close search results icon

Σοκ στο JFK: Πώς αεροπλάνο παραλίγο να συγκρουστεί στην απογείωση με άλλα 4 αεροσκάφη-Τους έσωσε ο πιλότος

Σοκ στο JFK: Πώς αεροπλάνο παραλίγο να συγκρουστεί στην απογείωση με άλλα 4 αεροσκάφη-Τους έσωσε ο πιλότος


Παρολίγο τραγωδία θα σημειωνόταν στις 17 Απριλίου στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, πτήση της Swiss Air με προορισμό τη Ζυρίχη, λίγο έλειψε να συγκρουστεί με τέσσερα άλλα αεροσκάφη, εξαιτίας λανθασμένης συνεννόησης με τον πύργο ελέγχου.

Λίγο πριν τις 5 μ.μ. τοπική ώρα, η πτήση έλαβε έγκριση για απογείωση και άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στον διάδρομο με τον πιλότο να καταφέρνει ευτυχώς να πατήσει έγκαιρα τα φρένα αφού παρατήρησε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν δώσει έγκριση, κατά τον ίδιο χρόνο και για τέσσερα άλλα αεροπλάνα.

Η Swiss Air επαίνεσε τα γρήγορα αντανακλαστικά του προσωπικού κατόπιν της σωτήριας πρωτοβουλίας του πιλότου να διακόψει την πορεία του και να αποφύγει έτσι μια ενδεχόμενη τραγωδία.

«Λόγω της μεγάλης εμπειρίας και της γρήγορης αντίδρασης του πληρώματος μας, μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση αποκλιμακώθηκε γρήγορα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Swiss Air.

Ειδικός εξηγεί τι μπορεί να συνέβη στο JFK -Απόσπασμα από την επικοινωνία της πτήσης

Ο Αλ Γιουρμάν, επαγγελματίας ερευνητής εναέριας ασφάλειας που εργαζόταν για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών, αναφερόμενος στο ηχητικό από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας από τις στιγμές έντασης που σημειώθηκαν στις 17 Απριλίου είπε: «Προφανώς αυτό που συνέβη ήταν ότι ο ελεγκτής στον πύργο άφησε την Swiss Air να απογειωθεί. Ο ελεγκτής εδάφους είπε σε αυτά τα τρία αεροσκάφη εκεί σε ξεχωριστές περιοχές να περάσουν τον διάδρομο, τον ενεργό διάδρομο».

Σε απόσπασμα από την επικοινωνία που είχαν τα εμπλεκόμενα αεροπλάνα με τον πύργο ελέγχου η πτήση της Swiss ακούγεται να αναφέρει «απορρίπτεται η απογείωση, κίνηση στον διάδρομο». Στη συνέχεια ο πύργος του JFK αναφέρει σε πτήση της Delta: «Delta, όχι. Καθυστέρησε παρακαλώ». «Λαμβάνεις; Swiss 17K heavy», λέει στη συνέχεια η πτήση της Swiss. «Swiss 17K, ελήφθη, συνέχισε στον διάδρομο, έξοδος στο 31L», απαντά ο πύργος του JFK.

Ο Γιούρμαν έδειξε στο CBS New York το διάγραμμα του αεροδρομίου JFK, όπου εγκρίθηκε η διέλευση των αεροπλάνων. «Αν προσγειώνεστε σε έναν διάδρομο, για να φτάσετε στον τερματικό σταθμό, πρέπει να περάσετε απέναντι», είπε.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας διερευνά το περιστατικό για να διασφαλίσει ότι ακολουθήθηκαν οι κατάλληλες διαδικασίες ασφαλείας και για να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Ο Γιούρμαν είπε ότι θα μπορούσε να ήταν ένα θέμα κακής επικοινωνίας μεταξύ του ελέγχου αέρα και εδάφους, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε.

Σε επικοινωνία με το συνδικάτο των ελεγκτών, το μόνο που ανέφεραν στο CBS είναι ότι με βάση την πολιτική του δεν σχολιάζει κατά τη διάρκεια μιας ανοιχτής έρευνας. Την περασμένη εβδομάδα η FAA ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον αριθμό των ωρών ανάπαυσης μεταξύ των βάρδιων στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας. Σχεδιάζει επίσης να αυξήσει το προσωπικό. Όμως, και πάλι, οι αρχές είπαν ότι είναι πολύ νωρίς για να πουν ποιοι παράγοντες οδήγησαν στο περιστατικό της 17ης Απριλίου.

Παρόμοιο περιστατικό συνέβη στο JFK το 2023

Παρόμοιο περιστατικό συνέβη στο JFK το 2023. Οι πιλότοι ενός αεροπλάνου της American Airlines τροχοδρομούσαν σε λάθος διάδρομο στο JFK στις 13 Ιανουαρίου 2023 – στην πορεία ενός άλλου αεροσκάφους που θα απογειωνόταν -- αφού ο κυβερνήτης αποσπάστηκε και μπερδεύτηκε με τις οδηγίες απογείωσης και ο συγκυβερνήτης έχασε την αίσθηση της θέσης τους αεροπλάνου τους, αποκάλυψε το NTSB σε έγγραφα νωρίτερα φέτος. Η καταστροφή αποφεύχθηκε επειδή ένας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας φώναξε στους πιλότους του άλλου αεροπλάνου, μιας πτήσης της Delta Air Lines, να ματαιώσουν την απογείωσή τους.

 iefimerida.gr

Αεροδρόμιο JFK © AP Photo/Seth Wenig, File

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ