close search results icon

Τι κρύβεται πίσω από τη στάση του Χαφτάρ -Γιατί έδιωξε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους από τη Βεγγάζη

Τι κρύβεται πίσω από τη στάση του Χαφτάρ -Γιατί έδιωξε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους από τη Βεγγάζη

Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η κίνηση του στρατάρχη Χαφτάρ να κηρύξει «ανεπιθύμητα» (personae non gratae) τα μέλη της ευρωπαϊκής αποστολής που επισκέφθηκαν χθες την Λιβύη, ερμηνεύεται από σοβαρούς αναλυτές ως ένα μήνυμα ισχύος προς την Κομισιόν, ότι παραμένει κυρίαρχος παίχτης στη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Αν. Μεσόγειο.

Μάλιστα η αμηχανία με την οποία αντιμετώπισε η Ε.Ε το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο που συνέβη στο διεθνές αεροδρόμιο της Βεγγάζης δείχνει πως πρόθεση των Βρυξελλών είναι να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες στην περιοχή και να μείνει ο διπλωματικός δίαυλος ανοιχτός.

Σε αυτό το πλαίσιο πέραν από τη λακωνική ανάρτηση του Επιτρόπου Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ στο Χ που ανέφερε απλώς πως «η προγραμματισμένη συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ τελικά δεν έλαβε χώρα» η Αθήνα και οι Βρυξέλλες δεν έχουν τοποθετηθεί επίσημα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να συναντάται σήμερα με τον Θάνο Πλεύρη για να ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα στη Βεγγάζη. Παράλληλα , ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, ερωτηθείς , δήλωσε χθες πως η επιτροπή θα εξετάσει το ζήτημα αφού ενημερωθεί ενδελεχώς από τα μέλη της διπλωματικής αποστολής.

Το «power game» στο οποίο επιδίδεται διαχρονικά ο στρατάρχης Χαφτάρ

Το ieifmerida συνομίλησε με τον γνωστό καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άγγελο Συρίγο ο οποίος υποστήριξε πως η στάση του Χαφτάρ εδράζεται στην πάγια τακτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια και έχει ως στόχο να επιβάλει στις διεθνείς συνομιλίες που αφορούν την Λιβύη όρους ισοτιμίας μεταξύ της αναγνωρισμένης διεθνώς κυβέρνηση της Τρίπολης και του καθεστώτος της Βεγγάζης. Πρόκειται για ένα διπλωματικό παιχνίδι ισχύος (power game) στο οποίο επιδίδεται διαχρονικά η πλευρά του στρατάρχη.

Το Μεταναστευτικό ως μέσο πολιτικής επιρροής στη Λιβύη

Είναι σαφές πως η υπόθεση του μεταναστευτικού μεταφράζεται στην αντίληψη και των δύο κέντρων εξουσίας της Λιβύης ως μια ιδανική ευκαιρία για μεγαλύτερη πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους που θα χρησιμοποιηθούν για την συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών από την αφρικανική χώρα προς την Ευρώπη. Ακριβώς γιαυτο τον λόγο το καθεστώς της Αν. Λιβύης που αποτελεί βασικό κόμβο μετακίνησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου και ελέγχεται από την οικογένεια του στρατάρχη επιδιώκει σαφώς μεγαλύτερο μερίδιο στη «μοιρασιά» των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Γιατί ο Χαφτάρ ακύρωσε ξαφνικά την αποστολή της ΕΕ στη Λιβύη

Υπενθυμίζεται πώς η αποστολή, με επικεφαλής τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, είχε ήδη πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τρίπολη, όπου συζήτησε με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση για την ενίσχυση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό. Ωστόσο, κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο Μπενίνα της Βεγγάζης, η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης υπό τον Χαφτάρ ακύρωσε αιφνιδιαστικά την επίσκεψη, απαγόρευσε στην αντιπροσωπεία να αποβιβαστεί και διέταξε την άμεση αναχώρησή της, επικαλούμενη παραβίαση των διπλωματικών κανόνων και της λιβυκής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές εντός της Ευρωπαϊκής αποστολής, ο λόγος της αντίδρασης του Χαλίφα Χαφτάρ εδράζεται στο γεγονός πως ο επίτροπος αρνήθηκε να τον συναντήσει παρουσία του υπουργικού συμβουλίου της Βεγγάζης. Ο Επίτροπος επικαλέστηκε πως δεν διαθέτει εξουσιοδότηση να συνομιλήσει με τα μέλη της κυβέρνησης της Βεγγάζης αλλά παρά μόνο με τον ίδιο τον στρατάρχη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το γεγονός αυτό θα αποτελούσε έμμεση αναγνώριση της μη αναγνωρισμένης διεθνώς κυβέρνησης του. Το γεγονός αυτό όμως όπως φαίνεται εξόργισε τον στρατάρχη και πυροδότησε τις εξελίξεις που οδήγησαν στην αποχώρηση της διπλωματικής αποστολής που βρισκόταν όλη αυτήν την ώρα σε επικοινωνία με τις Βρυξέλλες χωρίς όμως να προλάβει να διευθετήσει το ζήτημα που είχε προκύψει με τον de facto ηγέτη της Βεγγάζης.

Η ευρωπαϊκή αποστολή που απαρτίζονταν εκτός από τον Επίτροπο και από τους αρμόδιους υπουργούς Μετανάστευσης των γειτονικών χωρών, είχε στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία με τις λιβυκές αρχές για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών επαναπροώθησης και των μέτρων προστασίας των συνόρων.

Αυξημένες μεταναστευτικές ροές και πιέσεις στα ευρωπαϊκά κράτη

Η αύξηση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών έχει προκαλέσει έντονες πιέσεις στα ευρωπαϊκά κράτη, με την Ελλάδα να έχει ενισχύσει σημαντικά την παρουσία ελληνικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων και της αποτροπής παράτυπων μεταναστευτικών ροών, χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα προς το παρόν.

Παρά ταύτα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την αντίδραση της κυβέρνησης της Βεγγάζης προκύπτει εύλογα το ερώτημα εάν ο στρατάρχης θα επιλέξει να εντείνει τη διαμάχη με τους Ευρωπαίους και στο πεδίο, υποδαυλίζοντας την κατάσταση στο μεταναστευτικό και την αύξηση των ροών. Ακόμα, ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός πως οι βαθιές πολιτικές και γεωστρατηγικές διαιρέσεις εντός της Λιβύης, όπου η εξουσία παραμένει διχασμένη μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της κυβέρνησης της Βεγγάζης, επανέρχονται με ένταση στο προσκήνιο ως παράγοντας αποσταθεροποίησης της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Θάνο Πλεύρη δεν αποκλείεται να συζητηθούν και σενάρια που θέλουν την ελληνική πλευρά να σκληραίνει τη στάση απέναντι στη Λιβύη στον απόηχο και του μεγάλου μεταναστευτικού κύματος που δέχεται η Κρήτη, ιδιαίτερα η νήσος Γαύδος.

 iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ