close search results icon

Θ. Θεοδωρίδης: «Δεν καταψηφίζουμε λοιπόν τον προϋπολογισμό χάριν εντυπώσεων, αλλά για λόγους ουσίας.»

Επιθετικού ύφους και ιδιαίτερα μακροσκελής ανακοίνωση από την παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πέλλας. 

Τους λόγους που οδήγησαν στην καταψήφιση του Προϋπολογισμού του 2023 ανέφερε ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης υπ. Δήμαρχος Πέλλας και επικεφαλής του Συνδυασμού Πέλλα Μπροστά.

Συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι: «Θα έπρεπε να υπάρχει κεντρική φιλοσοφία για το πού θέλει η Δημοτική Αρχή να πάει το Δήμο, να υπηρέτει μια κεντρική στόχευση κάτι που γίνεται σε όλες τους Δήμους της χώρας. Να είναι ένας προϋπολογισμός αναπτυξιακός που να υπηρετεί την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της πόλης, την ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, και βεβαίως να υπηρετεί την ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου μας».

Παραθέτουμε την εισήγηση του επικεφαλής κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη

" Η ψήφιση του προϋπολογισμού όπως και η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος έργων δεν είναι σε καμία περίπτωση απλή διαδικασία. Θα έπρεπε να αποτελεί βαθιά πολιτική πράξη και ένα πεδίο συνθέσεων και αφουγκρασμού της τοπικής κοινωνίας.

Ο προϋπολογισμός δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα άθροισμα αριθμών. Γιατί πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι. Κατά την άποψή μας ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό πρόγραμμα για να είναι χρήσιμα και αποτελεσματικά εργαλεία θα πρέπει να εμπεριέχουν τρεις παραμέτρους:

Πρώτον, η συμμετοχική τους κατάρτιση. Γιατί ο τρόπος κατάρτισης καταδεικνύει τη φιλοσοφία διοίκησης της δημοτικής αρχής.

Εάν δηλαδή θέλει να εκπροσωπεί όλο το Δήμο ή μόνο ένα κομμάτι του. Δυστυχώς δεν υπήρξε ώσμωση με την κοινωνία, δεν υπήρξε καμία συνεργασία με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό πρόγραμμα να αποτελούν προϊόν ολόκληρης της κοινωνίας, ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Είχαμε πει ως αντιπολίτευση ότι εάν η Δημοτική Αρχή επιθυμεί πραγματικά ένα κλίμα ομόνοιας και συνεργασίας τότε είμαστε έτοιμοι, υπό προϋποθέσεις, να στηρίξουμε ακόμα και τις κορυφαίες πράξεις της δημοτικής αρχής, όπως τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα. Δυστυχώς όμως έχετε αποδείξει ότι δεν επιθυμείτε καμία είδους συνεργασία.

Δεύτερον, η κατάρτιση του προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος πρέπει να απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Τρίτον, να υπάρχει κεντρική φιλοσοφία για το πού θέλει η Δημοτική Αρχή να πάει το Δήμο, να υπηρέτει μια κεντρική στόχευση κάτι που γίνεται σε όλες τους Δήμους της χώρας. Να είναι ένας προϋπολογισμός αναπτυξιακός που να υπηρετεί την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της πόλης, την ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, και βεβαίως να υπηρετεί την ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου μας.

Αυτά λέγαμε το 2020 και ερχόμαστε δύο χρόνια μετά να ξαναδιαβάζουμε τα ίδια πράγματα. Γιατί και ο προϋπολογισμός τον οποίο μας καταθέτετε για μια ακόμη χρονιά είναι μια από την ίδια, χωρίς να έχει κάποιες βελτιώσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Και πάλι μας οδηγείτε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα τέτοιο προϋπολογισμό γιατί δε θέλουμε επί της ουσίας να συμπράξουμε σε τέτοιο έγκλημα που για μια ακόμη φορά θα φέρει σε τροχιά στασιμότητας και οπισθοδρόμησης το Δήμο Πέλλας.

Ξέρουμε ότι θα οχυρωθείτε πίσω από την πανδημία, αλλά ούτε αυτή είναι ικανή να καλύψει τα μεγάλα κενά της Δημοτικής Αρχής. Ήδη έχετε αρχίσει να χρησιμοποιείτε και το παραμύθι με την κακιά μάγισσα (αντιπολίτευση) που ενώ θέλετε να κάνετε έργο δεν σας αφήνει.

Από τον προϋπολογισμό του 2023 όμως απέχει η πολιτική ευθύνη και η πολιτική κατεύθυνση και έχω την βεβαιότητα ότι ούτε οι ίδιοι οι Δημοτικοί σας Σύμβουλοι δεν πιστεύουν σε αυτόν.

Ας αναφερθούμε όμως αναλυτικά στις ενστάσεις μας επί του προϋπολογισμού για το 2023

• Ας ξεκινήσουμε με αλήθειες, καταρρίπτοντας τους εντυπωσιασμούς που στοχεύετε να αποσπάσετε από τα τυχόν εύσημα του παρατηρητηρίου του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι αλλαγές που φέρνετε σήμερα είναι λογιστικές διορθώσεις, χωρίς καμία ουσιαστική αξία για την κατάρτιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού 2023.

• Για τα ισοσκελισμένα νούμερα που μας επιδεικνύετε θρασύτατα: Σύνολο εσόδων για το 2023 περίπου 57.600.000€. Από αυτά αφαιρέστε 4.900.000€ που λέτε ότι θα εισπράξετε υπέρ Δημοσίου και τρίτων, άρα 52.700.000€ είναι ο πραγματικός σχεδιασμός σας για τον Δήμο μας. Και από αυτά μόνο 20.700.000€ σε επενδύσεις, στην πραγματική οικονομία δηλαδή. Τα συμπεράσματα δικά σας

• Στα 6.800.000€ σκαρφάλωσε το αναμενόμενο ταμειακό υπόλοιπο στις 31/12/2022 έναντι 5.800.000€ το 2021, 5.300.000€ το 2020 και 4.800.000€ το 2019. Όχι απλά αποδεικνύετε περίτρανα τον μικρό δείκτη απορρόφησης ακόμα και των πραγματικών εσόδων αλλά και με σταθερά αυξανόμενο ρυθμό παρουσιάζετε μειωμένη απορροφητικότητα χρόνο με τον χρόνο!

• Τα δανεικά σταθερά, 837.000€ έξοδα για κάλυψη δανείου με επιβάρυνση τόκων 167.000€ Οφείλετε να δώσετε εξήγηση μέχρι πότε θα πληρώνει ο Δήμος δάνεια και αν σε αυτά υπάρχουν νέες δανειακές υποχρεώσεις. Και τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε αίτημα για να διαπιστωθεί ύστερα από προσκόμιση στοιχείων, εάν η χρήση των δανείων έγινε αποκλειστικά για τους σκοπούς που χορηγήθηκαν, σύμφωνα με τις δανειακές συμβάσεις. Εντύπωση όμως κάνει και το ποσό των 22.000,00€ για αμοιβές και προμήθειες τραπεζών. Όλοι οι φορείς διαπραγματεύονται με τις τράπεζες για μηδενισμό τέτοιου είδους δαπανών. Και αυτές ο Δήμος μας θα τις σώσει;

• Περί 2.200.000€ ανέρχονται οι απλήρωτες υποχρεώσεις Προηγούμενων ετών, έναντι 1.700.000€ του 2022. Σας το είπαμε πέρσι, σας το φωνάζουμε φέτος: ΜΗΔΕΝΙΣΤΕ ΤΕΣ. Οι τόκοι υπερημερίας απλήρωτων υποχρεώσεων οδηγούν σε εκτροχιασμού του προϋπολογισμού. Με μια προσεκτική ανάλυση των πινάκων θα δει κανείς ότι υπάρχουν πολλές κατηγορίες απλήρωτων (Παρελθόντων Οικονομικών Ετών) υποχρεώσεων.

• 8.700.000€ για το 2023 οι προβλέψεις μη είσπραξης εισπρακτέων υπολοίπων Παρελθόντων Οικονομικών Ετών, έναντι 8.200.000€ το 2022 και 7.600.000€ το 2021. Γνωστή και ως «διαφορά για συμφωνία Π/Υ». Αν αυτό είναι πατέντα ισοσκελισμού, μας εξαπατάτε! Αν όμως είναι αλήθεια, τότε είστε ΑΝΙΚΑΝΟΙ να εισπράξετε και στηρίζεστε σε επισφαλή έσοδα για να πραγματοποιήσετε έξοδα! Ποιο από τα δύο αρνητικά άραγε θα διάλεγε κάποιος;

• Και ο πίνακας στοχοθεσίας βέβαια, άψογος: Φτιαγμένος για να υπάρξει ταύτιση στοχοθεσίας και Π/Υ. Εξαιρετικοί χρήστες του εξέλ.

• Οι επενδυτικές δαπάνες των 20.700.000€ είναι δυσανάλογα μικρότερες των εν γένει λειτουργικών δαπανών 21.800.000€, συμπεριλαμβανομένων του 850.000€ δανείου και των 3.500.000 αποδόσεων προς τρίτους. Όχι μόνο δυσανάλογα τα νούμερα αλλά και ανεπαρκής ανάλυση αναγκαιότητας μέσα από τεχνικό πρόγραμμα. Δεν παραλείψατε επίσης να εγγράψετε το άυλο: 851.000€ για μελέτες και ειδικές δαπάνες! Ας σοβαρευτούμε λίγο. Οι επενδυτικές δαπάνες αποδίδουν στην πραγματική οικονομία του τόπου! Δεν θα βαρεθούμε να το λέμε.

Και ας επικεντρωθούμε σε μερικά πικάντικα:

• Παροχή Υπηρεσιών Συμβουλευτικής Υποστήριξης του Δήμου Πέλλας για την υλοποίηση επικοινωνιακού πλάνου δράσεων: 9.300,00€ Τι είναι και πιο έργο θέλετε να επικοινωνήσετε;

• Αμοιβή τεχνικού ασφαλείας εργαζομένων Δήμου Πέλλας: 9.800€+13.160,00€ Γιατί δύο ποσά; Είναι πολλά τα λεφτά

• ΔΕΗ 72.000€ + Δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος Π.Ο.Ε. 185.000€ δεν πρέπει να βγούμε για ποιο φθηνό πάροχο ή θα σώσει την ΔΕΗ ο Δήμος μας; Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να βλέπου το νετ μέτεριγκ;

• Τηλεφωνία + κινητά: 57.000,00€ + 14.000,00€ Απαράδεκτα ποσά στην εποχή του ΣΥΖΕΥΞΙΣ. Δωρεάν κινητά δεν πήρε ο δήμος όπως άλλοι φορείς του Δημοσίου από την Κοινωνία της Πληροφορίας;

• Προμήθεια ειδών σημαιοστολισμού και φωταγωγήσεων 3.000€ Τραγικό το νούμερο που τζάμπα καταλαμβάνει κωδικό όταν μιλάμε για τόσες πολλές Κοινότητες

• Προμήθεια σφραγίδων και λοιπών ειδών γραφείου Διοικητικών Υπηρεσιών 1.000€ Να μην ρωτήσουμε για άυλες ψηφιακές υπογραφές και επικυρώσεις μέσω gov.gr γιατί και σε αυτό τον τομέα αφήσατε το Δήμο σε τεχνολογικό μεσαίωνα.

• Αμοιβές τεχνικών (εξωτερικών) 16.000€. Ποιους τεχνικούς δεν διαθέτει ο Δήμος μας και προσφεύγουμε σε εξωτερικούς συνεργάτες;

• Εκπόνηση τοπογραφικών εργασιών για τις ανάγκες του Δήμου Πέλλας. Δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από την Τεχνική Υπηρεσία μας;

• Παροχή υπηρεσιών για την "εκπόνηση Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.ΑΠ) στο Δήμο Πέλλας - ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ 74.400€ + Παροχή υπηρεσιών για την "εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου για την εξασφάλιση Κοινόχρηστων και Κοινωφελών Χώρων (Ε.Σ.Ε.Κ.Κ) στο Δήμο Πέλλας –ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ 59.520€ Πολλά λεφτά σε άυλες μελέτες. Και ενώ εδώ φαίνεται ότι επενδύετε σε μελέτες, δεν πράττεται το ίδιο για την εκπόνηση μελετών άλλων έργων.

• Προμήθεια σιδηρού υλικού υπηρεσίας τεχνικών έργων,(κοιλοδοκοί, τεγίδες, λάμες, σωλήνες μορφής, φύλλα σιδήρου, κλπ). υπηρεσίας τεχνικών έργων. Προμήθεια έτοιμου σκυροδέματος 37.200€ Το μαγικό νούμερο της απευθείας ανάθεσης

• Θα ήθελα να μας πείτε τι ποσό έχετε καταβάλει για τις πάγιες προκαταβολές στις Κοινότητες. Μήπως πάλι έχετε ξεχάσει να τους καλέσετε για να τους αποδώσετε την παγία προκαταβολή. Αντίθετα ως έδρα Δήμου οι ανανεώσεις παγίας προκαταβολής διαδέχονται η μία την άλλη χωρίς τα αντίστοιχα παραστατικά και την σκοπιμότητα των δαπανών. Αφού λοιπόν αντιλαμβάνεστε την χρησιμότητα και προχωράτε συνεχώς σε ανανεώσεις γιατί δεν κάνετε το ίδιο και στις Κοινότητες για τους λύσετε τα χέρια σε καθημερινά προβλήματα;\

• Ενώ δεν υλοποιούνται έργα μεγάλης σημασίας και χρήσιμα στους πολίτες του Δήμου, παρά μόνο αποσπασματικά διάφορα έργα ή υπηρεσίες «βιτρίνας» στις απευθείας αναθέσεις των προμηθειών – υπηρεσιών & έργων έχετε γίνει εξπερ, Αληθεύει ότι σε διάφορους ελέγχους που έγιναν τελευταία στο Δήμο μας ήταν στα όρια της νομιμότητας (πληθώρα απευθείας αναθέσεων ή και πρόχειρων, με κατατμήσεις του φυσικού αντικειμένου των προμηθειών κυρίως); Το γνωρίζετε ίσως ότι ειδικά για προμήθειες και εργασίας οι διαδικασίες πρέπει να διενεργούνται ενιαία ή με αιτιολόγηση, ανά δημοτική ενότητα, όταν είναι ομοειδείς και στους ίδιους κωδικούς, σύμφωνα με το Ν.4412/2016, όπως ισχύει, καθώς επίσης και με τον ΕΚΠΟΤΑ.

• Επειδή πλησιάζει και η ψήφιση του ισολογισμού θα ήθελα να μας ενημερώσετε τι γίνεται με την περίπτωση που ο Δήμος επιβαρύνεται και πληρώνει τη ΔΕΗ που αναλώνεται για αντλιοστάσια κ.λπ. παροχές της ΔΕΗ που γίνεται χρήση από τη ΔΕΥΑ ενώ οι λογαριασμοί αναγράφουν υπόχρεο το Δήμο και δεν έγινε τακτοποίηση και μεταφορά των λογαριασμών με δικαιούχο τη ΔΕΥΑ. Ο λόγος είναι ότι αυτό θα πρέπει να εμφανιστεί μετά την τακτοποίηση και στα οικονομικά στοιχεία και στα βιβλία του Δήμου και να γίνουν οι απαραίτητες λογιστικές εγγραφές που θα καταγραφούν στους ετήσιους ισολογισμούς, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να μην είναι εικονικοί.

Όλα αυτά όμως έχουν πηγή προέλευσης ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Ένα βαθύ και δομικό πρόβλημα που αντικατοπτρίζει την θεώρησή σας γύρω από τον τρόπο διοίκησης. Σ΄ ένα περιβάλλον που πρέπει να βάλει στις πρώτες σελίδες της ατζέντας μας την ενότητα και τις συνέργειες, εσείς επιλέξατε και συνεχίζεται να επιλέγεται καθημερινά την πολιτική απομόνωση.

Δεν προκαλείται, ούτε καν επιδιώκετε θα έλεγα καμία λογική συνεργασίας και κοινών δράσεων με άλλους φορείς της δημόσιας διοίκησης σε κανένα επίπεδο. Εσείς μόνοι σας και όλοι οι άλλοι είναι οι «κακοί» που βάζουν τρικλοποδιές. Για να μπορείτε να δικαιολογείτε το πολιτικό αφήγημα της μετριότητας.

Η Αυτοδιοίκηση όμως κύριοι και κυρίες της δημοτικής αρχής, πρέπει να διέπεται από πνεύμα συνεργασίας χωρίς αλαζονεία και ηγεμονισμούς, με αλληλεγγύη και κοινές δράσεις για το κοινωνικό καλό.

Αγνοείτε επιδεικτικά το χέρι που σας τείνουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης για ειλικρινή συνεργασία και κοινές πολιτικές για το καλό του κάθε Πελλιώτη. Ακόμα και όταν εμείς οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης όντας πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο προτείνουμε κάποια διαφορετική από τη φιλοσοφία σας δράση, όχι απλά βρίσκεστε απέναντι αλλά ξεκινάτε πάντοτε και μία επικοινωνιακή καταιγίδα ότι δήθεν όλες αυτές οι προτάσεις ναρκοθετούν το μέλλον του Δήμου ως οργανισμό.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι της δημοτικής αρχής, συνηθίζεται στην ψήφιση ενός νέου προϋπολογισμού, να διαφαίνεται η στόχευση της νέας περιόδου και οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν για την υλοποίηση αυτής της στόχευσης. Δυστυχώς εδώ τα μόνο που διαφαίνεται, είναι η συνέχιση της λογικής που χρόνια τώρα έχετε ως δημοτικής αρχής:

Διαχείριση της καθημερινότητας,

Εχθροί παντού

Έλλειψη έργων

Διοικητική Ανεπάρκεια.

Εξάλλου η αποτυχία τόσο του Τεχνικού Προγράμματος όσο και του Προϋπολογισμού που μόνοι σας συντάσσεται διαφαίνεται όταν σε κάθε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής που ελέγχει σε επίπεδο κατασκευασμένων συσχετισμών, φέρνει μαζικές αναμορφώσεις του προϋπολογισμού, προκαλώντας ουσιαστικά μια πλήρη αλλοίωση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος σε σχέση μ’ αυτόν που αρχικά είχε ψηφιστεί.

.

Απευθυνόμαστε όμως ξανά στους συνδημότες μας και τους διαβεβαιώνουμε ότι όλες αυτές οι πρακτικές που σας προανέφερα σύντομα θα λάβουν τέλος. Είμαι σταθερά αισιόδοξος, ότι στο Δήμο Πέλλας, σε λίγα καιρό, θα φυσήξει ξανά ένας νέος ούριος άνεμος και οι Πελλιώτες θα είναι ένα πραγματικά ευτυχισμένοι και υπερήφανοι για τον τόπο τους και την εξέλιξή του.

Δεν καταψηφίζουμε λοιπόν τον προϋπολογισμό του 2023 χάριν εντυπώσεων, αλλά για λόγους ουσίας.

Ουσίας, που την βλέπει κανείς γύρω του.

Σ’ έναν Δήμο που θα πρέπει να γίνει ξανά όχι μόνο πληθυσμιακά αλλά και πραγματικά και αναπτυξιακά, Δήμος πρότυπο της Ελλάδας, που θα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την ευζωία του, την πρόοδο, την καινοτομία για όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Γι’ αυτό και τον καταψηφίζουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ