close search results icon

Τα «ξυπνητήρια» είναι χρήσιμα εάν χρησιμοποιούνται σωστά

Το σύστημα αν κρίνει ότι έχεις εισόδημα μόνο από μισθό ή από σύνταξη θα οριστικοποιεί την δήλωση μόνο του.

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Το ένα τριήμερο, της αποκριάς, το αφήσαμε ήδη πίσω μας, αλλά ήδη μας περιμένει καρτερικά το επόμενο, αυτό της 25ης Μαρτίου, που μαζί με το Σαββατοκύριακο δημιουργεί άλλη μία ευχάριστη έκπληξη ανάπαυλας πριν την συνέχιση του ανήφορου προς τον τελικό στόχο, όποιος και αν είναι αυτός για τον καθέναν μας. Έτοιμοι για σημαίες και παρελάσεις λοιπόν, ενώ όπως όλα δείχνουν ο καιρός θα συνεχίσει να μας κάνει την χάρη, διατηρώντας το φυσιολογικό μεταβατικό στάδιο της πορείας προς το καλοκαίρι, πορεία μάλιστα που θα επισφραγιστεί τα ξημερώματα της επόμενης Κυριακής 31 Μαρτίου, όπου θα τοποθετήσουμε τα ρολόγια μας στην θερινή ώρα, πηγαίνοντας τα μία ώρα μπροστά, «τηρώντας» το εξάμηνο έθιμο για άλλη μία φορά.

Στα δικά μας τα «μονοπάτια», η εβδομάδα που μας πέρασε, αν και λειψή λόγω της Καθαράς Δευτέρας, είχε αρκετές φορολογικές ειδήσεις για αρκετά ζητήματα. Θα ξεκινήσουμε από τη νέα εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. για τα κινητά τηλέφωνα, το Μyaade app, που παρουσιάστηκε στα γραφεία της Α.Α.Δ.Ε. την Τετάρτη που μας πέρασε, στην οποία παρουσίαση βρεθήκαμε και εμείς. Η εν λόγω εφαρμογή θεωρούμε ότι θα αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια των φορολογουμένων και θα έτσι ενδεχομένως θα μας βοηθήσει στο να απαλλαχθούμε από κάποιες διαδικασίες παράπλευρες με το αντικείμενο μας. Φανταζόμαστε ότι πολλοί από τους συναδέλφους πιθανώς να έχουν επιβαρυνθεί με την άτυπη γραμματειακή υποστήριξη υπενθύμισης πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων, ακόμα και για σταθερές υποχρεώσεις, όπως είναι οι πληρωμές ρυθμίσεων ή οι πληρωμές δόσεων φόρου εισοδήματος ή ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Φυσικά αυτή η διαδικασία πολλές φορές οδηγούσε και οδηγεί σε προστριβές του τύπου «δεν μου το θύμησες», «εσύ φταις που έχασα τη ρύθμιση», «όλο προσαυξήσεις πληρώνω χωρίς να φταίω», «αυτό πότε μου το είπες;» και άλλες τέτοιες παρόμοιες εκφράσεις, που κατέληγαν μόνιμα στη γνωστή άβολη και κουραστική διαδικασία για όλους.

Από την παρουσίαση συγκρατήσαμε το ότι η εν λόγω εφαρμογή θα προσφέρει τις ψηφιακές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. σε πολίτες και επιχειρήσεις μέσα από το κινητό τους, λειτουργώντας επιπλέον σαν φορολογική ατζέντα, που θα ενημερώνει για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα θα τους επιτρέπει να κατεβάζουν και να αποθηκεύουν χρήσιμα έγγραφα.

Ειδικότερα, στην παρουσίαση αναφέρθηκε ότι η νέα εφαρμογή θα προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά λειτουργιών, όπως:

  • Πρόσβαση στον φορολογικό λογαριασμό σε πραγματικό χρόνο για πληροφόρηση σχετικά με τρέχουσες φορολογικές οφειλές και ποσά επιστροφών.
  • Άμεσες, ασφαλείς πληρωμές οφειλών απευθείας από την εφαρμογή, μέσω IRIS ή με κάρτα.
  • Διαχείριση στοιχείων επικοινωνίας και δήλωση IBAN για επιστροφές φόρου.
  • Παρακολούθηση και διαχείριση Αιτημάτων και Ραντεβού.
  • Πρόσβαση στα «Μηνύματά μου» για λήψη και διαχείριση εξατομικευμένων μηνυμάτων από την Α.Α.Δ.Ε..
  • Εξειδικευμένες ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο για πολίτες, επιτηδευματίες και φοροτεχνικούς, καθώς και εξατομικευμένες φορολογικές ενημερώσεις.
  • Ειδικό πεδίο για προσθήκη και αποθήκευση βασικών εγγράφων, όπως Στοιχεία Μητρώου, Φορολογική Ενημερότητα, Τέλη Κυκλοφορίας και πιστοποιητικά για εύκολη πρόσβαση.

Η εν λόγω εφαρμογή αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αυτές τις ημέρες, ξεκινώντας αρχικά από τα φυσικά πρόσωπα που θα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν. Τα νομικά πρόσωπα προς το παρόν δεν θα έχουν αυτή την δυνατότητα, αλλά από ότι αναφέρθηκε στην παρουσίαση θα δοθεί σύντομα και για αυτά η δυνατότητα πρόσβασης στην εφαρμογή.

Το φυσικό ερώτημα που γεννάται είναι το «θα μας λύσει όλα τα προβλήματα;». Η απάντηση κατά την άποψη μας σε αυτό το ερώτημα είναι ότι φυσικά και όχι. Δεν θα μας λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά αν αξιοποιηθεί σωστά και είναι τόσο εύχρηστο όσο φαίνεται θα αποτελέσει ένα έμμεσο βοήθημα προς εμάς, ώστε να απαλλαχθούμε από μία υποχρέωση που έχει πέσει έμμεσα στις πλάτες μας, χωρίς φυσικά να το έχουμε επιλέξει. Θα μπορέσουν να το αξιοποιήσουν όλοι οι πελάτες μας; Επίσης φυσικά και όχι, αλλά θεωρούμε ότι αν το οδηγήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση ένας μεγάλος και σεβαστός αριθμός θα μπορέσει να το αξιοποιήσει και να βοηθηθεί από αυτό, άρα έμμεσα και εμείς. Πιστεύουμε πως αξίζει να της δώσουμε μία ευκαιρία. Όπως λένε και οι νέοι ευχόμαστε «να πάει καλά αυτό» για να μας βοηθήσει.

Εκτός της προαναφερόμενης παρουσίασης, χθες είχαμε και την κοινή παρουσίαση από τον υπουργό οικονομικών, τον υφυπουργό οικονομικών και τον διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. του νέου φορολογικού νομοσχέδιου, που αναμένεται να μπει σε διαδικασίες τις επόμενες ημέρες και θα αλλάξει πολλά δεδομένα του κώδικα φορολογικών διαδικασιών.

Από την εν λόγω παρουσίαση καταρχάς μας λύθηκε περίπου η απορία σχετικά με το ποιες είναι αυτές οι περιβόητες προ συμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις που έχουμε ακούσει τόσο πολύ τις τελευταίες ημέρες. «Η φορολογική δήλωση προσυμπληρώνεται αυτόματα από την Α.Α.Δ.Ε. και οριστικοποιείται επίσης αυτόματα αν ο φορολογούμενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σήμερα εφαρμόζεται μόνο η προσυμπλήρωση των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις, αλλά δεν ισχύει η αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσης», ειπώθηκε στην παρουσίαση.

Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα για ότι υποπτευόμασταν από την αρχή, ότι δηλαδή το σύστημα αν κρίνει ότι έχεις εισόδημα μόνο από μισθό ή από σύνταξη θα οριστικοποιεί την δήλωση μόνο του εάν δεν το έχει κάνει ο φορολογούμενος μέχρι την λήξη των δηλώσεων. Υπολογίζεται ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι, αλλά προσωπικά θεωρούμε ότι το νούμερο είναι πολύ μικρότερο για διάφορους λόγους. Στη δήλωση εκτός από τα εισοδήματα δηλώνονται και άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως είναι η κύρια κατοικία, οι φιλοξενούμενοι, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων, οι αποδείξεις και άλλα πολλά δεδομένα πολύ χρήσιμα, αφενός για την εκκαθάριση της δήλωσης και αφετέρου για άλλες υπηρεσίες που βλέπουν οικονομικά και όχι μόνο στοιχεία από την δήλωση. Αυτά πως θα προ συμπληρώνονται; Από τα περσινά δεδομένα;

Επιπλέον, στις ανακοινώσεις αναφέρονται οι φορολογούμενοι που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος πλην της σύνταξης ή του μισθού, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι ένα εκατομμύριο μισθωτοί ή συνταξιούχοι έχουν μηδενικούς τραπεζικούς τόκους. Θα φανεί στην πορεία πώς ακριβώς θα λειτουργεί αυτό και αν θα βοηθήσει ή θα μπερδέψει την κατάσταση. Πάντως, προς το παρόν, γνωρίζουμε την ημερομηνία λήξης των δηλώσεων, αφού γνωρίζουμε τις 8 δόσεις αποπληρωμής, όμως άγνωστο είναι το πότε θα αρχίσουν. Κάτι μας λέει ότι πάλι τα ίδια θα έχουμε, όμως θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι «προ συμπληρωμένες δηλώσεις» δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον μας.

Εκτός των προ συμπληρωμένων δηλώσεων, έγινε αναφορά στην αλλαγή του τρόπου επικοινωνίας των φορολογικών αρχών και των φορολογουμένων, όπου θα γίνεται αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα, κάτι που δεν είναι εντελώς καινούριο, αφού πάρα πολλές κοινοποιήσεις από τις φορολογικές αρχές γίνονται ηλεκτρονικά. Αφορμή αυτού, όμως, είναι καλό να θυμίσουμε την σημασία του email επικοινωνίας που έχει οριστεί στην Α.Α.Δ.Ε., όπου πλέον έχει μετατραπεί σε μείζονος σημασίας για ευνόητους λόγους. Θέλει μεγάλη προσοχή να είναι email που διαβάζεται από κάποιον και κατά προτίμηση τον φορολογούμενο.

Μάθαμε, επίσης, ότι στους φορολογικούς ελέγχους θα σταματήσουν να ζητούνται τα λογιστικά βιβλία όταν πρόκειται για επιχείρηση που τηρεί απλογραφικά βιβλία και με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα και τα έξοδα διαβιβάζονται στα myData, πολύ ενδιαφέρον θα έχει και αυτό, ειδικά με τους «αυτοσχεδιασμούς» των αυτοματοποιημένων δηλώσεων Φ.Π.Α. που γίνονται με εγκύκλιο. Επίσης, σε σχέση με τους ελέγχους μάθαμε ότι θα αυξηθεί από 5 ημέρες σε 10 ημέρες η προθεσμία προσκόμισης στοιχείων, επίσης πολύ ενδιαφέρον όταν θα υπάρχει αίτημα παροχής πληροφοριών με τραπεζικές κινήσεις που θα πρέπει να αιτιολογηθούν. Προφανώς ούτε οι δέκα ημέρες είναι ρεαλιστικές, για αυτό ίσως αναφέρθηκε επίσης ότι το ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου θα ορίζεται για ένα έτος από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου, με δυνατότητα παράτασης για 6 + 6 μήνες, υπό προϋποθέσεις. Επιπλέον, ειπώθηκε ότι θα αποσαφηνίζονται, επίσης, οι έννοιες του μερικού, πλήρους, επιτόπιου ή απομακρυσμένου ελέγχου. Τέλος, με ενδιαφέρον περιμένουμε την ενεργοποίηση της δυνατότητας εφαρμογής του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου, όταν θα κρίνεται αυτό χρήσιμο από την φορολογική αρχή.

Τέλος, μάθαμε επίσης μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε ότι ιδρύονται υπηρεσίες φορολογικής εξυπηρέτησης και ποιες Δ.Ο.Υ. ενοποιούνται σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Βάσει του εν λόγω σχεδιασμού θα πάψουμε να μιλάμε για την Δ.Ο.Υ. Ά Αθηνών, Δ.Ο.Υ. Δ’ Αθηνών, Δ.Ο.Υ. Καλλιθέας κ.λπ. και θα αρχίσουμε να μιλάμε για 1η – 2η κ.λπ. υπηρεσία φορολογικής εξυπηρέτησης. Εντύπωση μας κάνει η απουσία της 13ης φορολογικής υπηρεσίας… Μάλλον αυτός ο ονοματοδότης τους ήταν προληπτικός ή δουλεύει σε αεροπορική εταιρεία!!!

Καλό τριήμερο σε όλους και χρόνια πολλά για τη Δευτέρα.

*σε συνεργασία με το e-forologia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ