Ο ΟΑΕΔ Γιαννιτσών αποτελεί αρωγό στην οικονομική ανάπτυξη της Πέλλας | PellaNews

Ο ΟΑΕΔ Γιαννιτσών αποτελεί αρωγό στην οικονομική ανάπτυξη της Πέλλας

του Νικόλαου*

Από το καλοκαίρι του 2020, μετά το πρώτο lockdown, η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ, προκήρυξε μια σειρά από προγράμματα, τα οποία προωθούν την απασχόληση, μέσω της επιδότησης επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τα εν λόγω προγράμματα, πέραν του γεγονότος ότι επιδοτούν τουλάχιστον το 50% (έως 90%) του μισθολογικού κόστους, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, αφορούν όλο το φάσμα του πληθυσμού, δηλαδή, ανέργους 18 έως 29 ετών, νέους πτυχιούχους, ανέργους άνω των 30 ετών, ανέργους σε μειονεκτική και πολύ μειονεκτική θέση (άνω των 50, μακροχρόνια ανέργους), αλλά και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι τα κόστη που σχετίζονται με το προσωπικό μιας επιχείρησης αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για τους ιδιοκτήτεςτων (κυρίως πολύ μικρών) επιχειρήσεων, οι οποίοι βασίζονται πολλές φορές, στα μέλη της οικογένειας για την προσφορά βοήθειας ή προχωρούν στην ίδρυση συνεταιριστικών σχηματισμών. Αυτή η ανασφάλεια, που προκύπτει από την ανάγκη κάλυψης των μηνιαίων εξόδων, αποτελεί και τείχος/εμπόδιο εισόδου των ανέργων στην αγορά εργασίας.

Αν λάβουμε, λοιπόν, υπόψη το γεγονός ότι η χώρα μας (και η περιοχή μας ειδικότερα) δεν μπόρεσε να ανακάμψει ποτέ από την κρίση του 2009 και ότι έκτοτε αντιμετώπισε έναν αριθμό από τρικυμίες (μνημόνια, capitalcontrols, κρίση χρέους, κορωνοϊό), θα γίνει αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η απορρόφηση προγραμμάτων ΟΑΕΔ. Επειδή, όμως, η διαδικασία εισόδου σε τέτοια προγράμματα, αλλά και η διαδικασία αίτησης πληρωμής είναι σχετικά απαιτητικές, είναι πολύ σημαντικό η αλληλεπίδραση του εκπροσώπου της επιχείρησης να γίνεται με έμψυχο δυναμικό που χαρακτηρίζεται από ευγένεια και διάθεση για εξυπηρέτηση.

Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να δηλώσουμε ότι η αλληλεπίδραση μας με το προσωπικό του καταστήματος ΟΑΕΔ στα Γιαννιτσά, εδώ και ένα χρόνο περίπου, υπήρξε άψογη και νιώθουμε την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε για το έργο που επιτελούν. Ο επαγγελματισμός τους αποτελεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον τόπο μας, ώστε να είμαστε σε θέση να αντλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας από τις προσφερόμενες πανελλαδικά, στην επικράτεια του Δήμου Πέλλας. Έτσι, η τοπική μας αγορά θα είναι και ο τελικός ωφελούμενος, δεχόμενη μια αναγκαία έγχυση ρευστότητας.

Ας μας επιτραπεί σε αυτό το σημείο να αναφερθούμε και ονομαστικά σε 2 από τις άμεσες συνεργάτιδές μας, τις κυρίες Μαρία Χαλκιά και Φρόσω Μερεμητσάκη, με τις οποίες διατηρούμε μια εξαιρετική σχέση και πολύ ευχάριστη επικοινωνία. Τέτοια στελέχη, πραγματικά μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η παλιά Ελλάδα δίνει τη θέση της, σιγά-σιγά, σε μια καινούργια, με έναν πολύ αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέα, που στελεχώνεται από άξιους και συνειδητοποιημένους ανθρώπους.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να καλέσουμε όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να ενημερώνονται διαρκώς για τα ανοιχτά προγράμματα ΟΑΕΔ, ώστε να ωφεληθούν και να συμβάλουν στη μείωση της υψηλής ανεργίας από την οποία χαρακτηρίζεται η ακριτική περιοχή μας.

* Ο Νικόλαος είναι επιχειρηματίας με δραστηριότητες στον χώρο της εστίασης αλλά και πολύπλευρες. Ζει και εργάζεται στα Γιαννιτσά.