Συνταγή για μπριάμ: Το πιο εύκολο καλοκαιρινό λαδερό -Όλα τα μυστικά για να μην στεγνώσει και να μοσχοβολάει

Φωτογραφία: Shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Πολύχρωμα μποστανικά και μυρωδικά ολόφρεσκα μπαίνουν στο ταψί και γίνονται ζουμερό και μελωμένο μπριάμ.
Καλοκαίρι σημαίνει μπριάμ, όλοι το ξέρουν αυτό. Όπως επίσης ξέρουν ότι πρόκειται για το πιο απλό και ευέλικτο λαδερό ever. Πρακτικά, στο μπριάμ βάζουμε ό,τι λαχανικά έχουμε στο ψυγείο σε ένα ταψί και ξεμπερδεύουμε. Όπως όλα τα φαγητά βέβαια, έχει κι αυτό τα δικά του ξεχωριστά μυστικά για να γίνει ακόμα πιο γευστικό.
Το ζητούμενο άλλωστε είναι να έχει μπόλικα ζουμιά και φυσικά τη πολυπόθητη δεμένη σαλτσούλα για τις απαραίτητες βούτες. Πάμε να δούμε μια συνταγή με την οποία θα τα πετύχουμε όλα αυτά.
Μπριάμ ζουμερό και μελωμένο
Υλικά για 4-6 άτομα
2 μέτριες πατάτες, χοντροκομμένες
2 μελιτζάνες, χοντροκομμένες
4 κολοκυθάκια, χοντροκομμένα
2 πράσινες πιπεριές, χοντροκομμένες
2 πορτοκαλί πιπεριές, χοντροκομμένες
2 κόκκινες πιπεριές, χοντροκομμένες
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί (κατά προτίμηση Μοσχοφίλερο ή Μαλαγουζιά)
3 ντομάτες, χοντροκομμένες + 3 τριμμένες στον τρίφτη
1 κ.σ. πελτέ αραιωμένο σε ½ φλ. βραστό νερό
Μια πρέζα ζάχαρη
1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμέν
1 χούφτα δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 χούφτα άνηθο, ψιλοκομμένο
1 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά σε δόσεις. Ξεκινάμε με πατάτες, μελιτζάνες και κολοκύθια για 2-3 λεπτά αντίστοιχα μέχρι να λαδωθούν καλά και να ροδίσουν ελαφρά εξωτερικά. Με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί, τα ανακατεύουμε λίγο και τα απλώνουμε ομοιόμορφα. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα στο τηγάνι με τα κρεμμύδια και τις πιπεριές (για 2-3 λεπτά αντίστοιχα μέχρι να λαδωθούν καλά και να ροδίσουν εξωτερικά). Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε λίγο και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε μισό λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τις ντομάτες (κομμένες και τριμμένες), τον πελτέ, τη ζάχαρη και όλα τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για 5 λεπτά.
Αδειάζουμε τη σάλτσα στο ταψί, πάνω από τα λαχανικά, και σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180°C, στον αέρα) για 30 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσουν τα λαχανικά, να εξατμιστούν τα περιττά υγρά και να πήξει η σάλτσα. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει καλά ώστε να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα του και σερβίρουμε με βαρελίσια φέτα και προζυμένιο ψωμί.
Για ακόμα πιο βαθιά γεύση: Όχι σκέτο νερό, μόνο νόστιμα υγρά
-Για να μην αραιώσουμε-«ξεπλύνουμε» τη γεύση του φαγητού το αφήνουμε να μαγειρευτεί με τους γευστικούς χυμούς που βγάζουν τα ίδια τα λαχανικά. Αν χρειάζεται επιπλέον υγρασία βάζουμε λευκό ξηρό κρασί, κατά προτίμηση Μοσχοφίλερο ή Μαλαγουζιά που θα δώσουν επιπλέον λουλουδάτα αρώματα και μια ωραία φρουτένια οξύτητα που ταιριάζει ιδιαίτερα με τα καλοκαιρινά λαχανικά.
-Επίσης, πηγαίνει πολύ και το λεμόνι. Οπότε μην το φοβηθείτε επειδή το φαγητό έχει ντοματένια σάλτσα. Προσθέστε χυμό από ένα λεμόνι, πριν ή μετά το τέλος του ψησίματος.
-Ένα ακόμα κόλπο που απογειώνει τη γεύση και ταυτόχρονα πήζει τέλεια τη σάλτσα είναι ο ζωμός λαχανικών και μυρωδικών. Ειδικά ο φρέσκος ζωμός ψυγείου που έχει ρευστή μορφή δίνει άψογα δεμένο αποτέλεσμα. Αν χρησιμοποιήσετε ζωμό, αποφύγεται να αλατίσετε το φαγητό καθώς συνήθως είναι αρκετά αλμυρός από μόνος του.
iefimerida.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με 11 συλλήψεις στο Μενίδι
11 Αυγούστου 2025
ΣΧΟΛΙΑ