Συνταγές για κολοκυθάκια και μελιτζάνες στο τηγάνι (ή σαν να βγήκαν απ’ το τηγάνι)

Σπιτικά τσιπς από κολοκύθι με θαλασσινό αλάτι και ξίδι

Υλικά
200 γρ. κολοκύθι σε φέτες (περίπου 50 φέτες)
1 κουτ. της σούπας ξίδι βύνης
1 ½ κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο
⅛ κουτ. της σούπας θαλασσινό αλάτι
Tips
Το μυστικό για τέλεια τσιπς από σπίτι είναι το μαντολίνο. Μπορείτε εκτός από κολοκύθι να φτιάξετε με την ίδια συνταγή τσιπς από μελιτζάνα, καρότο, γλυκοπατάτα και παντζάρι!
Γι’ αυτή τη συνταγή συστήνεται ξίδι βύνης (από κριθάρι), το οποίο φτιάχνεται από μπίρα που έχει υποστεί ζύμωση. Αυτή η διαδικασία του χαρίζει μια ελαφριά γλυκάδα. Αν προτιμάτε όμως τις πιο έντονες γεύσεις, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μηλόξιδο ή λευκό ξίδι.
Ελαφριά και τραγανά, αυτά τα σπιτικά τσιπς κοντράρουν επάξια τα αγαπημένα μεν ανθυγιεινά δε πατατάκια του περιπτέρου.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς.
Βήμα 2
Βάζουμε σε ένα μπολ το κολοκύθι, το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Βήμα 3
Τοποθετούμε τις φέτες κολοκυθιού σε μονές στρώσεις σε δύο ρηχά ταψιά φούρνου, πάνω σε
λαδόκολλα. Αλατίζουμε ομοιόμορφα.
Βήμα 4
Ψήνουμε στους 100 βαθμούς για δύο με δυόμιση ώρες, μέχρι τα τσιπς μας να στεγνώσουν τελείως, να γίνουν τραγανά και να χρυσίσουν. Στα μισά του ψησίματος είναι σημαντικό να τα γυρίσουμε απ’ την άλλη μεριά. Αφού τα βγάλουμε απ’ τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βήμα 5
Και το αγαπημένο τραγανό σνακ είναι έτοιμο για ταχεία κατανάλωση!
Κολοκυθάκια φούρνου σαν τηγανητά με τζατζίκι από ψητό σκόρδο

Υλικά
Μερίδες: 4
Για τα πανέ κολοκυθάκια
4 κολοκύθια
100 γρ. λαδοπαξίμαδα
2 κουτ. σούπας αλεύρι ή βρώμη
50 γρ. σκληρό τυρί, λεπτοτριμμένο
1 κουτ. γλυκού θυμάρι, αποξηραμένο
½ κουτ. γλυκού βασιλικό, αποξηραμένο
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
2 αυγά
αλάτι, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τζατζίκι
8 σκελίδες σκόρδο, ψημένες στον φούρνο
1 αγγούρι
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Tips
Φροντίζουμε τα ντοματίνια και το αγγούρι να τα έχουμε ήδη στο ψυγείο ώστε να είναι κρύα.
Αυτά τα κολοκυθάκια φούρνου είναι τόσο τραγανά και νόστιμα που θυμίζουν τα τηγανητά και απογειώνονται με αυτό το ιδιαίτερο τζατζίκι.
Διαδικασία
Βήμα 1
Κολοκυθάκια: Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες με μαντολίνο, λεπτά τέταρτα ή στικ, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Στο μπλέντερ θρυμματίζουμε τα παξιμάδια, το αλεύρι ή τη βρώμη, το τυρί, τα μυρωδικά, τον κουρκουμά, λίγο αλάτι και τα πιπέρια. Μεταφέρουμε το μείγμα παναρίσματος σε ένα ευρύχωρο μπολ, ενώ σε ένα άλλο μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Βήμα 2
Τα λεπτοκομμένα στικ κολοκυθιού τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο, τα πανάρουμε στο μείγμα παξιμαδιών, τα τινάζουμε καλά, τα απλώνουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για 20΄. Τις ροδέλες και τα τέταρτα κολοκυθιού τα περνάμε πρώτα από το αυγό, τα πανάρουμε στο μείγμα παξιμαδιών και τα ψήνουμε για 25΄-30΄.
Βήμα 3
Τζατζίκι: Όσο ψήνουμε τα κολοκυθάκια ψήνουμε και τις σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα στον φούρνο. Τρίβουμε το αγγούρι και το πιέζουμε πολύ καλά με τα χέρια ή σε υφασμάτινη πετσέτα να βγάλει τα υγρά του. Σε ένα μπολ βάζουμε τις σκελίδες του σκόρδου, τις πιέζουμε και τις πολτοποιούμε. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το τζατζίκι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια ζεστά με το τζατζίκι.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη
Kολοκυθάκια και μελιτζάνες σε ανάλαφρο κουρκούτι με ντιπ φέτας
Υλικά
2 μεγάλα κολοκύθια, σε στρογγυλές φέτες πάχους 0,5 εκ.
2 μελιτζάνες μέτριες, σε στρογγυλές φέτες πάχους 0,5 εκ.
ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το κουρκούτι
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200ml ανθρακούχο νερό, παγωμένο
100ml γάλα παγωμένο
1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το ντιπ φέτας
200γρ. φέτα, θρυμματισμένη
150γρ. τυρί κρέμα
100γρ. γιαούρτι πρόβειο, παραδοσιακό
8-10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ένα νόστιμο και εναλλακτικό μεζεδάκι με κολοκυθάκια, μελιτζάνες και ντιπ φέτας, που θα κάνει ωραία παρέα στο ουζάκι σας.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το κουρκούτι: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το γάλα, το αβγό, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι και πιπέρι. Δουλεύετε με το σύρμα και προσθέτετε σταδιακά το ανθρακούχο νερό ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις για να μη χαθεί το ανθρακικό. Βάζετε το μπολ στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Βήμα 2
Αλατοπιπερώνετε τα λαχανικά. Βάζετε αρκετό ελαιόλαδο στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βουτάτε λίγες-λίγες τις φέτες κολοκυθιών στο κουρκούτι (κρατώντας τις φέτες για λίγα δευτερόλεπτα στον αέρα να στραγγίξουν λίγο) και τις ρίχνετε στο τηγάνι. Δεν γεμίζετε το τηγάνι για να έχουν χώρο να τηγανιστούν σωστά, αλλά και να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
Βήμα 3
Τηγανίζετε για λίγα λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν και τις μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί. Αφού τελειώσετε με τα κολοκυθάκια, συνεχίζετε με τις μελιτζάνες. Σερβίρετε τα λαχανικά αμέσως με το ντιπ φέτας.
Βήμα 4
Για το ντιπ φέτας: Πολτοποιείτε στο μπλέντερ τη φέτα με το τυρί κρέμα, το γιαούρτι και το γάλα. Προσθέτετε το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάτε μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα. Αδειάζετε ο ντιπ σε μπολ, προσθέτετε τον δυόσμο και ανακατεύετε.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
cantina.protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ομολόγησε η Ειρήνη Μουρτζούκου τις δολοφονίες των βρεφών
09 Ιουλίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ