αυτή την καταπληκτική δουλειά. Ο Δήμος Θήρας που δίνει πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στον τουρισμό, αλλά περισσότερο στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, απέδειξε για μία ακόμα φορά την επιτυχία που είχε το επενδυτικό του πρόγραμμα με το Υπουργείο Πολιτισμού, που στηρίζει όλες αυτές τις δράσεις και την αποπεράτωση αυτού του χώρου ώστε η Κόρη να συνεχίσει να είναι επισκέψιμη για τα επόμενα χρόνια. Ευχαριστούμε πολύ όλους που συνετέλεσαν σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία».

5-nikopolidis-iakovakis-drisbioti-santorini-experience-by-mike-tsolis.jpeg

Ονόματα Παγκόσμιας Κλάσης στο SantoriniExperience 2022

Σπουδαίοι αθλητές μετέφεραν το μήνυμα πολιτισμού, που εκπέμπει η Δαιδαλική Κόρη της Θήρας σε όλο τον κόσμο,μέσα από την παρουσία τους στο φετινό SantoriniExperience.

Οι αθλητές που βρέθηκαν στη Σαντορίνη και τιμήθηκαν από τη διοργάνωση ήταν:

  • Η δύο φορές χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης και Ολυμπιονίκης του βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, που τίμησε τη χώρα μας και μας έκανε όλους περήφανους με τις επιτυχίες της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου του Μονάχου
  • Η Ολλανδή, χρυσή και αργυρή Ολυμπιονίκης, παγκόσμια πρωταθλήτρια και 8 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης SharonvanRouwendaal,
  • Η Βρετανίδα, δύο φορές αργυρή Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης JazzCarlin
  • Ένα από τα κορυφαία ονόματα του ελληνικού στίβου, ο Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης στα 400μ. με εμπόδια Περικλής Ιακωβάκης
  • και ο Ελληνοαμερικανός υπεραμαραθωνοδρόμος Κωνσταντίνος Καρνάζης, που με τη συμμετοχή του πρόβαλε και διέδωσε το μήνυμα του αθλητισμού και του πολιτισμού της Σαντορίνης, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και σε όλο τον κόσμο.

Νέες εντυπωσιακές διαδρομές στο τρέξιμο

Μια νέα διαδρομή περιλάμβανε το πρόγραμμα του 2022 για τα 5χλμ καθώς και ένανΗμιμαραθώνιο για πρώτη φορά.

Επίσης, οι συμμετέχοντες στα 5χλμ «Αριστείδης Αλαφούζος» αντίκρισαν για πρώτη φορά την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, την εικόνα μιας άλλης Σαντορίνης, δίπλα από έναν από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς της Ευρώπης, στο Ακρωτήρι και μια θέα διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει, αλλά εξίσου μαγευτική.

Οι δρομείς με αφετηρία την εκκλησία τουΑγίου Ραφαήλ κατευθύνθηκαν προς τον Φάρο του Ακρωτηρίου, έναν από τους παλαιότερους φάρους της Ελλάδας, που κατασκευάστηκε το 1892, φτάνοντας στο δυτικότερο σημείο του νησιού, επιστρέφοντας πάλι πίσω στον Άγιο Ραφαήλ για τον τερματισμό τους. Στην εκκίνηση του αγώνα βρέθηκε η δις χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης και Ολυμπιονίκης του βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, ο Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης στα 400μ. με εμπόδια Περικλής Ιακωβάκης, ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας και πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική Ελλάδος Αντώνης Νικοπολίδης και ο EuroLeagueLegendJoeArlauckas.

4-tsolis-kitsou-zacharaki-karnazes-darzentas-santorini-experience-by-mike-tsolis.jpeg
Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε ο Ημιμαραθώνιος «Δαιδαλική Κόρη της Θήρας» με εκκίνηση από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Οία, πέρασμα από τις μαγευτικές περιοχέςτου Ημεροβιγλίουκαι τωνΦηρώνκαι τερματισμό πάλι πίσω στην Οία. Η διαδρομή αυτή έλαβε το όνομα «Δαιδαλική Κόρη της Θήρας», από το μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, που χρονολογείται στα 640 π.Χ.

Οι δύο αγώνες δρόμου συνδιοργανώθηκαν με τον ΑΣ Ήφαιστο Θήρας και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων.

Η καλύτερη κολυμβητική διαδρομή στον κόσμο

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, οι συμμετέχοντες αθλητέςκολύμπησαν στη μοναδικήκολυμβητική διαδρομή ανοιχτής θαλάσσης «L&ENomikos», 1,5 μιλίου (2,4 χλμ) του SantoriniExperience,που διεξήχθηαπό το ηφαίστειο έως το παλιό λιμάνι τωνΦηρώνμε την επιβλητική όψη του νησιού μπροστά τους, με την έγκριση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΟΕ).

Στην κολύμβηση έλαβαν μέρος παγκόσμια ονόματα όπως μεταξύ άλλων η Ολλανδή, χρυσή και αργυρή Ολυμπιονίκης, παγκόσμια πρωταθλήτρια και 8 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης SharonvanRouwendaal, που τερμάτισε και πρώτη, η Βρετανίδα, δύο φορές αργυρή Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης JazzCarlin, καθώς και αθλητές της εθνικής ομάδας κολύμβησης όπως οι Δημήτρης Νέγρης, ΣτελλίναΑπλαντή, Παναγιώτης Χιώτης, Μαρίνα Τριανταφυλλίδη και Μαρίνα Πάκου.

Η ονοματοδοσία της διαδρομής δόθηκε προς τιμήν του ευεργέτη Ευάγγελου Νομικού και της συζύγου του, στη μνήμη της οποίας δημιουργήθηκε το ομώνυμο Ίδρυμα, το οποίο κατασκεύασε, πριν 40 χρόνια το οραματικό έργο του Τελεφερίκ. Τη διαδρομή έχει σχεδιάσει ο τεχνικός διευθυντής του αγώνα με Ολυμπιακές και παγκόσμιες διακρίσεις στην κολύμβηση, Νίκος Γέμελος. Τους αγώνες τίμησε με την παρουσία της η παγκόσμια πρωταθλήτρια κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης και εκπρόσωπος των αθλητών στο ΔΣ της ΚΟΕ, Κέλλυ Αραούζου.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των αγώνων: https://bit.ly/3fq9a9D

Κολυμβητικός αγώνας με τη μέγιστη ασφάλεια

Στην απόλυτη ασφάλεια του αγώνα συνέβαλε τα μέγιστα η Συνένωση Λεμβούχων Θήρας που μετέφερε τους αθλητές στο ηφαίστειο και συνετέλεσε στην ομαλή διεξαγωγή της κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης,οι 100 εξειδικευμένοι συνοδοίμέσα στο νερό, κυρίως με την βοήθεια τηςLifeguardPatrolπου πέραν του προσωπικού, είχε και αρκετά ναυαγοσωστικά σκάφη, το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Θήρας, το AtlantisDiveCenter, ο Ναυτικός Όμιλος Σαντορίνης, και η CalderaYachting, έχοντας όλοι μαζί πάνω από 30 σκάφη δίπλα στους αθλητές! Το SantoriniExperience φρόντισε τους κολυμβητές με την παροχή του σωσιβίου ασφαλείας που φόρεσαν υποχρεωτικά για ασφάλεια όλοι οι κολυμβητές. Μάλιστα αθλητές όπως οι Rouwendaal και Carlin έδωσαν το παράδειγμα κολυμπώντας με σωσίβιο ασφαλείας.

Με το τέλος του κολυμβητικού αγώνα, ο τεχνικός διευθυντής, κ. Νίκος Γέμελος δήλωσε σχετικά: «Κάθε χρονιά στο SantoriniExperience είναι μοναδική. Αυτή τη χρονιά όμως είναι η χρονιά που ξαναμπήκε κανόνας ώστε αυτή η διοργάνωση να γίνεται και πάλι κάθε χρόνο. Η επανάληψη αυτή μας βοηθάει να μην χάσουμε αυτό το ωραίο γεγονός και η εμπειρία να μεταφερθεί σε όλους. Διοργανώσεις σαν το SantoriniExperience φέρνουν κόσμο στην κολύμβηση».

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν από ένα τεχνικό μπλουζάκι με το νέο υπέροχο σχέδιο της διοργάνωσης από τηLuanvi, ενώ αυτοί στην κολύμβηση και από ένα σκουφάκι. Το SantoMarisOia και η BlueStarFerries πρόσφεραν από μια βιώσιμη τσάντα πλάτης, ενώ στο τέλος κάθε διαδρομής το ErotokritosCretanBakery φρόντιζε με παραδοσιακές γεύσεις τους καλεσμένους και φυσικά η εταιρεία Βίκος, την ενυδάτωση τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους αγώνες.

Πλούσιες παράλληλες δράσεις

Κατά τη διάρκεια του SantoriniExperience εκτός από τους αγώνες και την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας πραγματοποιήθηκαν: ένα εντυπωσιακό SunsetPilatesSession με την καθηγήτρια φυσικής αγωγής Μάντη Περσάκηστο SantoMarisOia,Cocktails στα Esperismabarrestaurantκαι VolcanoView, ένα μοναδικό BoatTour στη μαγευτική Σαντορίνη από την TraveltoGreecebyMedShoreTours&Travel, καθώς και πλούσια γεύματα στα εστιατόρια SeasideSantorini, Trinacria, Τα Δελφίνια και Σκάλα

1-kitsou-darzentas-drisbioti-zacharaki-sigalas-santorini-experience-by-angelos-zymaras.jpg

Οι χορηγοί στο πλευρό της διοργάνωσης

Η διοργάνωση δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την αμέριστη στήριξη κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων καθώς και ξενοδοχειακών μονάδων που βρίσκονται ανάμεσα στα καλύτερα ξενοδοχεία όλου του κόσμου.

OfficialSponsorsτης διοργάνωσης ήταν τοMetaxaHospitalityGroup - SantoMarisπουδημιούργησε το απόλυτα χαλαρωτικό και αναζωογονητικό πακέτο RelaxDaySpa για τη βέλτιστη απόδοση των αθλητών και η BlueStarFerriesπου ταξίδεψε με ασφάλεια τους συμμετέχοντες προσφέροντας τους σημαντικές εκπτώσεις.

Signature Sponsor ήταν το Seaside Santorini.

OfficialWaterτης διοργάνωσης ήταν το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Βίκος, που πρόσφερε την απαραίτητη ενυδάτωση και αναζωογόνηση σε όλους τους αθλητές.

OfficialSportsStore ήταν το AlafouzosSportπου αποτέλεσε και το κέντρο εγγραφών των αγώνων.

OfficialSportsSupplierήταν ηLuanviπου φρόντισεγια την ένδυση των αθλητών.

OfficialTravelPartner ήταν ηEnglobiaπου πρόσφερε ειδικά πακέτα φιλοξενίας και εκπτώσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλου του κόσμου.

Επίσημοι Υποστηρικτές ήταν οιEsperismabarrestaurantκαι CalderaYachting.

Partnersτης διοργάνωσης ήταν οι BlueIslandRental, Trinacria, TraveltoGreecebyMedShoreTours&Travel, HolidayToursSantorini, LuxBarSantorini, εστιατόριο Τα Δελφίνια, εστιατόριο Η Σκάλα και VolcanoView.

Αρωγοί της διοργάνωσης ήταν οι:Συνένωση Λεμβούχων Θήρας, LifeguardPatrol, Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Θήρας και ErotokritosCretanBakery.

Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τους ξενοδόχους στη Σαντορίνη είναι πραγματικά τιμητικό και συνάμα εντυπωσιακό η ανταπόκριση τους και η συμμετοχή τους ως Χορηγοί Φιλοξενίας, στο SantoriniExperience. Μάλισταοι30 και πλέονξενοδοχειακέςμονάδεςέδωσανένααξέχαστοτριήμεροσε όλους τουςφιλοξενούμενούςτους, κάτιπουτονίστηκε από όλους: Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa, CanavesOia,Nous Santorini, Kivotos Santorini, Fanouris Condo by Meraki Collection, Apeiron Blue Santorini Luxury Suites, West East Suites, Sienna Eco Resort, White Pearl Villas, De Sol Hotel & Spa, The Tsitouras Collection, 270 Oia’s View Lydia’s House Santorini, El Greco Resort & Spa, Santorini Palace, Vedema - A Luxury Collection Resort Santorini, K & K Unique Holiday Homes, Andronis Colombo’s Beachfront Hotel, Loizos Stylish Residences, Santo Houses, Holiday Beach Resort, Marvarit Suites, Glaros Hotel Santorini, Athina Luxury Suites.

Έμφαση στην Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα

Καθ’ όλη τη διάρκεια του SantoriniExperience, η ομάδα του DiveInAction φρόντισε για την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος σε όλα τα σημεία που έγιναν οι φετινοί αγώνες.

Η αξία του Εθελοντισμού

Πολύ σημαντική ήταν η υποστήριξη που πρόσφεραν σε όλες τις δράσεις οι εθελοντές του SportsManagementSocietyτου Deree - Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Το SantoriniExperience, έγινε φέτος για 6η χρονιά και αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Δήμου Θήρας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του τμήματος Αθλητικού Τουρισμού της ActiveMediaGroup.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε υπό τηναιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καιτου Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού καθώς καιμε την έγκριση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Το SantoriniExperience εντάχθηκε στις ελληνικές δράσεις του προγράμματος #BeactiveHellas 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Το Sports Production ανέλαβε η ActiveMedia Group.

Το hashtag #SantoriniExperienceήταν το νούμερο ένα trend του Σαββατοκύριακου με τον κόσμο να ανεβάζει μοναδικές στιγμές από τη Σαντορίνη και τη διοργάνωση στα socialmedia.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ