close search results icon

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι – Η ευλογιά των προβάτων απειλεί τον κλάδο

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι – Η ευλογιά των προβάτων απειλεί τον κλάδο


Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, καθώς η ευλογιά των προβάτων εξαπλώνεται με ταχύτητα και ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα και στη Μακεδονία. Οι απώλειες στα κοπάδια είναι μεγάλες, ενώ οι παραγωγοί μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή.

«Δεν έχουμε να τα ταΐσουμε, δεν αντέχουμε άλλο», δηλώνουν σε απόγνωση, τονίζοντας ότι η ζημιά δεν περιορίζεται μόνο στα ζώα αλλά και στην ίδια την αγορά τροφίμων. Η παραγωγή γάλακτος έχει μειωθεί δραματικά και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων, η τιμή του τυριού μπορεί να εκτοξευθεί ακόμη και στα 50 ευρώ το κιλό.

Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς βρέθηκαν και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου θέλησαν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ο κλάδος της κτηνοτροφίας, που ήδη πιέζεται από το αυξημένο κόστος ζωοτροφών και ενέργειας, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με μια επιδημία που απειλεί να τον γονατίσει ολοκληρωτικά. Χωρίς άμεση κρατική παρέμβαση, προειδοποιούν οι ίδιοι, η ελληνική αγορά γαλακτοκομικών θα βρεθεί σε πρωτοφανή κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ