Σκύδρα: Απόφαση «σταθμός» για την οδό Χαρωνίτη-η μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει όψη το κέντρο της πόλης | PellaNews

Σκύδρα: Απόφαση «σταθμός» για την οδό Χαρωνίτη-η μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει όψη το κέντρο της πόλης

Μια απόφαση «σταθμός» για την πόλη της Σκύδρας εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες από το μονομελές εφετείο Θεσσαλονίκης και η οποία έχει να κάνει με την περιοχή του Σταθμού στο κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα, η υπόθεση της οδού Χαρωνίτη που διασχίζει την Σκύδρα παράλληλα με τις σιδηροδρομικές γραμμές φτάνει ουσιαστικά στο τέλος της μετά από πάρα πολλά χρόνια. Και φτάνει στο τέλος της γιατί, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Πέλλαnews, η πολυπόθητη απόφαση που ανέμενε ο Δήμος, αλλά και όλοι οι πολίτες εκδόθηκε. Καθορίστηκε, δηλαδή η τιμή μονάδος αποζημίωσης των τμημάτων που «διεκδικούσε» ο Δήμος και έχουν να κάνουν τόσο με την διαπλάτυνση της οδού όσο και με τα κτήρια.

Ειδικότερα καθορίστηκε:

«Για το έδαφος στο ποσό των 0,66ευρώ ανά τμ α) για 60,5τμ με φερόμενη ως ιδιοκτήτρια την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Έδεσσας-Σκύδρας, β) για 2.276,88τμ με φερόμενη ως ιδιοκτήτρια την ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ. 

Και για τα επικείμενα επί του εδάφους με φερόμενη ιδιοκτήτρια την ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ στο ποσό των 9.724,00ευρώ για το ισόγειο κτίσμα εμβαδού 187,00τμ ήτοι 52ευρώ ανά τμ και στο ποσό των 4.264,00ευρώ για το διόρωφο κτίσμα 164τμ ήτοι 26ευρώ ανά τμ». 

 

Θα τολμήσουμε να γράψουμε ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για το μέλλον της πόλης διότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι το πρώτο βήμα ώστε να αλλάξει όψη το κέντρο της Σκύδρας που τυγχάνει να είναι και η βιτρίνα της Σκύδρας. Η διευθέτηση όλης αυτής της περιοχής που ουσιαστικά ενώνει δύο εισόδους της πόλης (από τις παλιές αποθήκες της Αγροτικής Τράπεζας μέχρι και  την Παύλου Μελά) αποτελεί διακαής πόθος όλων των κατοίκων.

Ήταν Σεπτέμβριος του 1999 όταν ο πολιτικός μηχανικός του Δήμου Σκύδρας Πεφτούλιος Κακουλίδης εισηγούταν την τροποποίηση του σχεδίου πόλεως με την διαπλάτυνση της Χαρωνίτη για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εξυπηρέτησης των κατοίκων και την αντιμετώπιση των καθημερινών συγκοινωνιακών ζητημάτων. 

Από τότε, με μεγάλες δυστυχώς καθυστερήσεις στις αποφάσεις των αιρετών, που ναι μεν ήθελαν αλλά δεν κινούνταν με αποφασιστικότητα, έρχεται η παραπάνω απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στον Δήμο Σκύδρας να ολοκληρώσει την διαδικασία καταβάλλοντας τα παραπάνω ποσά. 

Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Σκύδρας από το 2012 είχε καταβάλλει αποζημίωση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με δικαιούχο τον ΟΣΕ ΑΕ, ποσόν ύψους 1.502,00ευρω. 

 

Η Πέλλαnews παρακολουθεί το θέμα και θα σας ενημερώνει για τις επόμενες κινήσεις που θα αναδείξουν, όσο τίποτε άλλο τα  τελευταία χρόνια το κέντρο της Σκύδρας. Ελπίζουμε οι κινήσεις της Δημοτικής Αρχής να είναι άμεσες και μετά από πολλά χρόνια η Σκύδρα να πανηγυρίζει την «αναγέννηση» του κέντρου της πόλης συνδυάζοντας το νέο με το παλιό!