close search results icon

Σέρρες: Τα 6 λάθη και οι παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία

Σέρρες: Τα 6 λάθη και οι παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία

Ενας συνδυασμός αστοχιών, παραλείψεων και ανθρωπίνων λαθών φέρεται να οδήγησε στη χθεσινή τραγωδία στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών. Από την έκρηξη στον καυστήρα πετρελαίου έχασε τη ζωή του μαθητής της ΣΤ’ τάξης, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η φονική έκρηξη διερευνούν ήδη οι αρμόδιες Αρχές, ενώ με κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας ξεκαθαρίζουν ότι «θα αποδοθούν ευθύνες». Όπως ήταν φυσικό, το τραγικό συμβάν προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε την άμεση διερεύνηση ευθυνών.

Αναβάθμιση…

Πριν από δύο χρόνια, το 9ο Δημοτικό Σχολείο εντάχθηκε σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισής. Θα εγκατέλειπε τη θέρμανση με τη βοήθεια πετρελαίου και θα περνούσε στη γεωθερμία. Οι εργασίες για τη μετατροπή και την αλλαγή συνεχίζονταν μέχρι χθες. Συνεργείο του εργολάβου εμφανίστηκε στο σχολείο το πρωί, έκανε εργασίες και αποχωρώντας ενημέρωσε τη διεύθυνση ότι ο καυστήρας πετρελαίου έχει αποδεσμευτεί και πως πλέον το σχολείο θα αξιοποιεί τη γεωθερμία. Το λεβητοστάσιο βρίσκεται στην πίσω αυλή του κτιρίου, εκεί όπου προαυλίζονται τα παιδιά του ολοήμερου σχολείου. Στις 14:10, μία ισχυρή έκρηξη -χωρίς να συνοδεύεται από φωτιά- τάραξε την περιοχή. Ο λέβητας εξερράγη εκσφενδονίζοντας 30 μέτρα (!) τη μεταλλική πόρτα του λεβητοστάσιου, χτυπώντας τον άτυχο μαθητή της ΣΤ’ τάξης και τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Σενάρια

Μηχανικοί, οι οποίοι ασχολούνται επαγγελματικά με την τοποθέτηση καυστήρων, εξήγησαν στον «Ε.Τ.» τα πιθανότερα σενάρια που οδήγησαν στην τραγωδία. «Η έκρηξη πρέπει να αποδοθεί στο… νερό και όχι στο καύσιμο. Για αυτό δεν σημειώθηκε φωτιά», ήταν η πρώτη παρατήρησή τους. Οπως είπαν, η λειτουργία της γεωθερμίας δεν επιβάλλει το ξήλωμα του καυστήρα πετρελαίου, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις παραμένει ως εφεδρική πηγή θέρμανσης. «Προφανώς, τέθηκε σε λειτουργία κάποιος θερμοστάτης, ο οποίος ενεργοποίησε τον καυστήρα πετρελαίου. Ομως, το κύκλωμα του νερού ήταν κλειστό, με αποτέλεσμα να ανεβάζει θερμοκρασία χωρίς να διαρρέεται στα καλοριφέρ. Εκεί θα πρέπει να σημειώθηκε και αστοχία στο εξαεριστικό του καυστήρα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτονωθεί το καυτό νερό, το οποίο κάποια στιγμή οδήγησε στην ισχυρή έκρηξη. Διότι το νερό διαστέλλεται όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία. Για αυτό και δεν υπήρξε φωτιά. Η έκρηξη μπορεί να παρομοιαστεί με αντίστοιχες που έχουν κατά καιρούς σημειωθεί με τις… χύτρες μαγειρέματος, όταν βουλώσει το φίλτρο τους», είπαν. Μάλιστα, πρόσθεσαν ότι, εφόσον σημειώθηκε έκρηξη στον καυστήρα πετρελαίου, δεν υπάρχει περίπτωση να είχε «αποδεσμευτεί», και υπογραμμίζουν πως με κάποιον τρόπο τέθηκε σε λειτουργία. Εφόσον οι έρευνες των Αρχών καταλήξουν στο παραπάνω σενάριο και τις εκτιμήσεις των μηχανικών, τότε προκύπτουν σημαντικές ευθύνες για συγκεκριμένα άτομα, που θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Διάλειμμα δίπλα στον καυστήρα

Όμως, η μοίρα έπαιξε τραγικό παιχνίδι στον μαθητή και την οικογένειά του. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 14:10, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος του ολοήμερου σχολείου. Αν σημειωνόταν κατά τη διάρκεια του μαθήματος, δεν θα υπήρχαν θύματα και τραυματισμοί, καθώς το κτίριο του σχολείου δεν έχει υποστεί ζημιά.

Επίσης, αν η έκρηξη συνέβαινε κατά τη διάρκεια του κανονικού ωραρίου λειτουργίας, ακόμη και αν γινόταν διάλειμμα, πάλι δεν θα υπήρχαν απώλειες, καθώς οι μαθητές θα βρίσκονταν στην μπροστινή και όχι στην πίσω αυλή!

Μόλις έγινε γνωστή η έκρηξη, όλοι οι γονείς έτρεξαν στο σχολείο. Ανάμεσά τους και η μητέρα του θύματος, η οποία φώναζε «πού είναι το παιδί μου;». Κανείς δεν είχε το κουράγιο να της πει τα δυσάρεστα νέα.

Το νοσοκομείο

Με ανακοίνωσή του το Νοσοκομείο Σερρών αναφέρει ότι το άτυχο παιδί διακομίστηκε στις 15:37 «με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, μη συμβατές με τη ζωή». Είχε προηγηθεί η διακομιδή των δύο τραυματιών, έξι και δέκα ετών, με ελαφρές κακώσεις το πρώτο και σε καλή γενική κατάσταση το δεύτερο. «Έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κ.λπ.) και το δεκάχρονο αγόρι θα επιστρέψει στην οικία του, ενώ το εξάχρονο, το οποίο φέρει εμπιεστικό κάταγμα βρεγματικού οστού και μικρό ρωγμώδες κάταγμα ρινικών οστών, θα διακομισθεί προληπτικά στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για περαιτέρω παρακολούθηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι διαφωνίες του διευθυντή

«Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο, το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ό,τι γνωρίζω», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής του σχολείου, Νικόλαος Τσιότσιος. Υποστήριξε ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεσή του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επεσήμανε ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά ολοκληρώθηκε σε δυόμισι και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες, αλλά, όπως σημειώνει, «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών, γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

«Hταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος. Χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δεν βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από τον δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Hρθαν σήμερα (σ.σ.: χθες) τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε το λέβητα πετρελαίου, καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία», πρόσθεσε. «Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν το λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη», κατέληξε.

«Κάτι πήγε στραβά…», λένε από τον δήμο

Συντετριμμένος εμφανίσθηκε ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης. «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την απώλεια του μικρού μαθητή της ΣΤ’ τάξης. Η σκέψη μας είναι στην οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των δύο άλλων μαθητών που τραυματίστηκαν από αυτό το τραγικό συμβάν. Η διερεύνηση από την Αστυνομία είναι σε εξέλιξη. Είμαστε εδώ για να δούμε τι ακριβώς συνέβη. Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τους υπεύθυνους της τραγωδίας», δήλωσε με τρεμάμενη φωνή. Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιάννης Δεσποτίδης, αναφέρθηκε στην αλλαγή από τον καυστήρα πετρελαίου στη γεωθερμία. «Κάτι πήγε στραβά. Θα μας το πουν οι αρμόδιοι. Λέβητες λειτουργούν συνέχεια σε σχολεία. Και φυσικά γίνονται συντηρήσεις», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έξω από το σχολείο.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ