close search results icon

«Τι;»: Πώς ο Όρμπαν «παγώνει» με μια λέξη τις προοπτικές εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Οι σχέσεις Βουδαπέστης και Κιέβου παραμένουν τεταμένες.

Μπορεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ να δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο πως το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην ευρωατλαντική συμμαχία, ωστόσο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, λίγες ώρες μετά, εξέφρασε την αντίθεσή του, με μόλις δύο γράμματα.

«Τι;!», έγραψε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας σε ανάρτησή του στο Twitter απαντώντας σε σχετικό άρθρο του Politico.

Όπως αναφέρει πάντως το ίδιο μέσο, οι σχέσεις Βουδαπέστης και Κιέβου παραμένουν τεταμένες. Όπως επισημαίνει, παρά το γεγονός πως η Ουγγαρία καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αρνείται να στείλει όπλα στη χώρα.

Την ίδια ώρα, Ούγγροι αξιωματούχοι συνεχίζουν να επισκέπτονται τακτικά τη Μόσχα, διατηρώντας στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Ακόμη, όπως υπογραμμίζεται, η Ουγγαρία πέρασε χρόνια εμποδίζοντας τις συνόδους υψηλού επιπέδου του ΝΑΤΟ με Ουκρανούς αξιωματούχους, φαινομενικά λόγω ανησυχιών για τα δικαιώματα των ουγγρόφωνων στη δυτική Ουκρανία.

Γυρίζοντας το χρόνο πάνω από μια δεκαετία πριν, όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, αποφάσισαν το 2008 ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί τελικά στη συμμαχία. Αλλά η πορεία του Κιέβου προς το ΝΑΤΟ έχει σταματήσει και τον Σεπτέμβριο η ηγεσία της Ουκρανίας ζήτησε μια «επιταχυνόμενη διαδικασία» για να ενταχθεί.

πηγή: tvxs.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ