close search results icon

Σύναξη των κατηχητών της ΙΜ Εδέσσης

Σύναξη των κατηχητών της ΙΜ Εδέσσης

Την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, στις 18.00, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Σύναξη των Κατηχητών και των Στελεχών της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας προϊσταμένου του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, κ. Ιωήλ.
Εισηγητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γεννάδιος Βελκογιαννίδης, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Μαχητική Κατήχηση».
Κατά την ομιλία του ο π. Γεννάδιος τόνισε κατ᾿ αρχήν ότι είναι απαραίτητο αρχικά, πριν την σπορά του λόγου του Θεού στις ψυχές των κατηχουμένων μαθητών, να καθαριστούν αυτές από τα διάφορα ζιζάνια. Δηλαδή από όλα τα αρνητικά στοιχεία που συνήθως προϋπάρχουν και προέρχονται είτε από το οικογενειακό περιβάλλον, είτε από την επιρροή άλλων παραγόντων, όπως είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και του διαδικτύου. Αυτή η ιδιαίτερα δύσκολη αλλά και κρίσιμη διαδικασία πρέπει να γίνεται από τους κατηχητές και τις κατηχήτριες με μεγάλη διάκριση. Γι᾿ αυτόν τον λόγο χρειάζονται την κατάλληλη πνευματική προετοιμασία. Απαραίτητος επίσης είναι ο σεβασμός προς τον Επίσκοπο και τους ιερείς της ενορίας καθώς και η αρμονική συνεργασία με αυτούς.

20220919-181359-medium.jpg


Βασικό στοιχείο του κατηχητικού έργου είναι η λειτουργική αγωγή με την καθοδήγηση των κατηχητών. Αυτή πραγματώνεται μέσω της σύνδεσης των παιδιών με τον ναό, με την υμνολογία της Εκκλησίας, με τον τακτικό εκκλησιασμό, με την εξομολόγηση και την προσέλευση στην Θεία Κοινωνία. Πρέπει όμως να γίνονται συνειδητά και με συναίσθηση της σπουδαιότητάς τους, ως αποτέλεσμα της κατάλληλης προετοιμασίας από τους υπευθύνους. Χρειάζεται επίσης να λαμβάνεται υπόψιν η ιδιαίτερη ψυχολογία και τα βιώματα κάθε παιδιού, ώστε να αντιμετωπίζονται κατάλληλα και πάντοτε με αγάπη. Η δημιουργία ατμόσφαιρας χαράς και αποδοχής είναι πολύτιμη, ώστε οι ευκαιρίες της κατήχησης να αποτελούν παράλληλα καταφύγιο για πολλά παιδιά που επιβαρύνονται από διάφορα προβλήματα. Μια τέτοια κατήχηση θα αποφέρει αγαθούς καρπούς στην Εκκλησία, στην κοινωνία αλλά και στην προσωπική ζωή όσων δέχονται την ευεργετική της επίδραση.
Μετά την εισήγηση ακολούθησε συζήτηση με την συμμετοχή του ακροατηρίου αλλά και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, ο οποίος κατά το πέρας της Συνάξεως έδωσε πνευματικές κατευθύνσεις, συμβουλές και πατρικές ευχές για το νέο κατηχητικό έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ