close search results icon

Θεσσαλονίκη: «Αλαλούμ» με τις άδειες των υγειονομικών στο ΕΣΥ

Επιστρέφουν στις εφημερίες γιατί δεν καλύπτονται τα κενά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία «στενάζουν» λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι υγειονομικοί να εργάζονται σε συνθήκες εντατικοποίησης, αντιμετωπίζοντας μάλιστα δυσκολία ώστε να πάρουν τις άδειές τους ακόμα και σήμερα, τρία χρόνια μετά από την έναρξη της πανδημικής κρίσης.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της Karfitsa.gr, κάποιοι υγειονομικοί έχουν χρωστούμενες άδειες από το 2022, ακόμη και από το 2021 τις οποίες προσπαθούν να πάρουν τώρα, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις τα κενά και οι ελλείψεις σε προσωπικό οδηγούν σε νέες καθυστερήσεις. Δεν λείπουν επίσης και οι περιπτώσεις υγειονομικών που έχουν να πάρουν άδεια από το προηγούμενο έτος.

«Στην πανδημία τα νοσοκομεία είχαν γίνει νοσοκομεία μιας νόσου. Τώρα που επανερχόμαστε στην κανονικότητα χρειαζόμαστε όλες τις ειδικότητες, γιατί οι ασθένειες δεν μπορούν να περιμένουν. Στην προηγούμενη εφημερία στο Ιπποκράτειο είχαμε πάνω από 1.200 ασθενείς που επισκέφτηκαν το νοσοκομείο. Το βράδυ είχαμε γύρω στις επτά ώρες αναμονή. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», αναφέρει στην Karfitsa.gr ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, γενικός σύμβουλος στην ΑΔΕΔΥ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» του Στέλιου Αγγελούδη, Χρήστος Τζελέπης.

Όπως προσθέτει: «Ούτε άδειες δεν μπορούν να πάρουν οι υγειονομικοί. Έχουμε μείνει πίσω. Παίρνουν άδειες και έρχονται στις εφημερίες να δουλέψουν γιατί δεν καλύπτονται τα κενά. Στα νοσοκομεία η μια ειδικότητα συνδέεται με την άλλη. Πρέπει όλα να λειτουργούν σαν ένα ρολόι. Οι συνάδελφοι προσπαθούν να πάρουν άδεια και στις περισσότερες ειδικότητες δεν μπορούν να πάρουν πάνω από μια εβδομάδα γιατί πρέπει να πάρουν όλοι. Δεν μπορούν να καλυφθούν τα τμήματα».

Ζητούν μαζικές προσλήψεις

Ο ίδιος, κάνοντας λόγο για πολλές περιπτώσεις burnout και κόπωσης ανάμεσα στους εργαζόμενους του ΕΣΥ, σημειώνει ότι λύση αποτελούν οι μαζικές προσλήψεις. Ωστόσο και εδώ υπάρχουν ορατά προβλήματα. «Με αυτό το μισθολόγιο δεν θα έχουμε προσέλευση εργαζομένων ακόμη κι αν έχουμε προκηρύξεις. Άμεσα δεν περιμένουμε πολλά πράγματα δυστυχώς», αναφέρει.

Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. «Έχουμε σοβαρή υποστελέχωση. Έχουν γίνει ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις. Κυρίως έχουν γίνει προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που ούτε τις συνταξιοδοτήσεις δεν έχουν καλύψει. Μιλάμε για ένα ογκολογικό νοσοκομείο που εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς από όλη τη βόρεια Ελλάδα. Δε μπορεί σε νυχτερινή βάρδια ενός ογκολογικού τμήματος με 30 ασθενείς να βρίσκεται μόνο μια νοσηλεύτρια. Επηρεάζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», τονίζει σε δηλώσεις του στην Karfitsa.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Θεαγένειο, Βασίλης Μουρατίδης.

Εκτοξεύτηκε το ποσοστό των επικουρικών

Επισημαίνοντας πως διεκδίκηση των εργαζομένων είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, ο κ. Μουρατίδης υπογράμμισε ότι ενώ παλιότερα οι επικουρικοί αποτελούσαν το 5-10% του εργατικού δυναμικού στα νοσοκομεία, πλέον απαρτίζουν το 30%. Όπως συμπληρώνει όμως τα κενά καλά κρατούν ακόμη.

Στην περίπτωση του Θεαγένειου, σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι δυσκολότερη καθώς στα τμήματα πρώτης γραμμής και στην εντατική δεν μπορούν να εργαστούν ακόμη και σήμερα ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, παρότι στα μη ογκολογικά νοσοκομεία αυτή η μερίδα των εργαζομένων έχει επιστρέψει κανονικά σε όλα τα καθήκοντά της.

Στο «κόκκινο» και οι ΜΕΘ

Ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζουν όμως οι ΜΕΘ όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Χρήστος Καραχρήστος δηλώνει στην Karfitsa.gr ότι σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές κάθε κλίνη ΜΕΘ πρέπει να έχει τέσσερις νοσηλευτές. Στην πραγματικότητα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ποσοστιαία έχουν περίπου δύο.

«Λείπει το μισό προσωπικό από το πιο κρίσιμο και δύσκολο τμήμα ενός νοσοκομείου», σχολιάζει ο ίδιος προσθέτοντας πως «ίδια είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα τμήματα. Πολλές κλινικές έχουν έναν ή δύο νοσηλευτές στη βάρδια για 30 και 40 ασθενείς. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στους τραυματιοφορείς, στο προσωπικό φύλαξης και στους γιατρούς. Έχουμε μεγάλες ελλείψεις στα αναισθησιολογικά και στα ακτινολογικά, θέτοντας σε επισφάλεια και τους ασθενείς και τους υγειονομικούς».

Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ κάνει αναφορά και στα αντικίνητρα που αντιμετωπίζει το ιατρικό προσωπικό για να στελεχώσει το ΕΣΥ. Αυτά είναι όπως συμπληρώνει οι χαμηλοί μισθοί, η μη ένταξη των νοσοκομειακών γιατρών στα βαρέα και ανθυγιεινά, η μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας τους, καθώς και οι μετακινήσεις προσωπικού προκειμένου να καλυφτούν «τρύπες».

Στα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης όπως τα παραθέτει ο ίδιος είναι «να γίνουν μαζικές, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, δηλαδή όχι να γίνεται προκήρυξη μιας θέσης όταν υπάρχουν ήδη πέντε κενά για παράδειγμα. Και να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις. Πριν από την πανδημία στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν 30% κενά στις οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού. Αυτό δεν έχει αλλάξει κι αν έχει αλλάξει είναι προς το χειρότερο λόγω των παραιτήσεων και των συνταξιοδοτήσεων».

πηγή: karfitsa.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ