Θεσσαλονίκη: «Βιολογική απειλή στο Παπαγεωργίου» – Σε εφαρμογή το σχέδιο «Περσέας» για την επιχειρησιακή άσκηση (ΦΩΤΟ+Video)
Μιάμιση ώρα επί ποδός!

«Κόκκινος συναγερμός» σήμανε το πρωί της Τρίτης στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε άσκηση ετοιμότητας του επιχειρησιακού μηχανισμού σε περίπτωση εντοπισμού άνθρακα.
Στις 11.00 συγκεκριμένα ξεκίνησε η άσκηση, στο σενάριο της οποίας περιλαμβανόταν ο εντοπισμός ενός υπόπτου κουτιού με σκόνη άνθρακα από έναν ασθενή. Ο ασθενής στο σενάριο ενημέρωσε τις αρχές και ακολούθησε η εκκένωση τμήματος νοσηλείας ασθενών, καθώς και η μεταφορά, απομίανση και υγειονομική διαχείριση ασθενών οι οποίοι εκτέθηκαν σε πιθανό βιολογικό παράγοντα. Το επιχειρησιακό σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή έχει το όνομα «Περσέας».


Η άσκηση διήρκεσε για περίπου μιάμιση ώρα και σκοπός ήταν η ετοιμότητα σε ανάλογες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, η κατανόηση του ρόλου κάθε φορέα καθώς και η αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης ο ΕΟΔΥ, η Πυροσβεστική, η ΕΜΑΚ, τα ΕΚΑΒ και η ΕΛΑΣ, ενώ υπήρξε και συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού. Η επικοινωνία κατά τη διάρκεια της άσκησης έγινε με τη χρήση ασύρματων και με αγγελιαφόρους (runners). Στο πλαίσιο του σεναρίου δεν υπήρξε δυνατότητα χρήσης σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και σκηνές.


Ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου και επικεφαλής της άσκησης, Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά μετά το πέρας της άσκησης: «Τα αντανακλαστικά του νοσοκομείου ήταν άμεσα. Ειδοποιήθηκε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, στήθηκε επιχειρησιακό κέντρο και σήμανε κόκκινος συναγερμός ώστε να καταφτάσει όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό. Παράλληλα, βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου ‘’Περσέας’’ ενημερώσαμε τους αρμόδιους φορείς και ζητήσαμε τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, της ΕΛΑΣ και του ΕΟΔΥ. Προχωρήσαμε σε αποκλεισμό, σφράγιση του χώρου και απομόνωση του συστήματος κλιματισμού στο χώρο διασποράς της ουσίας, ως πρώτα βήματα περιορισμού του κινδύνου».
Ο πρόεδρος ΔΣ του Νοσοκομείου, Μιχάλης Καραβιώτης υπογράμμισε από την πλευρά του μετά το πέρας της άσκησης πως «ενεργοποιήθηκαν τα επικαιροποιημένα σχέδια έκτακτης ανάγκης, τα οποία είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε, καθώς υπάρχει διαρκής εκπαίδευση και ετοιμότητα του προσωπικού. Αποδείξαμε ότι το νοσοκομείο μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες και να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
ΕΕΚΕ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις θερινές εκπτώσεις
11 Ιουλίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ