close search results icon

To Vouliwatch σε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης

Στη συνάντηση συμμετείχανε με παρεμβάσεις και άλλες Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Σήμερα, Παρασκευή, 17 Μαρτίου, ως Vouliwatch πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης, Didier Reynders, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχανε με παρεμβάσεις και άλλες Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών όπως η Ελληνική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας, η Refugee Support Aegean (RSA), η HIAS και η Generation 2.0.

Η παρέμβαση του Διευθυντή του Vouliwatch, Στέφανου Λουκόπουλου, επικεντρώθηκε σε 3 περιοχές τις οποίες θεωρούμε εξαιρετικά προβληματικές και ενδεικτικές της υπονόμευσης της διαφάνειας, της νομοθετικής διαδικασίας και των αρχών του Κράτους Δικαίου από την εκτελεστική εξουσία της χώρας, σε συνέχεια και της αναφοράς για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα που υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη διαδικασία προετοιμασίας και ψήφισης των νόμων (κανονικοποίηση πολυνομοσχεδίων, πληθώρα άσχετων και εκπρόθεσμων τροπολογιών και μη τήρηση της διάρκειας διαβούλευσης), στο ζήτημα της διαφάνειας και λογοδοσίας για το πολιτικό χρήμα (ζητήματα νομοθεσίας και ελέγχου των πόθεν έσχες & των οικονομικών των κομμάτων - χρηματοδότηση, έσοδα και δαπάνες) και στην υπονόμευση των κοινοβουλευτικών εξεταστικών επιτροπών (πχ. εξεταστική για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και η υπόθεση για τη Λίστα Πέτσα, ως προς το ότι χαρακτηρίζονται απόρρητα σημαντικά έγγραφα και δεν είναι επαρκής η εκπροσώπηση κρίσιμων μαρτύρων).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ