close search results icon

ΣΕΒ: Στόχος ένα σύγχρονο, ευέλικτο και λειτουργικό εργασιακό περιβάλλον

Τα τρία σημεία. 

Η διαμόρφωση ενός σύγχρονου, ευέλικτου και λειτουργικού εργασιακού περιβάλλοντος, με διασφάλιση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, είναι κοινός στόχος επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτείας. Ενισχύει την παραγωγική απασχόληση, στηρίζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και βελτιώνει την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων, στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, το οποίο πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, χθες (Τρίτη, 13.12.2022). Τον Υπουργό συνόδευσαν η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων κ. Άννα Στρατινάκη και ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία, κ. Κωνσταντίνος Αγραπιδάς.

    Τα τρία σημεία

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση η οποία εξεδόθη από τον ΣΕΒ οι επιχειρήσεις αναδεικνύουν τρία καίρια και συμπληρωματικά ζητήματα για την επίτευξη του στόχου αυτού:

    • (α) άμεση προσαρμογή εφαρμογών όπως η Ψηφιακή Κάρτα και η ΕΡΓΑΝΗ στις ανάγκες διαφορετικών κλάδων και επιχειρηματικών μεγεθών ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα και τα διοικητικά βάρη που οι εφαρμογές αυτές επιφέρουν στη λειτουργία των επιχειρήσεων και την απασχόληση των εργαζομένων, ειδικά στις μικρότερες επιχειρήσεις,
    • (β) ταχύτερη άρση χρόνιων ρυθμιστικών αγκυλώσεων στην οργάνωση της εργασίας με συνεχή διαβούλευση, προκειμένου να αποφευχθεί η ψηφιοποίηση της υφιστάμενης γραφειοκρατίας,
    • (γ) μεγαλύτερη ανταπόκριση του ρυθμιστικού πλαισίου στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στην ψηφιακή εποχή προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών βελτίωσης και επιβράβευσης της παραγωγικότητας.

    Προκλήσεις

    Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι οι επιχειρήσεις καλούνται σήμερα να διαχειριστούν τις αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος και την τεχνολογική εξέλιξη, διατηρώντας παράλληλα την ανθεκτικότητα και τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα. Αναγκαία βάση είναι μια σύγχρονη και λειτουργική εργατική νομοθεσία που απλοποιεί διαδικασίες βάσει καλών ευρωπαϊκών πρακτικών, και αίρει χρόνιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Ψηφιακές λύσεις (όπως η Ψηφιακή Κάρτα, ΕΡΓΑΝΗ, κτλ.), είναι σημαντικό να προσαρμοστούν στις διαφορετικές ανάγκες των επιχειρήσεων (ανάλογα με τον κλάδο, το μέγεθος, το βαθμό ενσωμάτωσης της τεχνολογίας, τις ειδικότητες, κοκ) χωρίς σημαντικά επιπλέον κόστη.

    Παράλληλα, η μείωση της υπερφορολόγησης της εργασίας (ασφαλιστικές εισφορές και φορολόγηση φυσικών προσώπων) συμβάλλει στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, στην ενδυνάμωση της παραγωγικής της βάσης, στην προσέλκυση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τελικά στην κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία. Η σύμπραξη όλων προς αυτή την κατεύθυνση, μαζί με τη διαρκή ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, αποτελούν εθνικές προτεραιότητες.

    πηγή: in.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

    ΣΧΟΛΙΑ