close search results icon

Τρεις έδρες θα είχε στην Πέλλα η Νέα Δημοκρατία αν ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική

Τρεις έδρες θα είχε στην Πέλλα η Νέα Δημοκρατία αν ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική

Με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το πρώτο κόμμα συνήθως παίρνει 3 έδρες σε όλες τις τετραεδρικές περιφέρειες. Εάν επιβεβαιωθεί ο κανόνας τότε με το 40.79% της ΝΔ:

Στην Πέλλα η Νέα Δημοκρατία θα αυξήσει τις έδρες από δύο σε τρεις (όπως ήταν και στην προηγούμενη τετραετία, δηλαδή θα προστεθεί και ο κ. Καρασμάνης στους Βασιλειάδη και Σταμενίτη) με το ΠΑΣΟΚ να την χάνει, εκτός και αν διατηρήσει υψηλά ποσοστά στον νόμο. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να χαθεί η έδρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και να μείνει εκτός Βουλής η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη.

- Στην Κοζάνη η μία έδρα που πήρε η ΝΔ και ο υποψήφιος Στάθης Κωνσταντινίδης θα γίνουν 3 και θα ξαναμπούν ο νυν υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο κ. Γιώργος Αμανατίδης. Οι δύο έδρες θα χαθούν πιθανότατα από το ΠΑΣΟΚ (Πάρις Κουκουλόπουλος) και το ΚΚΕ (Τίνα Κουζιάκη)

- Στον Έβρο οι 2 έδρες θα γίνουν 3 και θα επιστρέψει στη Βουλή ο κ. Σταύρος Κελέτσης, ενδεχομένως και ο κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να κρατήσει σε άλλη περιφέρεια την έδρα του. Μια έδρα θα χαθεί από την Ελληνική Λύση.

- Στην Ημαθία οι 2 έδρες της ΝΔ αναμένεται να γίνουν 3

- Στα Τρίκαλα από μια έδρα έχουν μοιραστεί τα 4 πρώτα κόμματα. Αναμένεται η ΝΔ θα επανέλθει στις 3 έδρες ενώ θα τις χάσουν μάλλον ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

- Το ίδιο θα συμβεί και στην Φθιώτιδα. Οι εκλογές του Μαΐου ανέδειξαν βουλευτή τον νυν υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ενώ οι επόμενες κάλπες θα σημάνουν την επιστροφή του Γιάννη Οικονόμου και του Γιώργου Κοτρωνιά

- Μια παραπάνω έδρα αναμένεται να κερδίσει η ΝΔ στις περιφέρειες Δυτικής Αττικής, Κορινθίας και Χανίων

Πέραν αυτών η ΝΔ αναμένεται να πάρει μια παραπάνω έδρα στην Αχαΐα (την χάνει η Ελληνική Λύση), στην Εύβοια (την χάνει η Ελληνική Λύση) και στην Α Πειραιά (την χάνει το ΚΚΕ)

171 βουλευτές

Εάν, λιπόν η αναμέτρηση της 21ης Μαΐου γινόταν με το σύστημα της νέας ενισχυμένης αναλογικής – η οποία θα εφαρμοστεί στις επικείμενες εκλογές - τότε η ΝΔ θα έβγαζε 171 βουλευτές (από 146 που ανέδειξε με την απλή αναλογική και 158 που είχε το 2019), ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 60 βουλευτές (από 71 που έβγαλε τώρα και 86 το 2019), το ΠΑΣΟΚ 34 (από 41 που έδωσε η κάλπη της Κυριακής και 22 που είχε το 2019), το ΚΚΕ 22 (από 26 που βγάζει σήμερα και 15 που είχε στις προηγούμενες εκλογές) ενώ τέλος η Ελληνική Λύση θα είχε 13 βουλευτές (από 16 σήμερα και 10 το 2019).

Στις επόμενες εκλογές το πρώτο κόμμα θα διεκδικήσει το κλιμακωτό μπόνους που μπορεί να του δώσει επιπλέον έως 50 έδρες. Το σύστημα προβλέπει την παροχή «δώρου» 20 εδρών με το που το πρώτο κόμμα «κλειδώσει» ποσοστό άνω του 25% και στην συνέχεια 1 έδρα μπόνους για κάθε μισή μονάδα που προσθέτει στα ποσοστά του.

Εφόσον λοιπόν η ΝΔ πιάσει και πάλι ποσοστά άνω του 40% τότε θα πάρει ως μπόνους και τις 50 έδρες, ωστόσο ο τελικός αριθμός των εδρών της θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων καθώς και από το άθροισμα των ποσοστών των εξωκοινοβουλευτικών συνδυασμών. Ο συγκεκριμένος συσχετισμός των ποσοστών θα καθορίσει και τις εκλογικές περιφέρειες όπου η ΝΔ θα κερδίσει περισσότερες έδρες.

Σε κάθε περίπτωση η προσομοίωση της κατανομής των εδρών στο σενάριο που θέλει τα κόμματα να πιάνουν τα ίδια ποσοστά και στις εκλογές του Ιουνίου δίνει ίσως την πιο πιθανή εικόνα της νέας Βουλής.

Σε αυτή την περίπτωση η Νέα Δημοκρατία θα πάρει τουλάχιστον μια έδρα στις περισσότερες πενταεδρικές. Ειδικότερα

- Στα Ιωάννινα εξελέγη μόνο ο νυν Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και έμειναν εκτός κοινοβουλίου οι Μαρία Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και 2ο κόμμα με 13 μονάδες πίσω πήρε δύο έδρες λόγω αυξημένων υπολοίπων. Με την ενισχυμένη αναλογική η ΝΔ αναμένεται να πάρει συνολικά 3 έδρες ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ θα χάσουν από μία

- Οι Σέρρες από εξαεδρική έγινε πενταεδρική λόγω της ανακατανομής που προκάλεσε η απογραφή του πληθυσμού. Στις εκλογές του Μαΐου η ΝΔ πήρε 2 έδρες και από μία πήραν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση. Η δεύτερη αναμέτρηση της ενισχυμένης αναλογικής θα δώσει πιθανότατα ως μπόνους μια ακόμα έδρα στην ΝΔ που θα χαθεί από το τρίτο κόμμα.

- Μια παραπάνω έδρα ως μπόνους αναμένεται να λάβει η ΝΔ και στη Μεσσηνία βγάζοντας 3 βουλευτές από 2 που ανέδειξαν οι κάλπες του Μαΐου (Α. Σαμαράς και ένας εκ των Μίλτου Χρυσομάλλη και Γιάννη Λαμπρόπουλου).

- Αυξημένες πιθανότητες να κερδηθεί μια έδρα υπάρχουν και για τα Δωδεκάνησα. Την έδρα θα την χάσει το τρίτο κόμμα που θα είναι το ΠΑΣΟΚ εκτός και αν κάνει ανατροπή και αναδειχθεί δεύτερο (οι κάλπες του Μαϊου το έφεραν μόλις μια μονάδα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ)

- Πιθανότατα η ΝΔ θα αναδείξει 4 βουλευτές – από 3 – στη Μαγνησία. Θα επιστρέψει στο κοινοβούλιο ο κ. Αθανάσιος Λιούπης ενώ θα χαθεί η έδρα από το ΚΚΕ

με πληροφορίες από το protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ