Στην Agrotica το Pellanews.gr – Πρώτη ημέρα με προβληματισμό και λιγότερο κόσμο
Στη φετινή Agrotica βρέθηκε σήμερα, Πέμπτη, το Pellanews.gr, καταγράφοντας από κοντά το κλίμα της πρώτης ημέρας της μεγάλης αγροτικής έκθεσης που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της έκθεσης, η κίνηση ήταν αισθητά περιορισμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Οι επαγγελματίες του αγροτικού χώρου που βρέθηκαν στους χώρους της Agrotica συζητούσαν περισσότερο μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας προβληματισμούς για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, παρά περιηγούνταν στα περίπτερα με διάθεση επενδύσεων.

Το γενικό κλίμα χαρακτηρίζεται από συγκρατημένη στάση και έντονη ανησυχία για την οικονομική κατάσταση των αγροτών. Όπως τονίζουν παραγωγοί από πολλές περιοχές της χώρας, το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, ενώ τα έσοδα παραμένουν αβέβαια.
Κεντρικό θέμα συζήτησης αποτελεί η τιμή του πετρελαίου, που παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, επιβαρύνοντας σημαντικά τις καλλιεργητικές εργασίες. Παράλληλα, οι τιμές των λιπασμάτων εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το συνολικό κόστος παραγωγής.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο ζήτημα των αποζημιώσεων για τα κεράσια, καθώς πολλοί παραγωγοί επισημαίνουν ότι οι αποζημιώσεις δεν έχουν ακόμη καταβληθεί, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον πίεση σε μια περίοδο που οι αγρότες καλούνται να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική σεζόν.
«Η νέα χρονιά ξεκινά με αυξημένο κόστος και άδειο ταμείο», σημειώνουν χαρακτηριστικά παραγωγοί που συναντήσαμε στους χώρους της έκθεσης.
Παρά τις δυσκολίες, η Agrotica παραμένει ένα σημαντικό σημείο συνάντησης για τον αγροτικό κόσμο, όπου παρουσιάζονται νέες τεχνολογίες, μηχανήματα και λύσεις για τον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, το φετινό ξεκίνημα δείχνει ότι η αγροτική οικονομία βρίσκεται σε μια περίοδο έντονου προβληματισμού.
Το Pellanews.gr θα συνεχίσει να βρίσκεται στην Agrotica και τις επόμενες ημέρες, μεταφέροντας το κλίμα, τις απόψεις των παραγωγών και τις εξελίξεις από τη μεγαλύτερη αγροτική έκθεση της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Σέρρες: Σύλληψη για διαρρήξεις
12 Μαρτίου 2026
ΣΧΟΛΙΑ