close search results icon

«Τρέχουν» οι Βρυξέλλες το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων

Η διαφαινόμενη στροφή της Τουρκίας προς τη Δύση έχει προκαλέσει αναστεναγμούς ανακούφισης.

Μια πρώτη στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία και τις ευρωτουρκικές σχέσεις αναμένεται να διεξαχθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Πρόκειται για μια κουβέντα που «εκκρεμούσε» μετά τις εκλογές όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα και την Κύπρο, η οποία ωστόσο «κουμπώνει» απολύτως με τις εξελίξεις στο Βίλνιους: τις δηλώσεις δηλαδή του προέδρου Ερντογάν για... «ξεπάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του στην ΕΕ.

Η διαφαινόμενη στροφή της Τουρκίας προς τη Δύση έχει προκαλέσει αναστεναγμούς ανακούφισης στις Βρυξέλλες, που θεωρούν την Τουρκία σημαντική χώρα για το μεταναστευτικό, αλλά και μια σειρά άλλων γεωπολιτικών θεμάτων. Διπλωμάτες ήδη μιλούν για το «θετικό μομέντουμ», ελπίζοντας ότι η πρόθεση του Τούρκου Προέδρου για αναθέρμανση των σχέσεων μπορεί να δώσει εργαλεία για αλλαγή των «σκληρών» θέσεων της Άγκυρας, κυρίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Στο Συμβούλιο της Πέμπτης, κάθε ΥΠ.ΕΞ. θα πει τα δικά του, τι δηλαδή θεωρεί ότι είναι σημαντικό στις ευρωτουρκικές σχέσεις. «Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα... κρατάει σημειώσεις, αφού τον Οκτώβριο έχει κληθεί να έχει έτοιμη μια έκθεση για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, προκειμένου να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής από τους ηγέτες», είπε στην «Εφ.Συν.» ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε.. Μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συμμετέχει στη συνάντηση των Ευρωπαίων και ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ. Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος δεν αποκλείεται να παρέμβει για το θέμα -ειδικά υπό το πρίσμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με το... αντάλλαγμα της αναβάθμισης των τουρκικών F16.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ θα ενημερώσει τους υπουργούς για την πρώτη γνωριμία που είχε με τον νέο Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν. «Συναντήθηκαν στην Ινδονησία, στο περιθώριο της συνάντησης της Ασιατικής Ένωσης, και έκαναν μια ουσιαστική ανασκόπηση όλων των βασικών θεμάτων, όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και στο εσωτερικό της Τουρκίας», εξήγησε η ίδια πηγή.

«Ένα από τα κύρια σημεία διαφωνίας είναι η προσέγγιση της Τουρκίας για την Κύπρο που επιμένει στα δύο κράτη, ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία αποτελεί τη μόνη δυνατή λύση. Άλλωστε, η ΕΕ το έχει επανειλημμένως καταγράψει στα συμπεράσματα Συνόδων Κορυφής», συμπλήρωσε. Στο Συμβούλιο, ο Κύπριος ΥΠΕΞ δρ. Κωνσταντίνος Κόμπος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και για την πρόταση της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για ενεργότερο ρόλο της ΕΕ μέσω ενός ειδικού απεσταλμένου στις διαπραγματεύσεις.

«Eίναι σημαντικό να κρατάμε τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά. Τώρα διαπιστώνουμε μια αρχική αλλαγή στην προσέγγιση της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία. Θέλουμε να συζητήσουμε τι θέλουμε από την Τουρκία, τι ζητάμε, αλλά και να δούμε τι είναι έτοιμη η Τουρκία να δώσει, όχι μόνο στις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και με τα θέματα Κράτους Δικαίου εντός της χώρας», σχολίασε άλλος διπλωμάτης.

Στο μεταξύ, την Τρίτη, ευρωβουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ψήφισαν την τελική μορφή του προσχεδίου της ετήσιας έκθεσης για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Το κείμενο είναι αυστηρό απέναντι στην Τουρκία και ουσιαστικά διαπιστώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Τουρκία δεν μπορούν να ξαναρχίσουν με τις σημερινές συνθήκες και υπάρχει ανάγκη να διερευνηθούν νέοι τρόποι συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας μέσω ενός «παράλληλου και ρεαλιστικού πλαισίου».

Στην έκθεση συμπεριλήφθηκαν δύο παράγραφοι για τις εξελίξεις στο Βίλνιους, «καταδικάζοντας» έντονα το τουρκικό μπλόκο στην Σουηδία για το ΝΑΤΟ, τονίζοντας πάντως ότι η διαδικασία αυτή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνδεθεί με τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ μιας άλλης χώρας.

Η τελική έγκριση του κειμένου αναμένεται από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 11 Σεπτεμβρίου.

πηγή: efsyn.gr - Μαρία Ψαρά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ