Δημοτικό Συμβούλιο ‘Εδεσσας: Πολιτική κόντρα για το αντιπλημμυρικό έργο και ασφαλιστικά μέτρα | PellaNews

Δημοτικό Συμβούλιο ‘Εδεσσας: Πολιτική κόντρα για το αντιπλημμυρικό έργο και ασφαλιστικά μέτρα

Σε τεταμένο κλίμα και με διάθεση πολιτικής κόντρας διεξήχθη το πρώτο Online δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας. Βασικό και πρώτο θέμα συζήτησης η πρόταση της ενωμένης αντιπολίτευσης κατά του αντιπλημμυρικού έργου.

Με αίτημα της ενωμένης αντιπολίτευσης των τριών παρατάξεων κατά του έργου στον Εδεσσαίο ποταμό ξεκίνησε το διαδικτυακό δημοτικό συμβούλιο στην Έδεσσα. Ο εισηγητής τους αιτήματος της αντιπολίτευσης στάθηκε στη σημασία που έχει ο Εδεσσαίος ποταμός για την κοινωνική, οικονομική, τουριστική αλλά και αγροτική ζωή της Έδεσσας ενώ επέρριψε ευθύνες τόσο στην περιφερειακή ενότητα   Πέλλας όσο και στην δημοτική αρχή, η οποία σύμφωνα με την αντιπολίτευση αποδέχεται τα όσα συμβαίνουν. 

Η ενωμένη αντιπολίτευση του Δήμου Έδεσσας με το αίτημα της εξέφρασε την αντίθεση της στο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας   έτσι όπως αναγράφεται στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας , ζήτησε μάλιστα την τροποποίηση του προγράμματος ενώ κατέθεσε και πρόταση για ένδικα μέσα. 

Στο αίτημα της αντιπολίτευσης μεταξύ άλλων απάντησε και ο Γιάννης Μουράτογλου. Ο κος Μουράτογλου στην τοποθέτηση του σημείωσε πως ένα Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να παλινδρομεί με θέματα τα οποία έχει ασχοληθεί εκτεταμένα στο παρελθόν ενώ τόνισε πως το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Έδεσσας έχει αποφανθεί για το ζήτημα. Μάλιστα σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να κάνει λόγο για κίνδυνο στο περιβάλλον. Παράλληλα ο κος Μουράτογλου έκανε ιστορική αναφορά στην δημιουργία της κοίτης του ποταμού που έγινε την περίοδο της κατοχής από τους Γερμανούς με αναγκαστική εργασία Ελλήνων ενώ επέρριψε ευθύνες και στις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, οι οποίες πριν από 15 χρόνια τσιμεντοποίησαν το ποτάμι. 

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του επισήμανε πως το θέμα έχει ζητηθεί διεξοδικά το 2017. Για το έργο έχουμε διαφορετική άποψη ενώ έχουμε 5 επιστημονικές αποφάσεις εμπεριστατωμένες και δεν υπάρχει τίποτα το αντίθετο. 

Μιλάω εμπεριστατωμένα, δεν αποφασίζω εγώ για τις μελέτες, δεν θα επιβάλλουμε εμείς τις μελέτες σημείωσε ο Δήμαρχος 

Ο Δημήτρης Γιάννου στάθηκε στο τουριστικό πρόβλημα το οποίο έχει λυθεί, μπορούμε ως παράταξη να έχουμε διαφορετική γνώμη και δεν θα μας επιβάλλεται τις απόψεις σας έχουμε και επιστημονικές απόψεις και σχέδιο.

Ο διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας  του Δήμου στάθηκε στο γεγονός πως ο μελετητής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας είναι καταξιωμένος σε Πανελλαδικό επίπεδο και πως δεν υπάρχουν επιχειρήματα που να μπορούν να σταθούν σε νομικό επίπεδο. 

Εν τέλει με τις ψήφους της ενωμένης αντιπολίτευσης πέρασε η πρόταση της Αντιπολίτευσης για ασφαλιστικά μέτρα κατά του αντιπλημμυρικού έργου της Έδεσσας