close search results icon

Τέλος στους καυστήρες, υποχρεωτικά φωτοβολταϊκά από το 2030

Τέλος στους καυστήρες, υποχρεωτικά φωτοβολταϊκά από το 2030

Σημαντικές αλλαγές προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, οικιστικών και επαγγελματικών, θα επιφέρει τα επόμενα χρόνια η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που επικυρώθηκε χθες από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής.

Η νέα οδηγία, που εντάσσεται στο πλαίσιο της «πράσινης» μετάβασης, στοχεύει να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την κατανάλωση ενέργειας στον κτιριακό τομέα της Ε.Ε. έως το 2030 και να τον καταστήσει κλιματικά ουδέτερο έως το 2050. Στόχος είναι επίσης να ανακαινιστούν περισσότερα κτίρια με χαμηλή ενεργειακή απόδοση, καθώς και να παρέχονται καλύτερες πληροφορίες όσον αφορά στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Μηδενικές εκπομπές

Ειδικότερα, από το 2030, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καταγράφουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η αντίστοιχη προθεσμία για τα νέα κτίρια που στεγάζουν ή ανήκουν σε δημόσιες Αρχές ορίζεται για το 2028. Τα κράτη-μέλη θα μπορούν να λάβουν υπ’ όψιν πόσο ένα κτίριο συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη σε όλη τη διάρκεια ζωής του, συνυπολογίζοντας όλα τα δομικά προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του, από την παραγωγή μέχρι και την απόρριψή τους.

Οσον αφορά στις κατοικίες, τα κράτη-μέλη οφείλουν να θεσπίσουν μέτρα για να μειώσουν τη μέση κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 16% μέχρι το 2030 και κατά τουλάχιστον 20-22% μέχρι το 2035.

Οι χώρες της Ε.Ε. καλούνται επίσης να θεσπίσουν ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης και να διαπιστώσουν ότι έως το 2030 θα ανακαινιστεί το 16% και έως το 2033 το 26% των μη οικιστικών κτιρίων με τη χειρότερη ενεργειακή απόδοση.

Μέχρι το 2030 όλες οι καινούργιες κατοικίες θα πρέπει να είναι εξοπλισμένες με τεχνολογίες συλλογής ηλιακής ενέργειας. Το ίδιο θα ισχύει και για τα δημόσια και μη οικιστικά κτίρια, αλλά μόνον εφόσον κάτι τέτοιο είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, ανάλογα και με το μέγεθος του κάθε κτιρίου.

Κατάργηση

Τα κράτη-μέλη πρέπει να εγκρίνουν μέτρα για την έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα στη θέρμανση και την ψύξη, με τους λέβητες ορυκτών καυσίμων να καταργούνται πλήρως έως το 2040. Από το 2025 θα απαγορεύονται οι επιδοτήσεις για αυτόνομους λέβητες ορυκτών καυσίμων. Μπορεί, ωστόσο, να συνεχίσουν να δίνονται οικονομικά κίνητρα για υβριδικά συστήματα θέρμανσης με σημαντικό μερίδιο ανανεώσιμης ενέργειας, όπως αυτά που συνδυάζουν λέβητα με ηλιακή θερμική εγκατάσταση ή με αντλία θερμότητας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κτίρια στην Ε.Ε. ευθύνονται για το 40% της ενεργειακής μας κατανάλωσης και το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Εξαιρέσεις

Από τους νέους κανόνες θα μπορούν να εξαιρούνται αγροτικά κτίρια και κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά περίπτωση, οι χώρες της Ε.Ε. θα μπορούν επίσης να αποφασίσουν να εξαιρούνται τα κτίρια που προστατεύονται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ή την ιστορική τους αξία, τα κτίρια που αναφέρονται προσωρινά, καθώς και εκκλησίες και χώροι λατρείας.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ