close search results icon

Τα φρούτα που δυναμώνουν τους 70ρηδες – Συνδυάζονται με τσάι και σοκολάτα!

Τα φρούτα που δυναμώνουν τους 70ρηδες – Συνδυάζονται με τσάι και σοκολάτα!

Μια νεότερη μελέτη δίνει στους ηλικιωμένους μία από τις καλύτερες αφορμές για να αυξήσουν την πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή τους και ειδικότερα να την εμπλουτίσουν με όσα φρούτα και λαχανικά περιέχουν φλαβονόλες.

Σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία, που δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition, ένα μήλο την ημέρα όχι μόνο κάνει τον γιατρό πέρα, αλλά και την ευθραυστότητα, συμβάλλοντας στην εμφάνιση λιγότερων χρόνιων παθήσεων.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι για κάθε 10 mg υψηλότερης πρόσληψης φλαβονολών ανά ημέρα, οι πιθανότητες ευθραυστότητας μειώθηκαν κατά 20%. Τα άτομα θα μπορούσαν εύκολα να καταναλώνουν 10 mg την ημέρα, δεδομένου ότι ένα μήλο μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου ισάριθμες ποσότητες της πολύτιμης αυτής ουσίας» επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, η δρ. Shivani Sahni και η δρ. Courtney L. Millar, από το Τμήμα Ιατρικής, Beth Israel Deaconess Medical Center, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Γνωστές και ως κερκετίνη, οι φλαβονόλες εμπεριέχονται σε διαφορετικές τροφές, όπως στα μήλα, στα βατόμουρα, αλλά και στο τσάι και τη μαύρη σοκολάτα.

Στην ανάλυσή τους, συμμετείχαν 1.701 άτομα, που δεν είχαν εμφανίσει ακόμα ευθραυστότητα. Μετά την περίοδο παρακολούθησης, που διήρκησε περίπου 12 χρόνια, το 13,2% των συμμετεχόντων ανέπτυξε ευθραυστότητα.

Αν και η συνολική πρόσληψη φλαβονοειδών δεν συσχετίστηκε σημαντικά με την εμφάνιση ευθραυστότητας, η πρόσληψη φλαβονολών (ιδίως η κερκετίνη) συσχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισής της.

Περίπου 10% έως 15% των ηλικιωμένων ενηλίκων εμφανίζουν ευθραυστότητα, ένα γηριατρικό σύνδρομο που οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσεων, καταγμάτων, αναπηρίας, νοσηλείας και θνησιμότητας. Για την πρόληψή της, οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις επικεντρώνονται κυρίως στην πρόσληψη πρωτεϊνών. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα τρόφιμα που μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία, όπως αποκαλύπτει και η παρούσα μελέτη.

Γι’ αυτό, οι συγγραφείς προτείνουν ότι η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε διατροφικές παρεμβάσεις φλαβονολών ή κερκετίνης για τη θεραπεία της ευθραυστότητας.

ygeiamou

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ