close search results icon

Συνταγή με τα πιο αγαπητά χόρτα του καλοκαιριού- Βλίτα γιαχνί με πλιγούρι

Συνταγή με τα πιο αγαπητά χόρτα του καλοκαιριού- Βλίτα γιαχνί με πλιγούρι

Ένα πιάτο λεμονάτα βλίτα στο μεσημεριανό τραπέζι είναι εικόνα συνώνυμη του ελληνικού καλοκαιριού. Τσιγαριαστά με χωριάτικη φέτα, τριμμένη μέσα στο λαχταριστό πιάτο, με βραστές πατάτες, φασολάκια και κολοκυθάκια ως κρύα σαλάτα πλάι σε ψητό ή τηγανητό ψαράκι. Αλλά και σιγομαγειρεμένα μαζί με κατσικάκι ή με χορταστικές παπαρδέλες και άλλοτε τυλιγμένα μέσα σε τραγανό χωριάτικο φύλλο σε παραδοσιακές και αγαπημένες χορτόπιτες. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα στύφνο αν μας αρέσει η ελαφριά πικράδα του και αν πάλι θέλουμε να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα, τα κάνουμε κεφτέδες από πατάτες, τυρί και αυγά ή μικρές τερίνες με κατσικίσιο τυρί και λιαστή ντομάτα. 

Το μοναδικό φρέσκο χορταρικό του καλοκαιριού, μεταμορφώνεται από σαλάτα σε ένα νόστιμο, υγιεινό και θρεπτικό πιάτο, που τρώγεται ακόμα καλύτερα κρύο, από το ψυγείο, την επομένη, παρέα με λίγη φέτα.

Υλικά
1½ κιλό βλίτα
1 φλιτζάνι πλιγούρι ή ξινόχοντρο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1½ φλιτζάνι νερό από το βράσιμο των χόρτων
αλάτι, πιπέρι


Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε και πλένετε τα χόρτα.

Βήμα 2
Τα ζεματάτε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά. Τα στραγγίζετε και τα κρατάτε στην άκρη. Κρατάτε και 1½ φλιτζάνι από το ζουμί τους.

Βήμα 3
Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαραθούν.

Βήμα 4
Ρίχνετε τη ντομάτα, αλατίζετε και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της, για 2-3 λεπτά.

Βήμα 5
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε τη σάλτσα σε ένα μπολ. Στρώνετε τον πάτο της με μια στρώση χόρτα και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, ρίχνετε λίγη σάλτσα, πασπαλίζετε με πλιγούρι και συνεχίζετε εναλλάξ με στρώσεις από χόρτα και μαϊντανό, σάλτσα και πλιγούρι με τέτοιο τρόπο ώστε στην τελική στρώση να έχετε πλιγούρι. Αλατοπιπερώνετε διακριτικά, προσθέτετε το ζωμό, σκεπάζετε με το καπάκι και σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύετε το φαγητό για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι.

Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή

cantina.protothema

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ