close search results icon

Συντάξεις: Προπληρωμή για 12 μερίσματα σε συνταξιούχους δημοσίου

Συντάξεις: Προπληρωμή για 12 μερίσματα σε συνταξιούχους δημοσίου

Προκαταβολή των μερισμάτων για 12 μήνες με ποσά από 900 ως και 3.600 ευρώ θα μπορούν να παίρνουν από τον Μάιο οι νέοι συνταξιούχοι του Δημοσίου από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), όπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» στις 13 Απριλίου.

Το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» επιβεβαιώθηκε πλήρως από τα όσα ανακοινώθηκαν χθες κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου με τον διοικητή του Ταμείου Επαμεινώνδα Ατσαβέ.

Η προεξόφληση μερίσματος που είχε παγώσει από το 2010 λόγω των Μνημονίων, επανέρχεται ύστερα από 12 χρόνια και ξεκινά από τους νέους συνταξιούχους, ενώ στο τέλος της χρονιάς θα επεκταθεί και στους ήδη συνταξιούχους.

Το μέρισμα λόγω γήρατος κυμαίνεται μεταξύ 75 ευρώ έως και 300 ευρώ μηνιαίως, με το μέσο μέρισμα να ανέρχεται στα 110 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι με την προεξόφληση ένας νέος συνταξιούχος θα μπορεί να πάρει τα μερίσματα ενός έτους με ποσά από 900 ως 3.600 ευρώ.

Οι δύο πρώτες κατηγορίες που θα μπορούν από τον Μάιο να παίρνουν προκαταβολικά τα μερίσματά τους είναι οι νέοι συνταξιούχοι του Δημοσίου, καθώς και όσοι συνταξιούχοι έχουν πληρωθεί το πρώτο μέρισμα από το ΜΤΠΥ.

Οι νέοι συνταξιούχοι θα μπορούν να ζητήσουν είτε να πληρωθούν το μέρισμα 12 μηνών με την πρώτη πληρωμή είτε, αν έχουν πληρωθεί μια φορά, να πάρουν προκαταβολικά τα μερίσματα για τους υπόλοιπους μήνες.

Για την υποβολή της αίτησης θα τεθεί σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα από τις αρχές Μαΐου στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΜΤΠΥ (www.mtpy.gr).

Προσοχή: Αν γίνει και η δεύτερη πληρωμή του τακτικού μερίσματος και ο συνταξιούχος δεν έχει υποβάλει αίτηση, τότε αυτομάτως χάνεται και το δικαίωμα της προείσπραξης. Επειδή οι πληρωμές είναι ανά τρίμηνο, οι νέοι συνταξιούχοι θα μπορούν να ζητούν ως προεξόφληση τα μερίσματα 12, 9, ή 6 μηνών.

Η υποβολή αίτησης θα διενεργείται με κωδικούς Taxis και με πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, για τους δικαιούχους οι οποίοι θα συμπληρώνουν μόνον πόσα μερίσματα θέλουν να πάρουν.

Το 2022 ήταν χρονιά-ρεκόρ με την απονομή 25.000 μερισμάτων, ενώ και φέτος αναμένεται ίδιος ή και μεγαλύτερος αριθμός απονομών, με τη διαφορά ότι οι συνταξιούχοι θα μπορούν να ζητήσουν το μέρισμα 12 μηνών προκαταβολικά.

Το ΜΤΠΥ αποδίδει πάνω από 300 εκατ. ευρώ σε μερίσματα ετησίως από το δικό του προϋπολογισμό, με κύριο πόρο τις εισφορές των μετόχων. Ο συνολικός αριθμός των ασφαλισμένων που υπάγονται στο ΜΤΠΥ φτάνει τις 600.000. Από αυτούς, περίπου 300.000 είναι μέτοχοι – εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπόλοιποι 300.000 είναι μερισματούχοι – συνταξιούχοι.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ