close search results icon

Στην Αθήνα ο Σολτς: Αλλαγή σελίδας στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας

Στην Αθήνα ο Σολτς: Αλλαγή σελίδας στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας

Αλλαγή σελίδας στις σχέσεις με το Βερολίνο φιλοδοξεί η Αθήνα να αποτελέσει η πρώτη επίσημη επίσκεψη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Ελλάδα.

Μετά από δώδεκα χρόνια, τα οποία σημαδεύτηκαν από την οικονομική κρίση και αλλεπάλληλα μνημόνια και κατά την διάρκεια τους το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών ήταν από ψυχρό έως και εχθρικό ορισμένες φορές, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων σε μια τελείως διαφορετική βάση.

Το περιβάλλον ευνοεί αυτή την εξέλιξη, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, καθώς η χώρα έχει επανέλθει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα αφήνοντας πίσω της τα δύσκολα χρόνια, η οικονομία στέκεται γερά στα πόδια της, παρά τις κρίσεις της τελευταίας τριετίας και πλέον δεν βρίσκεται στο τραπέζι διεκδικώντας βοήθεια, αλλά ως ισότιμος εταίρος. Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί, έστω και συμβολικά, αλλά όχι μόνο και η αλλαγή σκυτάλης στο Βερολίνο με την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σημάδεψε με την παρουσία της τα πέτρινα χρόνια των ελληνογερμανικών σχέσεων. Επιπλέον, οι κοσμογονικές αλλαγές που επιφέρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργούν νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή και η ελληνική πλευρά επιθυμεί να διαδραματίσει ξεχωριστό ρόλο εκμεταλλευόμενη την γεωγραφική θέση της χώρας και νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται.

Ενέργεια, πόλεμος στην Ουκρανία και τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα

Πέρα των διμερών σχέσεων και της οικονομικής συνεργασίας η ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την τουρκική προκλητικότητα.

Η συζήτηση δεν θα ξεκινήσει από το σημείο μηδέν, καθώς είναι η τρίτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, πέρα των επαφών στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γεγονός που επιτρέπει μια ανοιχτή και ειλικρινή κουβέντα που θα φέρει απτά θετικά αποτελέσματα, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τις δύο χώρες να ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, ειδικά στην πρόταση της Ελλάδας για το θέμα του πλαφόν, όπου η Γερμανία ήγειρε σοβαρές επιφυλάξεις. Όμως, σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, «μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκτενή ανταλλαγή απόψεων με τον Γερμανό καγκελάριο στην πολύωρη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είχε ως κορυφαίο θέμα στην ατζέντα την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα να γεφυρωθούν οι απόψεις και να υπάρξουν συγκλίσεις στις προτάσεις της Κομισιόν για όλες τις πτυχές της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας, κάτι που επέτρεψε στους 27 της Ε.Ε. να καταλήξουν σε συμφωνία». Μια ακόμα διάσταση του ενεργειακού είναι οι μεγάλες δυνατότητες της χώρας μας για αξιοποίηση των ΑΠΕ και το ενδιαφέρον της Γερμανίας για τις εναλλακτικές που υπάρχουν απέναντι στην εξάρτηση από το αέριο.

Σενάρια για μεγαλύτερη συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας στον αμυντικό τομέα

Ουσιαστική συναντίληψη υπάρχει στην στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στην ρωσική εισβολή που επισφραγίστηκε και με τη συμφωνία «κυκλικής ανταλλαγής», προκειμένου να στηριχτεί η άμυνα της Ουκρανίας, που προβλέπει την παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 στην Ουκρανία από την Ελλάδα, η οποία σε αντάλλαγμα θα τα αντικαταστήσει με αντίστοιχα τεθωρακισμένα οχήματα Marder που παραχωρούνται από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Μάλιστα, στο τραπέζι υπάρχουν και σενάρια για μεγαλύτερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα και ειδικότερα στα εξοπλιστικά με σενάρια των προηγούμενων ημερών να αναφέρονται στην αγορά αρμάτων μάχης από την Γερμανία, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ειλημμένη απόφαση και την κυβέρνηση να διαψεύδει ότι αυτό θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων.

Η Γερμανία υπέρ της χώρας μας στα ελληνοτουρκικά - «Αγκάθι» τα υποβρύχια

Ξεχωριστό κεφάλαιο των συζητήσεων θα αποτελέσει η τουρκική προκλητικότητα και η επιθετική ρητορική από την πλευρά της Άγκυρας προς την Ελλάδα. Η Γερμανία τους τελευταίους μήνες έχει μεταβάλει ουσιαστικά την στάση της και από τις ίσες αποστάσεις που τηρούσε επί των ημερών της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν, πλέον τοποθετείται με ξεκάθαρο τρόπο καταδικάζοντας την τακτική της Τουρκίας. Η μεταβολή αυτή ξεκίνησε μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν οι κ. Μητσοτάκης και Σολτς τον περασμένο Μάιο στις Βρυξέλες, σε μια περίοδο έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας και τον Έλληνα πρωθυπουργό να δείχνει στον Γερμανό Καγκελάριο τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» που αμφισβητούσε επί της ουσίας την ελληνική κυριαρχία. Αγκάθι, όμως, εξακολουθεί να αποτελεί η πώληση των τριών γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, θέμα που θέτει η ελληνική πλευρά σε κάθε συνάντηση με Γερμανούς αξιωματούχους.

Ξενάγηση στην Ακρόπολη

Ο κ. Σολτς βρίσκεται στην Αθήνα από χθες το βράδυ και πριν την συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο ηγέτες θα επισκεφθούν την Ακρόπολη. Ενώ, ως μια ακόμα ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων βλέπουν από την πλευρά της κυβέρνησης την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο μια εβδομάδα λίγες μέρες αργότερα, στις 3 Νοεμβρίου, για να μετάσχει στη «Διαδικασία του Βερολίνου», μια γερμανική πρωτοβουλία στην οποία μετέχουν οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και ευρωπαίοι ηγέτες.

 iefimerida.gr

Φωτογραφία Associated Press

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ