close search results icon

Σε συναγερμό το Ισραήλ, έκτακτη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες στη Δυτική Όχθη.

Ορατότερος περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα στιγμή του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι ο κίνδυνος να γενικευτεί η ανάφλεξη στην περιοχή, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ομάδα κομάντο των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης κατέλαβε σήμερα κοντά στα Στενά του Χορμούζ εμπορικό πλοίο ισραηλινών συμφερόντων (με πορτογαλική σημαία) και κρατά τους 25 επιβαίνοντες, αυξάνοντας την ένταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει «αμέσως» το φορτηγό πλοίο και το πλήρωμά του, που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς. «Η απρόκλητη κατάληψη εμπορικού πλοίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πράξη πειρατείας» υποστήριξε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Αντριέν Γουότσον.

Λίγο νωρίτερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επιστρέφει εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον διακόπτοντας το Σαββατοκύριακό του στο Ντελαγουέρ, για να διαβουλευθεί με την ομάδα του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του το Ισραήλ δήλωσε διά στόματος Γιόαβ Γκάλαντ πως «παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση» εναντίον του από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας εξαπέλυσε νέες απειλές λέγοντας πως οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού (Homefront Command), η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, διαμήνυσε πως οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού στο πλαίσιο της οποίας δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη είναι στο αέρα. Στο τηλεοπτικό μήνυμα ανακοίνωσε την ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες.

screenshot-26-7YLeD.png
AP Photo/Nasser Nasser

Ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες στη Δυτική Όχθη

Στο μεταξύ συνεχίζεται η δολοφονική βία από εκατοντάδες Εβραίους Εποίκους κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, από χθες, οπότε βρέθηκε νεκρός ένας Ισραηλινός βοσκός ηλικίας μόλις 14 ετών.

Οι επιθέσεις βόρεια της Ραμάλα κλιμακώθηκαν και επεκτάθηκαν στην Χεβρόνα και την Ναμπλούς. Περίπου τα δέκα παλαιστινιακά χωριά πολιορκούνται από τον ισραηλινό στρατό και δέχονται τις επιθέσεις εκατοντάδων εβραίων εποίκων. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με τις αρχές και τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης.

«Δεκάδες έποικοι επιτίθενται κατά του χωριού καίνε ό,τι πέφτει στα χέρια τους», δήλωσε ο δήμαρχος του Αλ-Μουγαΐρ. Σύννεφα καπνού από πυρπολημένα σπίτια, αγρούς, αγροκτήματα και γεωργικά εργαλεία υψώνονται πάνω από τους λόφους της περιοχής.

Προς το παρόν αρκετοί είναι οι τραυματίες, ενώ ένας νεκρός προστέθηκε στους εκατοντάδες Παλαιστίνιους, που σκοτώθηκαν, στην περιοχή. Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη Φρανσέσκα Αλμπανέζε κάλεσε χθες τον ΟΗΕ «να επιτρέψει την ανάπτυξη μίας προστατευτικής παρουσίας» στα παλαιστινιακά εδάφη.

Νέες διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία

Στο Ισραήλ έγινε ακόμα μία διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου από πολίτες, που ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.

Ακόμα μεγαλύτερες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις. Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές, που ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, κοντά στην Χέραλντ στη Νέα Υόρκη.

Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων συγκεντρώθηκαν σε πλατείες του Λονδίνου, στο πλαίσιο της εθνικής ημέρας δράσης για την Παλαιστίνη, απαιτώντας μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα και από τη βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει το εμπόριο όπλων με το Ισραήλ.

Αντιπολεμική κινητοποίηση έγινε και στη Νάπολη της Ιταλίας με τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα λόγια και τις φωνές ποιητών της παλαιστινιακής αντίστασης, όπως οι Mueen Bsyso, Fadwa Tuqan και Mahmoud Darwish.

Τέλος, ακτιβιστές σήκωσαν πανό που έγραφε «Σταματήστε τη γενοκτονία στη Γάζα» μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Βερολίνου εκφράζοντας την οργή τους για τη διάλυση του παλαιστινιακού συνεδρίου στο Βερολίνο.

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: AP Photo/Ohad Zwigenberg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ