close search results icon

Ταμείο Ανάκαμψης: 40 εκατ. ευρώ για «Πράσινα Ταξί» – Οι ωφελούμενοι και οι ενισχύσεις

Ταμείο Ανάκαμψης: 40 εκατ. ευρώ για «Πράσινα Ταξί» – Οι ωφελούμενοι και οι ενισχύσεις

Σε λειτουργία βρίσκεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα της δράσης «Πράσινα Ταξί», για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το νέο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα επιδότησης σε ιδιοκτήτες οχήματος Ταξί, για:

αγορά ή χρονομίσθωση (leasing) αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος Ταξί

για αγορά και εγκατάσταση «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος

Η επιδότηση (οικολογικό bonus) ανέρχεται σε ποσοστό 40%, με το μέγιστο ποσό να φθάνει τις €22,5 χιλ.. Επίσης, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ, τις οικογένειες με 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω και τους νέους έως 29 ετών, με ξεχωριστή προσαύξηση σε κάθε κατηγορία. Συγκεκριμένα, για την περίπτωση που η ιδιοκτησία της άδειας ΕΔΧ οχήματος Ταξί είναι ατομική ή ανήκει σε παραπάνω του ενός συγκύριους προβλέπεται:

Για τις κατηγορίες ΑμεΑ, προσαύξηση έως και €1.000 στο ποσό του οικολογικού bonus

Για τις κατηγορίες των οικογενειών με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα, προσαύξηση έως και €1.000 στο ποσό του οικολογικού bonus.

Για νέους έως 29 ετών που είναι ήδη κάτοχοι άδειας ΕΔΧ οχημάτων Ταξί, προβλέπεται προσαύξηση έως και €1.000 στο ποσό του οικολογικού bonus

Ύψος των ενισχύσεων

Το ύψος των ενισχύσεων καθορίζεται ως εξής:

Για αμιγώς ηλεκτρικά ΕΔΧ οχήματα Ταξί (BEV) το οικολογικό bonus ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί της Λ.Τ.Π.Φ. με μέγιστο ποσό €17,5 χιλ.

Η υποχρεωτική απόσυρση ΕΔΧ οχήματος Ταξί επιβραβεύεται με ποσό ίσο €5 χιλ.

Η αγορά «έξυπνου» φορτιστή επιδοτείται με ποσό €500

Ωφελούμενοι

Η νέα δράση, συνολικού προϋπολογισμού €40 εκατ., χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στο στόλο των οχημάτων Ταξί που κυκλοφορούν εντός της ελληνικής επικράτειας με αντικατάσταση περίπου 2.000 παλιών και ρυπογόνων ταξί με νέα αμιγώς ηλεκτρικά.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων Ταξί κατηγορίας ElJR05 και παλαιότερης, με βάση την άδεια κυκλοφορίας.

newsbeast.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ