close search results icon

Τα limit up & down των μεταγραφών

Τα limit up & down των μεταγραφών

Του Γιώργου Στράντζαλη 

Ο πρώτος γύρος του Πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε και οι 13 αγώνες αποτελούν ικανό δείγμα για να εξαχθούν βασικά συμπεράσματα. Τόσο σε ομαδικό επίπεδο, όσο και σε ατομικό. Κάποια πράγματα φαίνονται και δεν χρίζουν ιδιαίτερης ανάλυσης. Ο Άλαν Πάρντιου γνωρίζει καλά ποιες είναι οι αδυναμίες της ομάδας του και ποια τα δυνατά της σημεία. Ομοίως και τι μπορεί να του προσφέρει ο κάθε ποδοσφαιριστής.

Οι τελευταίοι αγώνες, πριν από τη διακοπή, έδειξαν πως ο Αρης βρίσκει κάπως τα πατάματά του και βελτιώνεται συνεχώς. Το επίπεδο ανταπόκρισης κάποιων ποδοσφαιριστών λειτούργησε προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα η παρουσία του Πίτερ Ετέμπο στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Ο Νιγηριανός αποτέλεσε την τελευταία χρονικά μεταγραφή του Αρη το περασμένο καλοκαίρι, ενσωματώθηκε τελευταίος στο υπόλοιπο σύνολο κι όμως κάνει τη διαφορά. Με το ικανό δείγμα των 13 αγώνων στο πρώτο μισό της σεζόν, η “Μ” και το Metrosport.gr επιχειρούν σήμερα μια πρώτη αποτίμηση των 11 μεταγραφών του Αρη. Κάποιοι εντυπωσίασαν, κάποιοι άλλοι έδειξαν περιθώρια βελτίωσης, ενώ άλλοι απογοήτευσαν.

Ξεκινώντας από την άμυνα, το πρόσημο είναι θετικό. Σε ατομικό επίπεδο, διότι εύλογα θα σημειώσει κάποιος το πρόβλημα αμυντικής λειτουργίας που αντιμετώπισε ο Αρης στο ξεκίνημα της σεζόν. Νικολά Ν΄ Κουλού, Μπράντλεϊ Μαζικού, Μόουζες Οντουμπάτζο και Μάρβιν Πίρσμαν μοιράστηκαν χρόνο συμμετοχής, κανείς τους βέβαια δεν κατάφερε να κερδίσει μόνιμη θέση στην 11άδα. Είτε για αγωνιστικούς λόγους, είτε για λόγους τραυματισμού (βλ. Οντουμπάτζο). Συγκρίνοντας κανείς τους αριθμούς τους με τον αγωνιστικό χρόνο που πήραν, ωστόσο, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κάτι… έδωσε ο καθένας.





Με εξαίρεση ίσως τον Πίρσμαν, όπου οι προσδοκίες για τον Βέλγο ήταν μεγαλύτερες. Παρά την καλή παρουσία του στους δύο τελευταίους αγώνες, συνολικά δεν ανταποκρίθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό. Έπαιξε μόλις εννιά ματς, εκ των οποίων τρία μόνο “γεμάτα” 90άλεπτα και συγκριτικά με τα υπόλοιπα μπακ έχει χαμηλά ποσοστά σε εύστοχα γεμίσματα (μόλις 20%), στο δημιουργικό κομμάτι επίσης αλλά και χαμηλό μέσο όρο σε κερδισμένες μονομαχίες. Το πρόσημο για τον Μαζικού είναι πιο θετικό. Χρησιμοποιήθηκε σε 10 αγώνες και είναι από τα μπακ με τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε κερδισμένα φάουλ, ενώ έχει 33% εύστοχα γεμίσματα και 63% σε κερδισμένες μονομαχίες στην άμυνα. Ομοίως και ο Οντουμπάτζο.

Ο Άγγλος είχε κομβικό ρόλο στην εξέλιξη του τελευταίου αγώνα στα Γιάννινα. Συνολικά στον πρώτο γύρο έπαιξε πέντε φορές βασικός και συγκριτικά με τα υπόλοιπα μπακ είναι πιο επιθετικός, με 57% σε κερδισμένες μονομαχίες από τη μέση και μπροστά, ενώ έχει δημιουργήσει και καταστάσεις στην αντίπαλη άμυνα. Υστερεί αμυντικά σε σχέση με τον Εμπακατά. Ο Ν’ Κουλού ολοκλήρωσε τον α’ γύρο με 593 αγωνιστικά λεπτά και για το χρόνο που πήρε βαθμολογείται υψηλά. Έχει ποσοστό 60% σε κερδισμένες μονομαχίες, πολύ υψηλό ποσοστό εύστοχων μεταβιβάσεων (94%) και τάκλιν (75%). Υπήρξαν και παιχνίδια που επιστρατέυσε την εμπειρία του για να καλύψει τις αδυναμίες του, λόγω έλλειψης αγωνιστικού ρυθμού.


Πάμε στη μεσαία γραμμή. Η παρουσία του Ετέμπο, από τα μέσα της σεζόν, βελτίωσε αισθητά την εικόνα του Αρη μεσοαμυντικά και βοήθησε να βρεθεί η ισορροπία, που μέχρι να μπει ο Νιγηριανός… αγνοούνταν. Συμμετείχε σε έξι αγώνες -σε όλους στο αρχικό σχήμα - και βάσει παρουσίας και αριθμών μπορεί να κριθεί ως η πιο εύστοχη μεταγραφή. Ένωσε τον άξονα με τις υπόλοιπες γραμμές, μοιράζοντας το παιχνίδι τόσο αμυντικά (96% πάσες στην άμυνα), όσο και επιθετικά (86% εύστοχες πάσες). Κατά μέσο όρο έχει 1,5 κοψίματα ανά παιχνίδι και 3,3 τάκλιν, ενώ κερδίζει πάνω από τις μισές μονομαχίες στον άξονα. Δίπλα στον Ετέμπο βελτίωση παρουσίασε και ο Νταμπό, από τον οποίον είχαν καλλιεργηθεί περισσότερες προσδοκίες αλλά δεν τις δικαίωσε.

Ομοίως και ο Ντιόπ, ο οποίος απλά απογοήτευσε και καθόλου άδικα η ΠΑΕ έχει προετοιμάσει το… διαζύγιο. Τρίτος σε χρόνο συμμετοχής, πίσω από Φαμπιάνο και Κουέστα, είναι ο Μάνου Γκαρθία. Ο Ισπανός play maker του Αρη είναι ίσως ο πιο επιδραστικός στο επιθετικό παιχνίδι του Αρη, δημιουργικός για την ομάδα του, αλλά… χάνει και αδικείται στο γκολ. Επίσης, έχει τα περισσότερα κερδισμένα φάουλ από τη μέση και μπροστά και κοντά στην αντίπαλη περιοχή.

Στην επίθεση, ο Άντρε Γκρέι είχε συμμετοχή και στα 13 παιχνίδια του α’ γύρου τον οποίο ολοκλήρωσε με πέντε γκολ και δύο ασίστ. Τη δουλειά για την οποία αποκτήθηκε (το γκολ) την κάνει, αλλά δεν είναι τόσο συμμετοχικός στα υπόλοιπα μέρη του παιχνιδιού. Ζερβίνιο και Καμάτσο δεν έχουν ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες. Ειδικά ο Πορτογάλος εξτρέμ ο οποίος εκτός από τα “εύκολα” γκολ που έχει χάσει και στοίχισαν (βλ. Μακάμπι, ΟΦΗ), δεν έχει καταφέρει ακόμη να δικαιώσει τις συστάσεις που τον ακολουθούν. Ο Ιβοριανός δε, είναι μεν συμμετοχικός στο παιχνίδι της ομάδας και βγάζει τη θέληση να δείξει πράγματα, αλλά δεν έχει την απαραίτητη διάρκεια.

πηγή: metrosport

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ