Συνταγές για νόστιμους κολοκυθοκεφτέδες

Τα κολοκύθια είναι ένα από τα πιο ευέλικτα λαχανικά και αυτή την εποχή είναι μάλιστα στα καλύτερά τους. Μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε σε νόστιμες συνταγές, να τα απολαύσουμε σκέτα με άλλα λαχανικά φτιάχνοντάς τα, στη φριτέζα αέρος ή να φτιάξουμε με αυτά λαχταριστούς κολοκυθοκεφτέδες.
Κολοκυθοκεφτέδες με βρώμη
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τα κολοκυθοκεφτεδάκια
1 κιλό κολοκύθια
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
250 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
150 γρ. νιφάδες βρώμης
½ ματσάκι άνηθο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένα
50 γρ. αλεύρι φαρίνα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
φρυγανιά τριμμένη για το πανάρισμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σαλάτα
1 ντομάτα, τριμμένη
80 ml ε.π. ελαιόλαδο
30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
400 γρ. πολύχρωμα ντοματίνια
2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη
250 γρ. φέτα, σε κύβους
15 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρητικό παξιμάδι, χοντροσπασμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Κολοκυθοκεφτεδάκια: Τρίβουμε τα κολοκύθια στο χοντρό μέρος του τρίφτη, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και αλατίζουμε καλά. Τα αφήνουμε για 1 ώρα για να βγάλουν τα υγρά τους. Κατόπιν, τα στύβουμε καλά με τα χέρια μέχρι να στεγνώσουν και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα αυγά, τη γραβιέρα, τις νιφάδες βρώμης, τα μυρωδικά, αρκετό πιπέρι και λίγο αλάτι.
Βήμα 2
Ανακατεύουμε καλά προσθέτοντας σταδιακά 80 γρ. αλεύρι. Αν το μείγμα είναι αρκετά ρευστό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα, πλάθουμε σε κεφτέδες και πιέζουμε λίγο για να πλατύνουν. Πανάρουμε τα κεφτεδάκια με τριμμένη φρυγανιά και τα τηγανίζουμε για 3΄-4΄ μέχρι να ροδίσουν.
Βήμα 3
Σαλάτα: Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το παξιμάδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Styling: Κ. Λυκουρέση, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: STUDIOM
Ψητοί κολοκυθοκεφτέδες
Υλικά
1 κιλό κολοκυθάκια
3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
3 αβγά
250 γρ. φέτα
3 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο φρέσκο
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
1/2 κούπα ελαιόλαδο
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
τριμμένη φρυγανιά
Διαδικασία
Βήμα 1
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στο χοντρό τρίφτη. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να στραγγίξουν.
Βήμα 2
Ψιλοκόβουμε το δυόσμο, τον μαιντανό και τον άνηθο.
Βήμα 3
Θρυμματίζουμε τη φέτα με τα χέρια μας.
Βήμα 4
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε (προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να πήξει λίγο το μίγμα).
Βήμα 5
Πλάθουμε τους κολοκυθοκεφτέδες και τους πανάρουμε στην τριμμένη φρυγανιά. Το μίγμα θα είναι λίγο υδαρές και θα κολλάει στα χέρια μας. Μην ανησυχήσετε. Μόλις το πανάρετε με τη φρυγανιά θα πάρει το σχήμα που πρέπει.
Βήμα 6
Τους απλώνουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Βήμα 7
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο.
cantina.protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ο Πελαργός Των Γαλατάδων: Μια Ιστορία Ψηλά στον Ουρανό (βιντεο)
15 Ιουνίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ